G4Media.ro

Programul „Noua Casă” devine operațional din 15 august. Persoanele eligibile vor putea…

Programul „Noua Casă” devine operațional din 15 august. Persoanele eligibile vor putea accesa credite garantate cu valori între 70.000 și 140.000 de euro

Programul „Noua Casă” devine operaţional din 15 august, în condiţiile în care normele de aplicare vor fi aprobate săptămâna viitoare, în şedinţa de Guvern, a transmis miercuri directorul general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Dumitru Nancu.

„Normele sunt în prag de avizare. Noi sperăm ca săptămâna viitoare normele să intre în aprobare de şedinţă de Guvern, iar la 15 august programul va fi operaţional. Încercăm să încurajăm noile construcţii. Faţă de fostul program ‘Prima Casă’ am mai mărit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie să încurajăm şi românii care au un venit mai mare, dar şi dezvoltatorii să ofere nişte condiţii superioare. Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu şi dăm posibilitatea să aplice pentru programul ‘Noua Casă’? Pentru orice locuinţă construită în ultimii cinci ani şi de acum încolo, poţi accesa un credit între 70.001 euro până la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%”, a afirmat Dumitru Nancu, la întâlnirea COAL-live!, la care au participat antreprenori şi reprezentanţi ai autorităţilor, organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL).

Fondul Naţional de garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) informa recent că prin programul „Noua Casă” se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi, respectiv împrumuturi de până la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%.

Avansul de 15% şi garanţia în nume şi cont stat de 60% se aplică doar locuinţelor noi ce depăşesc pragul de 70.000 de euro până la 140.000 euro inclusiv.

Pentru locuinţele vechi (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) condiţiile rămân neschimbate.

„Prin programul „Noua Casă” se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi (prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) respectiv : 1) credite de până la 140.000 de euro pentru care se percep un avans de 15% şi se acordă o garanţie în nume şi cont stat în valoare de 60%; 2) şi credite de până la 70.000 de euro cu un avans de 5% şi o garanţie în nume şi cont stat de 50%”, se menţiona în comunicat, conform Agerpres.

Sursa Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. „Trebuie să încurajăm şi românii care au un venit mai mare” Asta nu e incurajare, e subventie. E bine ca guvernul Romaniei nu va subventiona credite sub 70 de mii. Miroase programul a sarakie daca beneficiaza un singur om din Petrosani.

  Trebuie sa subventionam bogatii cat mai e ceva e privatizat sau jefuit. Ati zis ca nu sunt cadre la ATI? Cui ii pasa? Muzica canta si la botez, si la inmormantare.

  • Programul de fapt incearca sa stroaca mai multi bani de la cei care aveau ceva finante puse deoparte — sau cei care castiga o idee mai bine. Au mers pe principiul ca cumparatorul este novice si necunoscator, si daca stai sa intrebi absolventii o sa re-asculti toata gargara recurgitata de asa zisii agenti imobiliari, goarna interlopilor in trenning cu apucaturi de dezvoltatori imobiliari.

   Daca corelati actiunile recente ale BNR, de micsorare a dobanzii de referinta cu acest program o sa vedeti ca se incearca re-aprinderea creditelor pe banda rulanta. Fixind din pix preturile — tactica identica cu salariul minim, si avand fix acelasi scop, statul poate opera actiunile vizibile in economie si stie foarte bine ca se vor marii preturile, pentru ca asta si cauta. Cu preturile marite se vor injecta mai multi bani in economie.

   Din pacate acest program nu se adreseaza nici „bogatilor” si nici „saracilor” si incearca doar sa stoarca de bani pe care se incardrau un pic mai sus.

   Acel moment cand realizezi ca PNL si asa zisa dreapta au mancat secera cu tot cu Marx, de fapt alianta recenta cu neo-marxistii arata foarte bine directia. Aceeasi directie fiind un val progresist copiat din Vest.

   PNL-ul incerca acum sa distribuie saracia in mod egal astfel. incat sa rezolva problema inegalitatii.

 2. Sa vedeti acum 2 camere la 90k euro in berceni si sectorul 5.

  Ghinion!

 3. Dezvoltatorii daca vor sa dea tunul atunci sa faca locuinte la 25-35 km de Bucuresti, in localitati cu acces rapid la drumuri asfaltate, Case P ori P+1 si 7-800 mp de curte, livada, gradina samd In actualele conditii de pandemie si de restrictii la oras acestea confera libertate siguranta si confort. De ce sa mai faci atatea ore pana pe Valea Prahovei cand ai putea avea casa ta, noua, cu tot confortul, la 30 km de Capitala, intr-un cadru natural ofertant.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.