G4Media.ro

Primul sondaj INSCOP, privind percepția despre războiul declanșat de Rusia asupra Ucrainei:…

INSCOP facebook

Primul sondaj INSCOP, privind percepția despre războiul declanșat de Rusia asupra Ucrainei: Agresiunea Rusiei ne-a adus aminte multora dintre noi cât de importantă este apartenența noastra la NATO și UE

INSCOP prezintă rezultatele unui prim sondaj, realizat pe tema războiului delanșat de Rusia asurpa Ucrainei. „Este un sondaj realizat într-un context puternic încărcat emoțional, prin urmare trebuie tratat ca atare. Însă rezultatele merită întreaga atenție”, transmite reprezentantul Grupului de Gândire Strategică, Remus Ioan Stefureac.

Potrivit datelor din sondaj:

 • marea majoritate a romanilor, 75.2%) considera că Rusia este principalul vinovat pentru războiul din Ucraina și doar 4.6% consideră că vinovată este Ucraina.
 • 7.9% cred că vinovate sunt țările occidentale, iar 10.6% nu pot aprecia.
 • 1.7% nu răspund.

Votanții PNL (90%), USR (87%) si PSD (86%) cred acest lucru în proportii semnificativ mari decat votantii AUR (67%).

De asemenea, marea majoritate a romanilor (79.2%) sunt de acord cu sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii împotriv Rusie, 59,4% sunt total de acord cu sancțiunile, iar 19,8% oarecum de acord. 14.1% sunt oarecum sau total împotriva sancțiunilor, 4,5% oarecum împotrivă, iar 9.6% total împotrivă.   

O surpriză o constituie percepția legată de direcției în care merge tara.

„Deși în ultimele luni, o direcție bună era indicată de o parte tot mai mică a populației, agresiunea Rusiei ne-a adus aminte multora dintre noi cât de importantă este apartenența noastra la NATO&UE care ne protejează pacea, linișitea, viața și ce înseamna această umbrelă de scuritate și dezvoltare pentru direcția corectă a țării”, transmite Remus Ioan Stefureac.

Astfel, ponderea românilor care percep o direcție bună a țării, după declanșarea războiului din Ucraina aproape că s-a dublat.

„Pare paradoxal, însa bănuiala mea e că tocmai comparația cu situația disperată a Ucrainei a trezit ceva în noi și a dus la perceperea mai clară de către populația României a avantajelor noastre reale. În plus, cu toții am văzut infinite dovezi de bunătate și mobilizare excepțională ale oamenilor în sprijinul refugiaților ceea ce este posibil să fi influențat pozitiv modul în care românii își evaluează astăzi propria țară”, transmite Stefureac.

Sondajul INSCOP MONITOR reprezentativ la nivel național a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield în cadrul unui proiect inițiat de Strategic Thinking Group/Grupul de Gândire Strategică. Datele au fost culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respodenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. ia uitați m💩tz si echipa „câștigătoare” ce ziceți de asta? si nici nu e de la avangarde.

 2. Și ne mai aduce aminte de cât de mulți își doresc să nu fi întrat în nato. Psd-istii udemereștii și hauriștii știu

  • Si totusi, aproape 5% considera ca Ucraina e de vina. Probabil acelasi procent care da vina pe mort cand da ortul popii sau pe victima daca e violata si pe femeie ca nu-si lau ea pumni degeaba de la barbat daca nu merita. Ma astept sa fie reprezentantii radicali si polarizati ai „familiei traditionale”.

  • Subscriu opiniilor exprimate anterior. Deși nu mai sunt de multă vreme student, aruncam de curiozitate o privire aseară pe pagina unei facultăți din țară. Fusese făcut un anunț privitor la revenirea fizică la cursuri în mod imediat. La un moment dat îmi sar în ochi niște comentarii izolate – știți de care: „p(l)andemie”, „oculta” ș.a.m.d. Am vizitat profilurile respectivilor și ce văd – niște tineri de maxim 30 de ani neîngrijiți, cu părul claie, cu palton sau sacou cu cel puțin două mărimi mai mici pe ei. Toți mari susținători ai lui Simion, anterior PRU/Dragnea. Turle, icoane, clopote la tot pasul. Actualmente, Ucraina e de vină fiindcă nu respectă ortodoxia. Între 2020 și luna trecută, p(l)andemii și altele de genul. Între 2017 și 2019, homosexuali și migranți ce ne fură copiii și valorile. Respectivii erau studenți la Teologie. Să surprindă? Se află, desigur, printre cei 5%. Dar mă îndoiesc că-s atât de puțini în țară.

 3. AUR (67%), inseamna ca astia de aici sunt spuma partidului.

 4. Deci… hAUR e pe tobogan.

 5. AUR se duce in jos de tot

  • Și totusi, 25÷ nu cred ca Rusia e vinovata?!?

  • @Bogdan- Io zic, trol rusofil, sa mai inveti putina matematica pentru ca 4,6 + 7,9 fac 12,5, in niciun caz 25!

  • restul de 2% nu siu sau nu pot aprecia, nu e acelasi lucru…

  • *restul de 12% (am omis o cifra, scuzati)

 6. Mda… era nevoie de razboi la granita ca sa se trezeasca mamaliga!
  Unora le prinde bine momentul, mai uita lumea de invartelile dambovitene si se mai baga ceva legislatie dubioasa si rezolvari de doare pe nebagate de seama. In timpul asta, tov general doctor din NATO mai aproba din varful pixului niste numiri scandaloase. Apropo, se mai aude ceva de lucrarea de doctorat a eminentei sale?… iata ce misto cade un razboi pentru unii, in timp ce tragedia umple Europa de sange!…ah, sa nu uit de Cotroceni!
  Ca sa dam un umil exemplu despre unde poate duce coruptia, uitati-va in ce hal arata armata rusa! La noi cum o fi, dincolo de MIG-urile care sunt pe post de ingrasamant de camp!

 7. Mă bucur că Romanii par să înțeleagă

 8. Frica este un bun consilier, se pare.

 9. Romania a folosit sange sarbesc in loc de cerneala la semnarea apartenentei la NATO.