Procurorul general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, s-a ales cu un nou dosar penal pentru divulgarea unor interceptări telefonice ce constituiau probe într-un dosar
Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, urmează să fie cercetat într-un nou dosar pentru încă două noi capete de acuzare privind privind divulgarea datelor urmărirei penale, dar și pentru inviolabilitatea vieții personale, potrivit unui anunț făcut de Procuratura Generală de la Chișinău.
Noile acuzații au legătură cu publicarea de către Stoianoglo a unor conversații dintre fostul Procuror General, Viorel Morari, un adversar al său, și fostul șef al Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.
Acest nou dosar a fost pornint după ce pe 4 octombrie, cu o zi înante de a zi reținut, Stoianoglo a ieșit într-o conferință de presă și a dat citire unor conversații dintre cei doi menționați mai sus, spunând că este victima unui complot al actualei guvernări care ar vrea să-i însceneze o serie de fapte. AStfel, Stoianoglo a făcut publice mai multe probe dintr-un dosar de interceptare, fapt ce contravine legii din Republica Moldova.
„Analiza comunicării lui Viorel Morari cu reprezentanții ONG-urilor arată clar ale cui interese sunt, de fapt, lobate de aceste organizații neguvernamentale în Republica Moldova. O asemenea susținere a lui Viorel Morari din partea IPRE nu este întâmplătoare. Este suficient să deschidem lista donatorilor IPRE și devine limpede cine stă în umbră: Fundația Konrad Adenauer – organizație-partener al Președinției; Fundația Soros Moldova, Uniunea Europeană etc […]
Reprezentanții Uniunii Europene, la fel, se regăsesc printre apărătorii aprigi ai lui Viorel Morari, deși nu e de mirare. Or, anume acest reprezentant al UE la Chișinău a fost în relații destul de prietenești și cu elita politică din timpul statului capturat.
Da, ați intuit corect, este vorba despre Peter Michalko, Ambasadorul UE în RM din ultimii patru ani, care la fel, a fost într-o corespondență directă și apropiată cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Viorel Morari îi raporta orice mișcare și-l ”aproviziona” din plin cu materiale de uz intern, acte procesuale în interesele sale și împotriva PG”, spunea atunci Stoianoglo.
El a acuzat actuala guvernare că a începutul o luptă împotriva sa și astfel de dezvăluiri din interceptări ar reprezenta o probă în acest sens.
„Imediat după investirea noii guvernări PAS, a fost anunțat război împotriva corupției. Prima și unica țintă în acest război împotriva corupției am devenit chiar eu, procurorul general”, a declara atunci Stoianoglo.
Cele două noi capete de acuzare fac referire la articolul 177 alin.2 din Codul Penal – Inviolabilitatea vieții personale, dar și articolul 315 alin. 2 din Codul Penal despre divulgarea datelor urmărirei penale de către persoana abilitată cu controlul desfășurării urmărirei penale.
Alături de Stoianoglo, în acest dosar va fi cercetată și fostul procuror Carolina Vidrașco-Brînza care instrumenta dosarul Viorel Morari și care după reținerea lui Stoianoglo a părăsit sistemul procuraturii luna trecută. În prezent, Alexandr Stoianoglo este urmărit pentru cinci capete de acuzare legate de abuz în serviciu și corupție și recent a fost scos de sub arest la domiciliu, acolo unde a stat în ultimele două luni de zile de la reținerea sa pe 5 octombrie.
Foto: Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Sursa/Procuratura Generală a Republicii Moldova
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii