G4Media.ro

Prof. Delia Grigore, Univ. București: „Vreau ca atunci când se vorbește de…

Sursa foto: Facebook/ Agenția Națională pentru Romi

Prof. Delia Grigore, Univ. București: „Vreau ca atunci când se vorbește de Ștefan cel Mare și Sfânt, pe lângă lupte și ctitorii, să apară și că a avut sclavi rromi” / ”Cel mai rău şi cel mai rău rromii o duceau la mănăstiri. La boieri depinde de boier, dar la mănăstiri a fost dezastru”

Din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, doar 14 recunosc minoritatea naţională a rromilor, susține prof. Delia Grigore, lector universitar doctor la Universitatea Bucureşti, Facultatea Limbi şi literaturi străine, într-un interviu acordat Ziarului de Iași.

Delia Grigore este coordonator al programului de studiu Limba şi literatura rromani, program unic în lume. Este etnolog, profesor, scriitor şi activist pentru drepturile rromilor. Este preşedintele Asociaţiei Centrul Rromilor „Amare Rromentza”.

”Din păcate, din cele 27 de ţări, doar 14 recunosc minoritatea naţională a rromilor. Ţări precum Grecia sau Franţa sunt repetente la acest capitol şi nu ne recunosc. Ne bucurăm că România nu a luat calea acestor ţări şi ne-a recunoscut. Iar recunoaşterea minorităţilor înseamnă drepturi culturale, predare a limbilor minorităţilor, aderarea la Carta limbilor minorităţilor. Lupt până în ultima secundă a vieţii mele, şi de dincolo prin ceea ce las după mine, pentru o păstrare a indentităţii clare a tuturor grupurilor, oricând de mici, şi un fir de aţă dacă e diferit”, spune profesorul.

Ea spune că sistemul de educație este carent în ceea ce privește istoria rromilor.

”Există programe de predare, există şi la facultate şi în şcoli. La cerere. Însă doar rromii cer. Nu există aşa ceva în trunchiul comun. Acum se vorbeşte de două opţionale. Unul despre robia rromilor, cuvânt care minimalizează de fapt dimensiunea. E sclavia romilor. Iar celălalt despre genocidul rromilor sau holocaustul rromilor. Aceste opţionale nu ştiu câte se vor face. Trebuie luate de către profesorii de istorie, oferite în oferta şcolii. În lege scrie doar că „să se facă”. Aş vrea însă să existe ceva în trunchiul comun. Vreau ca atunci când se vorbeşte de Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe lângă lupte şi ctitorii, să apară şi că a avut sclavi rromi. Aşa după cum era în epocă, că toţi domnitorii au avut sclavi. Şi bravo că sclavii domneşti erau mai fericiţi decât cei de la mănăstiri, pentru că aşa şi e. Sclavii domneşti aveau un grad mai mare de libertate, îşi exercitau meseriile şi de acolo au şi ieşit marile neamuri de rromi. (…) Cel mai rău şi cel mai rău rromii o duceau la mănăstiri. La boieri depinde de boier, dar la mănăstiri a fost dezastru. Să se spună lucrurile astea, să se predea la teologie sau istorie. Eu îmi doresc de la Stat şi instituţii să se asigure că românul de rând cunoaşte istoria tragică, reală, a rromilor. De la sclavia rromilor şi până la holocaustul rromilor”, a mai transmis Delia Grigore.

Întregul interviu poate fi citit în Ziarul de Iași.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Da, robia rromilor este o pata pe istoria tarii noastre. Mai ales ca rasismul contra lor dăinuie si ii afectează încă.
    Am fost printre ultimele tari (pretins moderne) care a desființat sclavia, noi și americanii. Si deși noi nu a trebuit sa facem un război civil pentru asta, discriminarea a continuat, ca și la ei.

    • Acum este discriminare pozitivă: romii fac ce vor, nu doresc să învețe, să nu uităm că au locuri asigurare și gratuite inclusiv la facultate, iar cu munca, mai greu. Există și o explicație simplă: ca muncitor necalificat primești un salariu mizer. Vânzând țigări în fața magazinului Obor din București, in fața primăriei sectorului 2, faci aceeași bani într-o singură zi și stai și la aer in loc de muncii din greu într-o fabrică infectă. Dacă nu ai venituri legale, poți cere și ajutoare și să iei mâncare de la cantinele sociale venind cu Merțul.
      Înainte să fie acuzat de discriminare, câți romi au fost executați de ANAF pentru castelele pe care le dețin? Câți dintre cei din Timișoara au fost întrebați de unde au avut venituri ca să cumpere Lamborghini, Ferrari sau alte „hârburi” asemănătoare? Cum de au în posesie zeci de apartamentul in centrul vechi al Timișoarei?
      In plus, neavând venituri legale, beneficiază de asigurări de sănătate gratuite și tratamente gratuite. Doar cine visează avioane nu a văzut șatrele din fața spitalelor atunci când un bulibașa plin de aur, este internat în spital.
      Pentru un angajat la privat, ANAF pune proprire pe conturi și pentru 5 lei.
      Și atunci, pentru ce se tot zice că rromii sunt discriminați? Fiindcă curg banii la OMG-uri care le plâng de milă?
      Da, romii sunt discriminați, dar în mod pozitiv.

  2. Trecutul nu poate justifica prezentul cu infractionalitate endemica a comunitatilor de romi

  3. Eei, cum la manastiri? N-are cum! Stim cu totii ca Dzeu ne iubeste pe toti egal! Mai putin femeile ca n-au drept in altar.

  4. vai! saracii de ei… si nici macar nu ‘se cheama asa’… numele e un fals istoric… toti le zic altfel (nu o zic eu).

  5. Suntem singura tara unde cetățenii nativity sunt discriminati și minoritatile au mai multe drepturi și PRIVILEGII decât cetățenii!!!
    Dece au locuri garantate/ rezervare la facultati și academii? Sa dea admitere ca restul cetatenilor și sa între pe baza performantelor — românii sa nu între cu medie de 7-8 dar un rrom sa între cu medie de 6.05 …..nu prea este ok

  6. Corectie = *nativi*

  7. spre deosebire de frate-său, bombonel n-a recunoscut niciodată că e țigan.
    din tărtășești !