G4Media.ro

Printre democraţi, febra destituirii președintelui Donald Trump e în scădere după audierea…

Printre democraţi, febra destituirii președintelui Donald Trump e în scădere după audierea lui Mueller

La zgomotoasa conferinţă a democraţilor dezbinaţi din Camera Reprezentanţilor, febra destituirii preşedintelui Trump a cam scăzut după audierea consilierului special Robert Mueller, se arată într-o analiză a publicației americane New York Post, preluată de Rador.

În lipsa vreunei „bombe” aruncate de Mueller, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, i-a lăsat pe democraţi să plece în vacanţa de şase săptămâni fără să iniţieze vreo acţiune. Pelosi se opune demiterii, în mare parte din cauză că tentativa înlăturării preşedintelui „ar muri” de îndată ce va ajunge în Senatul dominat de republicani, iar problema ar putea fi toxică din punct de vedere politic pentru democraţi în districtele importante.

Pelosi i-a sfătuit pe democraţi să vorbească despre demitere dacă vor să-şi sporească şansele de a fi realeşi anul viitor, dar nu într-un mod care să-i conteste pe alţi membri, care se opun lansării demersurilor în vederea demiterii. Şi asta din cauză că numai 40% dintre democraţii Camerei Reprezentanţilor – un număr în creştere, dar nu o majoritate – sprijină destituirea, potrivit unui vot de săptămâna trecută. Ea a spus că, în schimb, democraţii din Camera Reprezentanţilor îşi vor petrece vara concentrându-se asupra problemelor financiare şi nu asupra vreunei anchete vizând destituirea.

Dar Pelosi a vorbit apăsat pentru a opri mania destituirii. Ea i-a dat o replică dură lui Jerry Nadler, un democrat din Manhattan, susţinător declarat al demiterii, care a prezidat Comisia juridică a Camerei la audierea de miercuri a lui Mueller, având aceeaşi reacţie şi faţă de înfocata reprezentantă Alexandria Ocasio-Cortez.

În acelaşi timp, aspiranţii democraţi care vor să fie realeşi întâmpină presiuni din partea Stângii pentru a-l destitui pe Trump.

Nadler, de exemplu, se izbeşte de candidatura lui Lindsay Boyland, care „bate toba” destituirii. „Audierea lui Mueller oferă noi probe din care reiese că avem un preşedinte nelegiuit şi corupt, care a făcut în repetate rânduri abuz de putere. Dar nu era nevoie ca Mueller să ne spună asta. Ştiam de ani buni acest lucru. Există un singur remediu: destituiţi-l pe Donald Trump ACUM”, a subliniat Boyland într-o declaraţie. „Am iniţiat acest demers pentu că ne-am săturat de vorbe goale”.

Democraţii new-yorkezi din Camera Reprezentanţilor sunt dezbinaţi – 11 susţin destituirea, iar 10 se opun.

Extrema-stângă, aşa-zisa „Brigadă” – Ocasio-Cortez din New York, Ilhan Omar din Minnesota, Rashida Tlaib din Michigan şi Ayanna Pressley din Masachusetts – se află în tabăra destituirii. Dar până şi Ocasio-Cortez a spus că „nu este sigură” dacă va pune în discuţie acest subiect la întrevederea cu Pelosi. „Cu siguranţă că nu voi veni cu o propunere anume”, a declarat ea pentru „The Post”. „S-ar putea să apară în discuţii, dar cred că vom discuta o gamă mai largă de probleme. Totul e posibil”.

Întrevederea ar trebui să ajute la aplanarea diferendelor dintre democraţi, care sunt uneori dezbinaţi, după ce „Brigada” s-a separat de Pelosi la votările din ultima vreme. Cei patru au votat împotriva finanţării frontierelor, afirmând că asta nu soluţionează prea mult criza umanitară din centrele de detenţie.

Pelosi a respins demersul disidenţilor, afirmând că ele „nu au niciun fel de urmări”, după care a adăugat: „Sunt patru oameni care au primit tot atâtea voturi”.

Tot pentru „The Post”, Ocasio-Cortez a mai spus că, în opinia sa. Mueller a alimentat „în mod sigur” dosarul în vederea demiterii lui Trump. „El a dat de înţeles că s-ar putea ca, de îndată ce-şi va părăsi funcţia, preşedintele să fie acuzat de o serie de delicte”, a declarat democrata din Bronx-Queens (două cartiere new-yorkeze, n. red.).

Dar Pelosi şi-a reiterat opoziţia fată de o eventuală destituire. „Poziţia mea a fost mereu aceea că, indiferent ce decizie am lua în această privinţă, trebuie s-o facem cu cea mai mare tărie or, noi încă mai avem probleme importante prin tribunale”, a spus Pelosi.

Articol de Nikki Schwab şi Bob Fredericks / Traducerea: Alexandru Danga

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.