G4Media.ro

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman ajunge în Grecia săptămâna…

foto Twitter prim ministrul Greciei

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman ajunge în Grecia săptămâna viitoare, prima vizită într-o țară UE după scandalul declanșat de uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi în 2018

Prințul Mohammed bin Salman (numit și MbS de presa occidentală) se va întâlni cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, iar cei doi vor semna probabil mai multe acorduri de afaceri între țările lor.

În cadrul întâlnirii planificate pentru 26 iulie, prințul Mohammed și Mitsotakis vor semna pacte privind energia, cooperarea militară și un cablu de date subacvatic, potrivit relatărilor.

La sfârșitul lunii mai, Grecia și Arabia Saudită au convenit să colaboreze pentru un cablu terestru și submarin în valoare de 800 de milioane de euro (816 milioane de dolari) care să creeze o legătură de date între Italia și Singapore.

„Coridorul de date East to Med”, un cablu de date submarin și terestru, va fi dezvoltat de MENA HUB, deținut de STC din Arabia Saudită și de compania greacă de telecomunicații și aplicații prin satelit, TTSA.

Compania de electricitate Public Power Company din Grecia și operatorul de telecomunicații CYTA din Cipru vor deține, de asemenea, o participație în acest proiect, în așteptarea aprobărilor finale ale societăților. Acordul a fost încheiat în cadrul Forumului de afaceri greco-saudit care a avut loc la Atena.

Aceasta va fi prima călătorie a prințului saudit într-o țară din Uniunea Europeană de la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018.

CIA a concluzionat anterior că MbS a trimis probabil o echipă de asasini pentru a-l ucide pe jurnalistul saudit în consulatul saudit din Istanbul. Khashoggi fusese un critic deschis al prințului moștenitor, liderul de facto al Arabiei Saudite.

Uciderea lui Khashoggi în octombrie 2018 a înghețat pentru o vreme relațiile Arabiei Saudite cu Occidentul. Dar acum relațiile s-au dezghețat, pe fondul războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, care a determinat o explozie a prețurilor la energie. Arabia Saudită este cel mai mare producător de țiței din lume, extrăgând 15% din totalul mondial.

În februarie 2020, premierul Mitsotakis a vizitat Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite cu scopul de a atrage investiții și de a construi alianțe pentru a contracara politicile expansioniste ale Turciei în estul Mediteranei.

Recent, a fost creat Consiliul de afaceri Grecia-Arabia Saudită, care ar urma să consolideze colaborarea dintre comunitățile de afaceri din cele două țări.

Președintele SUA, Joe Biden, a vizitat Arabia Saudită săptămâna trecută, unde l-a salutat cu pumnul pe MbS. Acest gest a fost văzut ca o modalitate prin care președintele a evitat să pară prea prietenos cu prințul moștenitor, dar a fost totuși criticat de cei care consideră că nu ar fi trebuit să se întâlnească deloc cu liderul saudit.

Biden, care de atunci a fost testat pozitiv pentru Covid-19, dar a cărui stare de sănătate pare că se îmbunătățește, a declarat că a ridicat problema uciderii lui Khashoggi cu liderii saudiți adăugând că MbS i-a spus că cei responsabili ar fi fost trași la răspundere.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...