G4Media.ro

Proiect de lege: Polițiștii din România să fie înarmați, în premieră, cu…

Proiect de lege: Polițiștii din România să fie înarmați, în premieră, cu dispozitive cu electroșocuri pentru ”împiedicarea sau neutralizarea” persoanelor violente

Polițiștii ar putea avea dreptul să folosească, în premieră în România, dispozitive cu electroșocuri ”în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei”.

Prevederea se regăsește într-un proiect al Guvernului, inițiat de Ministerul de Interne, care vizează modificarea legii 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

Inițiativa este dezbătută în procedură de urgență în Parlament și a fost deja adoptată tacit de Senat, în prezent aflându-se în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Potrivit proiectului propus de Guvern, se introduce un nou articol:

 • Art. 32 indice 12: Poliţistul are dreptul de a utiliza bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei, atunci când:
  • a) utilizarea forţei fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat, sau
  • b) aceasta intenţionează să săvârşească sau săvârşeşte acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

În ceea ce privește utilizarea de către forțele de ordine a dispozitivelor cu electroșocuri, Consiliul Europei arată într-un raport din 2010 că acestea pot provoca o durere intensă și că utilizarea lor poate fi abuzivă.

 • ”Orice decizie privind dotarea forțelor de ordine cu dispozitive cu electroșocuri ar trebui să fie rezultatul unei dezbateri ample atât în Guvern, cât și în Parlament”, se arată în raportul citat.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Daca psd-alde nu pleaca ACUM de la guvernare, nici ca mai pleaca, au ei grija sa nu votam, sa iasa cum vor ei!

 2. Eu sunt de acord.

 3. Tot numarul suedez va place…

 4. DACA PARTIDUL II FACE RENTIERI LA 50 DE ANI, SA LE DEA SI ARME SA BELEASCA PROSTIMEA DACA PROTESTEAZA CA E JUPUITA.

 5. Recomand ca primul dispozitiv cu electroșocuri să ajungă la duamna Carmen,…decât atât să beneficieze și dânsa pentru cât s-a zbătut să le fie bine la caralii…!

 6. E tare frate e de Stan și Bran treaba . E cea mai mare prostie de până acum . Radio Erevan scrie pe legea asta . Deci acorzi drept de port de armă cu glonț infractorilor și le dai la polițiști pistoale cu electroșocuri . E tare frate e banc sau ce e asta ???

 7. Politia foloseste arma cu glont impotriva actelor criminale. Otrava neurotoxica, electrocutari prin descarcari electrice si gazele toxice sunt pentru a lichida legal disidentii si opozitia.

 8. Salut. Cum as putea sa iau legătura cu acest jurnalist habarnist pe care personal il voi trage la răspundere? Domnul, habarno-jurnalist, legea de funcționare a Poliției Române aceste dispozitive cu electro șocuri sunt deja prevăzute expres pentru utilizare, iar acest proiect nu face decât să renume roteze articolele, pentru că el are drept scop alte modificări ale acestei legi. Habarniști…

 9. Dispozitivul respectiv poate fi asimilat cu vibratorul din priza MILITIENCEI KOUKOAIE?? Daca da, e de inteles…

 10. Ne vom bate parte in pare cu toate javrele care fac scut in fata tilharilor ce pretind ca guverneaza . Ajungem , de la cel mai mic caraliu ordinar , nemernic si lingau politic , pina la cel din frunte . Ministerul de interne sa puna pe hirtie proiecte de lege pe care i le solicita cetateanul . carmen dan , o rusine nationala , are drept de initiativa legislativa numai in directia pe care i-o arata dragnea ? Lipitoare ordinara , ceea ce trebuie sa faci tu acolo este sa actionezi in directia in care iti solicita cetateanul nu seful tau de partid tilharesc si nemernic .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.