G4Media.ro

Propunere a unui ministru al Apărării de la Chișinău: „Încheierea unui acord…

Sursa/Ministerul Apărării din Republica Moldova

Propunere a unui ministru al Apărării de la Chișinău: „Încheierea unui acord de apărare reciprocă România-Republica Moldova”

Viorel Cibotaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, în prezent analist militar, a avansat luni într-o conferință de presă ideea semnării unui acord militar de apărare reciprocă între România și Republica Moldova, fapt ce ar însemna o garanție reciprocă din partea ambelor state, într-un climat de securitate tot mai ostil din pricina militarismului pronunțat al Rusiei.

El a mai precizat că un astfel de acord ar putea făcut după modelul precedentului deja creat între Turcia și Azerbaidjan, cu statul turc fiind la fel membru NATO, la fel ca și România.

Mai mult decât atât, în baza acelui acord (dintre Ankara și Baku) au fost organizate acțiuni de reîntoarcere a părții Azerbaidjanului – Nagorno-Karabakh (care era controlată de Armenia, n.red.). Eu categoric n-aș fi vrut să văd acest acord (dintre Republica Moldova și România, n.r.) în aceeași dimensiune. Începând cu președintele Voronin și următoarele guvernări, inclusiv actuala, în persoana Maiei Sandu, au reconfirmat că Republica Moldova niciodată nu va recurge la instrumente militare pentru procesul de reintegrare. Și aceasta este important. Dar riscurile sunt atât de multele, atât de neașteptate, inclusiv cu caracter militar. Noi suntem într-o zonă foarte vulnerabilă din acest punct de vedere”, a declarat Cibotaru.

În ceea ce privește neutralitatea militară a Republicii Moldova trecută în Constituție, el a explicat că de facto acest lucru nu ferește Republica Moldova de pericole de securitate. „Republica Moldova nu are absolut nimic în comun cu neutralitatea. Nici cu cultura neutralității, nici cu comportamentul unui stat neutru clasic, precum Elveția. În general, aproape că nu mai există astăzi state neutre, în afară de Elveția, care este doar simbolic neutră. Gradul de angajare a Elveției în activitățile Alianței Nord-Atlantice, prin Programul Parteneriatul pentru Pace și prin politica de securitate și afaceri externe a UE, este așa de mare, încât cu greu putem vorbi că Elveția este un stat neutru. Dar Elveția, elvețienii, înțeleg neutralitatea ca neimplicare în conflictele militare”, a mai precizat Ciubotaru.

El a explicat că teza neutralității servește de fapt Rusiei. „La noi însă se impune o înțelegere univocă, care este susținută și formulată de către Federația Rusă, în viziunea căreia Republica Moldova poate să nu-și dezvolte relațiile cu Federația Rusă, dar în nici un caz nu trebuie să-și dezvolte relațiile cu Alianța Nord-Atlantică și cu UERepubli”, a conchis fostul ministru al Apărării.

România și Republica Moldova și-au intensificat colaborarea militară în ultimii ani, iar armatele celor două state participă frecvent la exerciții militare comune și de interoperabilitate.

Foto: militari români și moldoveni s-au antrenat împreună în poligonul de la Cap Midia, pe 22 noiembrie 2021, în trageri comune anti-aeriene. Sursa/Ministerul Apărării din Republica Moldova

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Nu este deloc o idee rea. Unirea se face cu incetul…

    • O idee complet stupida , daca tot vor aparare se cheama ca faci unire, nu poti cere sa ramai cu ouale in cos ,iar Romania sa ti le pazeasca . culmea tupeului si a prostiei !!!

    • @Cosmin, corect.

    • „ye, tre’ facut un mic nato în familie: io țin bățu’ spre stânga și apăr latura asta – tu’l ții pe al tău, în partea ailaltă – și uite’așa, speriem și alungăm pe balauru’ ăla care topește în jur, totu’ cu ​foc! ne’a reușit! ai văzut?”

      – când, 30 de ani, ăștia, ai noștri, nu s-au preocupat să se înarmeze „până’n dinți” – da, România, cu astfel de vecini, trebuia să se înarmeze! ci au împărțit Ciolane, fugând apoi prin alte țări sau și mai rău – rămânând la butoane /urcând mai sus pe vârful piramidei…

      – când ai lor s-au bulucit să împartă miliardul și să slujească la ivani..

      în loc – și unii, și alții să-și facă armată unică, să se unească măcar în stilul cum au făcut-o uniunea asta prăpădită, a noastră (care și ăștia au dormit, în loc să facă Armată Unică Europeană)..

      – acum, în ceasul al 13-lea, se vor bucura strigând doar: „ura, suntem frați”

      *DACĂ vor face și asta!..
      căci, declarativ o fac… de ochii lumii – dar când am trecut granița dincolo, și-au bătut joc de noi – nu mai eram frați.. pe când ei .. ei la noi, sunt bine primiți – în universități, își pot cumpăra locuințe, am vecini de-ai lor cu care mă înțeleg bine, chiar super – însă, cum ai trecut „tu” dincolo, e bai..

      nu sunt încă maturizați la acel, minim nivel – măcar ca al nostru..

      ar fi un măritiș inechitabil în forțe de înțelegere a acestei relații, care ar fi trebuit să fie, de frățietate

  2. NATO e o alianță defensivă. Dacă acest acord este încheiat în cazul unui atac rusesc asupra Moldovei, România trebuie să intervină. Acesta e un prilej pentru ruși să spună că România e stat agresor iar o acțiune asupra sa nu trebuie să întâmpine opoziție NATO. Singura soluție e unirea cu România fără a încerca o soluție militară legată de Transnistria. Nu există o acoperire de securitate mai bună decât NATO.

    • In cazul in care ar fi atacata Moldova, Romania se va implica militar si e normal sa fie asa, insa NATO nu se va implica decat in cazul in care urmatoarea tinta este Romania. Dar asa ceva e SF. Solutia: unirea si o autonomie extinsa a Transnistriei.

    • Deci NATO asta a făcut timp de zeci de ani în Orientul Mijlociu, doar s-a apărat?

    • Şi Rusia ta, John (Ivan), ce a căutat în Afghanistan şi Siria? Eşti un ipocrit infect, ca oricare alt rus.

  3. Si moldovenii ce ofera la schimb? Apararea costa bani fratilor! Cand veti fi in NATO la fel ca noi, atunci sa aveti pretentii. Pana atunci NATO va ajuta cu ce poate, dar intre niste limite. Valabil si pentru Ucraina.

    • Sputnik, pasol na turbinca, vidma!
      Basarabia e Romania si cu asta basta…

    • Cum a invatat jay de la sefu lui ,la ba intai se face si dupa se primeste.

  4. Cel mai bun acord de aparare reciproca este revenirea la Patria Muma.

  5. Ruşii sunt urâţi de toate naţiile din toată lumea.

  6. Nu ati vrut unirea, dar vreti aparare MOCA, milo.gii dra.cului de moldoveni sp.ur.cati

    cate gratuitati mai vreti de la Romania? v-ati invatat cu cersitul, cu miloaga, tra.datori im.pu.titi

  7. Două nevoi adunate înseamnă o nevoie mai mare!

  8. Basarabia va fi în Romania numai atunci când basarabenii vor dori reîntregirea, ceea ce ei nu vor; România nu va respinge niciodată reîntregirea neamului, deja am acordat cetățenia romana tuturor basarabenilor care au cerut-o, asa s-au împrăștiat ei prin UE!
    Un acord de ajutor militar reciproc în caz de război ar fi absurd!