
Proiectul de avion „Vortex”, prin care Franța își propune să devină o „putere spațială” de prim rang
Designul avionului spațial Vortex, acronim pentru „Reusable Orbital Transport and Exploration Vehicle” (vehicul reutilizabil de transport orbital și explorare), a atras multă atenție la Salonul aeronautic de la Paris, unde a fost prezentat la sfârșitul lunii iunie, scrie France Info.
Acesta prezintă însă un interes deosebit pentru armata franceză, care a semnat vineri, 20 iunie, un acord cu proiectantul său, Dassault Aviation, pentru dezvoltarea acestei aeronave și a unei întregi familii de avioane spațiale în următorul deceniu. Vorbind la Salonul aeronautic de la Paris, președintele francez Emmanuel Macron a salutat proiectul ca fiind „fundamental” și „un important pas înainte”.
Pentru moment, Vortex nu este nici măcar în stadiul de prototip. Acordul semnat la sfârșitul lunii iunie vizează „dezvoltarea unui prototip”, după cum subliniază Dassault Aviation pe site-ul său. Acest avion, conceput ca un pionier, trebuie să „valideze performanțele critice legate de configurația unui avion spațial”, continuă constructorul de avioane.
Trebuie bifate în special trei căsuțe: „stăpânirea zborului hipersonic, tehnologiile avansate de protecție termică și controlul zborului”, precizează Dassault Aviation. “De asemenea, colaborăm strâns cu Agenția Spațială Europeană pentru a facilita proiectarea acestui avion”, potrivit constructorului.
Un avion „extrem de versatil”
„Avionul spațial Vortex este conceput pentru a fi extrem de versatil. Ar trebui să contribuie la transformarea utilizărilor din sectorul spațial și să deschidă noi domenii de aplicare”, a declarat Eric Trappier, CEO al Dassault Aviation, într-un comunicat de presă din 20 iunie.
Misiunile sale vor fi atât civile, cât și militare. De exemplu, ar putea fi utilizat pentru a asigura legături cu una sau mai multe stații spațiale, pentru a efectua experimente științifice sau pentru a transporta încărcături strategice. De asemenea, ar putea transporta echipamente de supraveghere.
Modelul prezentat la Le Bourget prezintă aripioare verticale, ca la avioanele de linie, precum și o anvelopă texturată, concepută pentru a rezista la căldura intensă a ieșirii și reintrării în atmosfera terestră.
Această navetă va fi propulsată de un lansator, dar trebuie să poată ateriza la întoarcere pe o pistă ca un avion convențional.
Proiectul Vortex se înscrie în prioritățile stabilite de legea de programare militară (LPM) 2024-2030 și de programul Action et RÉsilience Spatiale (Ares). Primele zboruri sunt așteptate între 2028 și 20231, potrivit analiștilor din industrie.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.