G4Media.ro

Proiect cu impact economic major: Fermele de porci în aer liber ar…

Sursa foto: Pexels

Proiect cu impact economic major: Fermele de porci în aer liber ar putea fi interzise când apar focarele de pestă porcină africană

Creşterea porcilor în ferme în aer liber s-a dovedit a avea un înalt grad de risc de infectare cu virusul pestei porcine africane (PPA), motiv pentru care e necesară interzicerea acestei forme de creştere a porcilor în perioada în care pe teritoriul României evoluează focare de PPA, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) și citat de Agerpres.

Proiectul ar avea un impact major asupra crescătorilor români de porci, afectați puternic deja de răspândirea din ultimii ani a pestei porcine.

Mia multe ferme autohtone de porci au intrat în faliment după ce au fost obligate să-și închidă porțile din cauza focarelor de pestă.

„Contextul actual al evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în România impune urgent luarea de măsuri mai riguroase pentru combaterea acestei boli. Pierderile economice generate de evoluţia PPA sunt extrem de mari, numai sumele pentru acordarea de despăgubirilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro anual, la care se adaugă şi dezechilibrarea balanţei comerciale datorită blocării comerţului cu porci şi produse din carne pe piaţa europeană sau la export. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), instituţia responsabilă pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor, îşi concentrează toate eforturile pentru a împiedica răspândirea acestei boli. Chiar în condiţiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 101 în prezent, măsurile trebuie menţinute şi intensificate pentru că pericolul este permanent prezent. Pentru a îmbunătăţi controlul acestei boli, ANSVSA a iniţiat mai multe proiecte legislative la elaborarea cărora a colaborat şi s-a consultat cu toate entităţile implicate, instituţii, dar şi asociaţii de crescători, producători şi procesatori”, se arată într-un comunicat al ANSVSA, remis marţi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, ultimul dintre acestea este un proiect de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) pentru stabilirea unor măsuri privind creşterea porcinelor, pentru aprobarea programului pentru supravegherea, prevenirea şi controlul pestei porcine africane în România, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

„Focarele de PPA pot fi controlate numai dacă sunt stabilite şi aplicate măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploataţie, iar atunci când acestea nu se respectă trebuie luate măsuri de sancţionare drastice. Aceasta, în condiţiile în care 50% din cele 4,1 milioane de capete de porci crescuţi pe teritoriul României se află în exploataţii non-profesionale. Având în vedere specificul virusului pestei porcine africane, pentru care nu există vaccin, respectarea unor măsuri minime de biosecuritate este una dintre cele mai importante modalităţi de prevenire”, afirmă ANSVSA.

Deşi exploataţiile comerciale respectă cerinţele de trasabilitate şi biosecuritate, atrag atenţia reprezentanţii instituţiei, cele mai recente focare au apărut în cazul acestor unităţi atunci când se aflau în zona de restricţie, ca urmare a vecinătăţii lor cu focare din gospodăriile populaţiei.

„Responsabilizarea deţinătorilor de porcine din gospodăriile populaţiei şi verificarea respectării obligaţiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate şi mişcare animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluţiei pestei porcine africane. În completarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii, se impune limitarea activităţilor de comercializare a porcinelor din exploataţiile non-comerciale. De asemenea, creşterea porcinelor în exploataţii în aer liber s-a dovedit a avea un înalt grad de risc de infectare din cauza contactului cu mediul silvatic, motiv pentru care e necesară interzicerea acestei forme de creştere a porcinelor în perioada în care pe teritoriul României evoluează focare de PPA”, se mai spune în comunicatul citat de Agerpres. (sursa foto: Pexels)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Eradicati în plm cotofenele si ciorile că astea răspândesc virusurile astea cel mai mult.

    • Guvernul ciolosh a interzis vanarea lor cand a interzis si vanarea ursilor… poate in curand o sa vedem si interzicerea carnii de porc……

  2. Nu ne mai lasa stapanirea sa crestem nici porci? Chiar totul trebuie sa vina din import?
    Ciudat cum pesta apare doar in estul Europei, mai ales in Romania, ar fi nasol sa avem siguranta alimentara, prea ne-am bucurat de carne cruda, suntem est europeni totusi si nu avem dreptul, e timpul sa fim vegetarieni progresisti, sa mancam legume din import, cica polueaza sa cresti porci (doar daca esti est european sau african, aceleasi reguli nu se aplica in Germania si Franta)

  3. Daca vreti PSD la guvernare dati legea asta!

  4. patronii de porcarie din Romania s-au dovedit a fi mai prosti decat medicii

    nu mai dau numele jigodiei de la carniprod care isi folosea analfabetismul ca dovada ca PNL e mai bun, cautati pe saitul um 24

  5. 70% alimentele de pe raft sunt import. In Romania. 2021.

  6. Iar minciuna asta cu „pesta” inexistentă?
    Nu și-au dat seama că nu mai pune nimeni botul la vrăjeală?
    Au distrus tot sectorul zootehnic pentru o himeră, n-a fost picior de porc infestat ever, toți au fost eutanasiați „preventiv” doar ca să ajungem da importăm toată carnea din Vest!

  7. Oare cât ne mai trebuie să deschidem ochii și mintea, să înțelegem că totul este împotriva noastră a celor care muncim din greu și vrem sa mâncăm încă sănătos și de calitate! Ne place să fim văzuți în marile magazine împingând de coșuri pline cu alimente de nici nu ști unde, iar producătorul român se chinuie sa vândă! Am o ferma cu porci mangalita crescuți în 4000mp închis cu plasa de sârmă și gard electric, hrăniți doar cu furajele proprii. Ani la rand am avut cumpărător din capitala care a venit în centrul țării după un porc de Crăciun, spunând ca acesta crescut în noroi, apa, libertate este bunn!! Încep sa cred cu tărie ca în 89 când aveam 20 de ani am crezut ca multe s-au schimbat, dar urmează acel război economic unde nu putem învinge. Am un nepot de 1 an și de multe ori gândeam ca peste 20 de ani îi voi preda ștafeta, dragostea de animale și muncă Păcat de minunata noastră țară care tot timpul a fost condusa de vânzători de neam, promit o data la 4 ani NIMIC! CUM VA ARATA TARA ACEASTA PESTE 100 DE ANI??

  8. ANSVA are un director? Alfel cerem că este o instituție supremă, gen , Curtea Constituțională. Cine este acolo director ,trebuie să-si de-a demisia de urgență. Altfel va risca să fie tras în judecată și băgat la răcoare.

  9. Nu suntem noi tărani mai uniti ar trebui sa iesim in strada maine poimâine o sa tinem porci pe ascuns ca drogurile