G4Media.ro

Propunere de week-end: 10 legende și 10 biserici fortificate din Sibiu. De…

Sursa foto: kirchenburgen.org

Propunere de week-end: 10 legende și 10 biserici fortificate din Sibiu. De la apostolii Luca și Pavel și până la turcii dezgustați de slănina de porc a sătenilor din Cârța

Specifice satelor săsești și secuiești din sud-estul Transilvaniei, construite între secolele 13-16, bisericile fortificate sunt o comoară turistică a zonei, din păcate, slab exploatată. O propunere de ieșire din oraș, într-o excursie de week-end este propusă de Turnul Sfatului.

Fiecare cetate are propria istorie, propria poveste, iar fiecare comunitate a țesut în istoria de aproape de o mie de ani tot felul de povești și legende care așteaptă să fie redescoperite și rostogolite mai departe, din vorbă în vorbă, peste altă mie de ani.

De vizitat este și Șeica Mică, deși numele nu pare să i se potrivească câtuşi de puţin satului: localitatea era considerată deja din secolul al XV-lea ca fiind cea mai mare comună a Scaunului Şeica.

Conform legendelor, locul a fost vizitat şi de mari personalităţi. Se spune că în timpuri îndepărtate, pe când apostolii Luca şi Pavel cutreierau ţara, aceştia ar fi poposit şi la o ogradă din Şeica Mică.

Gazda primitoare le oferă înalţilor oaspeţi cele mai bune bucate: mămăligă cu smântână. Vrăjiţi de aroma caldă şi delicioasă, musafirii se interesează de numele mâncării. Amfitrioana răspunde că încă nu i s-a găsit o denumire, iar musafirii entuziasmaţi propun ca aceasta să fie numită „Paul-Lukas“ (germ. Pavel-Luca). Şi într-adevăr, în dialectul săsesc denumirea mămăligii este „Palukes“, semn că un sâmbure de adevăr se găseşte şi în această legendă.

Pe vremuri erau 300 de astfel de biserici fortificate, acum au rămas în jur de 150 destul de bine conservate, iar o bună parte din acestea sunt în județul Sibiu.

10 dintre ele sunt prezentate în Turnul Sfatului.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Dacă Andrei s-a născut pe meleagurile noastre (manual de istorie clasa a IV-a PPPanaitescu parcă?), dacă Maria și Isus au fost pe aceste meleaguri (Funar, Dragnea), Pavel și Luca de ce n-ar ajunge și ei prin Ardeal ? ”Se spune că…”, ”Legenda spune…” sunt pur și simplu minciuni nesimțite și manipulări diavolești.

  2. Numai pravoslavnicii sustin asemenea fantasmagorii, restul cultelor, care au construit Ardealul, sunt cu picioarele pe pamant.