G4Media.ro

Studiu despre exportul paralel de medicamente din România. Topul companiilor

Studiu despre exportul paralel de medicamente din România. Topul companiilor

21 de companii românești, cu cifre de afaceri între 0,3 milioane de lei și 4 miliarde de lei, sunt listate de un raport al ONG-ului Observatorul Român de Sănătate în grupul firmelor care fac export paralel de medicamente. Cele mai mari trei companii care apar în top sunt Mediplus Exim SRL (face parte, alături de lanţul de farmacii Sensiblu, din grupul A&D Pharma), Farmexpert DCI SRL (deţinută de grupul Wallgreens Boots Alliance, cel mai mare operator de farmacii la nivel global) și Fildas Trading SRL (deţinută de Anca Vlad, proprietara lanţului de farmacii Catena).

Cum funcționează exportul paralel? Este o practică perfect legală în UE, dar care, dacă e scăpată de sub control, poate contribui la dispariția de pe piețele naționale a unor medicamente. Statele UE pot avea preţuri foarte diferite pentru acelaşi medicament, iar această diferență de preț creează oportunități pentru companiile de distribuție care pot cumpăra un medicament la un preț mai mic din România pentru a-l revinde ulterior într-o țară europeană care practică un preț mai mare pentru același produs. Prețurile medicamentelor sunt strict reglementate de către stat în majoritatea țărilor UE.

Exportul paralel este frecvent menționat în România ca principală cauză a repetatelor crize şi dispariții temporare ale unor medicamente esențiale sau dificil de înlocuit pentru pacienți.

Exportul paralel este o activitate legală care se desfășoară pe teritoriul Uniunii Europene și este protejată de principiul liberei circulații a mărfurilor în UE și de legislația europeană în domeniul competiției, arată Observatorul Român de Sănătate într-un raport dedicat fenomenului.

Statele membre UE unde prețurile la medicamente sunt scăzute și care sunt expuse unei hemoragii a produselor prin export paralel au frecvent poziții critice la adresa acestui fenomen: este cazul Bulgariei, Lituaniei, Greciei și României, mai arată sursa citată.

În Uniunea Europeană, valoarea totală a pieței exportului paralel depășește 5 miliarde de euro, conform unui studiu comandat de Federația Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA). Nu există cifre oficiale care să cuantifice cu exactitate amploarea exportului paralel în România, dar cele mai multe estimări consideră că valoarea pieței exportului paralel în România se ridică la aproape o cincime din valoarea totală a pieței locale, potrivit Observatorului Român de Sănătate (ORS).

Studiul pieței locale arată că 39 din cele 113 medicamente incluse în Programul Național de Oncologie au fost exportate din România către state membre UE cel puțin o dată între martie şi decembrie 2017. Cantitativ, numărul de unități terapeutice destinate pacienților oncologici exportate paralel în perioada respectivă a fost de 136.925, adică peste 15.200 unități pe lună.

Din cei 21 de distribuitori analizaţi, peste jumătate au avut sau au probleme juridice fie direct prin asociaţii actuali, fie prin personalul administrativ sau prin foști asociaţi. Printre probleme se numără trei condamnări definitive pentru dare de mită către autorități sau falsificarea unor rețete și decontări fictive, în timp ce în alte cinci dosare nu s-au primit încă sentințe definitive. Alte probleme juridice implică penalizări aplicate de Consiliul Concurenței sau de Agenția Națională a Medicamentului, arată raportul ORS.

Datele analizate în raport arată că exporturile paralele de medicamente oncologice din România au atins în 2017 un nivel cu potențial semnificativ îngrijorător pentru accesul pacienților la tratament.

Potrivit Observatorului Român de Sănătate, cea mai importantă cauză a riscului de dispariție a medicamentelor pentru cancer este exportul paralel, urmată de interesul comercial al producătorului şi de politica de prețuri a statului român.​

Lista completă a celor 21 de distribuitori despre care Observatorul Român de Sănătate afirmă că fac export paralel de medicamente:

Mediplus Exim SRL: Cifră de afaceri 4 miliarde lei. Mediplus Exim face parte, alături de lanţul de farmacii Sensiblu, din grupul A&D Pharma care a fost achiziționat în 2017 de fondul ceh de investiții Penta Investments38. Foştii asociaţi şi fondatorii grupului, Walid Abboud, Roger El Akoury, Michel Charles Eid, Ludovic Robert Charles Simon, au fost implicaţi în scandalul Panama Papers când o investigaţie Rise Project din 2016 arăta că aceştia au depozitat sute de milioane de euro în paradisuri fiscale39. În 2008, Consiliul Concurenţei a sancţionat cu o amendă record de 22 de milioane de euro Mediplus şi alte trei companii pentru că au încheiat și pus în practică o înțelegere de împărțire a pieţei insulinei.

Farmexpert DCI SRL: Cifră de afaceri 2,8 miliarde lei. Compania este deţinută de grupul Wallgreens Boots Alliance, cel mai mare operator de farmacii la nivel global. Farmexpert a fost fondat în 1996 de Eugen Marcel Banciu, omul de afaceri care deţine Grupul Dona. În 2017, directorul Farmexpert Iulian Trandafir declara pentru tolo.ro că „motivul crizei de medicamente este exportul paralel […] se câștigă și 1.600 de euro la o cutie de medicamente”.

Fildas Trading SRL: Cifră de afaceri 2,4 miliarde lei. Compania este deţinută de Anca Vlad, proprietara lanţului de farmacii Catena. Fildas Trading SRL a fost amendată cu 5,82 milioane lei de Consiliul Concurenței în 2012 pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale și în 2006 cu 374 000 lei pentru furnizare de informaţii inexacte şi incomplete în cadrul investigaţiei din piaţa insulinei.

AIS Prodimpex SRL
Brifarm SA
Class Farm Warehouse SRL
Depo Med SRL
Dona.Logistică SRL (fostă Siepcofar Depozit SRL)
Drugs4All SRL
Expert Med Import Export SRL
Eurofarma Care SRL
For Pharma SRL
Hyperion SA
Marcos Provit SRL
Maxi-Farma Warehouse SRL
Perfect Care Distribution SRL
Mira Export SRL
Pharmnet Plus SRL
Rom Pharma Export SRL
Rubicon Pharmaceuticals SRL
Trident Pharma SRL

Foto: Observatorul Român de Sănătate

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Nu este explicat clar ce este ,,exportul paralel”.

  • E prea complicată poza?.. mie mi se pare destul de clar. Importăm la prețuri agreate, apoi exportăm aceleași medicamente către țări în care prețul este mai mare.
   Producătorul își face norma pe hârtie, în timp ce bolnavii mor cu zile.

 2. Mediplus are cifra de afaceri de 4 miliarde lei? Adica aproape 1 miliard euro? Are intr-adevar 1000 de angajati ce-i drept.

  Google zice ca In anul 2017 „comerţul, principala industrie a României, cu o cifră de afaceri totală de 487 mld. lei”

 3. Farmacia inimii – farmacia sulii.

  • Drept la replica FILDAS TRADING

   Articol https://www.g4media.ro/proprietara-farmaciilor-catena-in-topul-exporturilor-paralele-de-medicamente-cine-sunt-actionarii-firmelor-care-scot-cele-mai-multe-medicamente-din-romania.html

   Firmele grupului Fildas sunt cele care au fost intotdeauna impotriva oricaror exporturi paralele care afectau pacientul roman, punand piata autohtona ca prioritate absoluta in distributia de produse farmaceutice. Dovada acestei afirmatii este insasi amenda la care se face referire in articolul dvs., data de Consiliul Concurentei, in care Fildas Trading a fost sanctionata tocmai pentru ca a semnat un document in care se mentiona livrarea doar in Romania a medicamentelor.

   Fildas Trading se afla in posesia unor documente oficiale de la Agentia Nationala a Medicamentului care certifica faptul ca firma noastra nu a efectuat niciun export de medicamente deficitare. In plus, in clasamentul exportatorilor, publicat de Ziarul Financiar in aprilie 2018, Fildas Trading nu se afla in topul celor 20 de distribuitori/exportatori.

   Cerem autorilor articolului tendentios sa justifice afirmatiile FALSE din continutul articolului si sa rectifice imediat continutul, in mod public, cu scuzele de rigoare, eliminand si fotografia care il ilustreaza.

   Departament PR & Imagine Fildas Trading

 4. vad si comentariul de mai sus. Am impresia ca multe dintre datele date de initiatorii acestui articol sunt rau-intentionate, ca sa nu zic false… suntem deja in 2018, bine ca se fac studii in 2017 pe medicamentele oncologice. Nu stiu cum se face dar mereu noi suntem contra valului. Daca e o practica legala, la noi e ilegala. Daca in occident e ceva normal, in Romanica e anormal.

 5. Un articol prost si plin de minciuni. Va dati cu firma-n cap.