G4Media.ro

Primele estimări în Ungaria: FIDESZ și Orban pierd majoritatea de două treimi,…

Primele estimări în Ungaria: FIDESZ și Orban pierd majoritatea de două treimi, dar câștigă alegerile

Primele estimări raportate de presa maghiară (444.hu) indică faptul că Viktor Orban și FIDESZ ar fi pierdut majoritatea de două treimi, dar ar urma să câștige majoritatea simplă. Rezultatele primului sondaj  realizat vineri și sâmbătă de institutul de cercetare Median (considerat foarte credibil) anunță următoarele rezultate: FIDESZ – KDNP 43%, Jobbik (extrema dreaptă) 22%, MSZP – Parbeszed (stânga) 13%, LMP 8% și DK 7%.

Chiar dacă FIDESZ a înregistrat 43%, din cauza redistribuirilor și a sistemului electoral din Ungaria (mixt, o parte pe listă, o parte uninominal), partidul lui Orban ar urmă să obțină totuși o majoritate simplă, primele estimări indicând o majoritate de 56%. Astfel, din cele 188 de mandate din Parlamentul de la Budapeste, FIDESZ ar urma să câștige circa 115 – 120 de mandate potrivit estimărilor preliminare. Toate estimările arată că este dificilă o prognoză din cauza participării neașteptat de mari și a sistemului de vot.

Chiar și așa, presa proguvernamentală din Ungaria califică estimările ca fiind o victorie a lui Viktor Orban și FIDESZ, având în vedere că sunt la guvernare neîntrerupt din 2010, fiind o premieră să câștige un al treilea mandat consecutiv.

În caz că obține doar o majoritate simplă, majoritatea analiștilor consultați de G4Media.ro sunt de părere că FIDESZ va înregistra un recul, chiar dacă va câștiga alegerile. Asta va însemna că partidul lui Orban este penalizat pentru scandalurile de corupție, tot mai numeroase în ultima perioadă. Chiar și cu o majoritate simplă, Orban va avea o problemă de legitimitate din cauză că FIDESZ a setat foarte sus așteptările în electorat.

Alegerile din 8 aprilie din Ungaria au fost caracterizate printr-o prezență record la urne, după cum a relatat G4Media.ro încă de la primele ore ale scrutinului.

Vom reveni cu detalii

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Informații inexacte. Sondajul la care se referă 444.hu a fost făcut cu două zile înainte de scrutin. Presa maghiara nu anunță nici un sondaj făcut astăzi. Primele rezultate oficiale vor apărea peste 2-3 ore.

  2. Pentru Fidesz și Orbán 444.hu e ceea ce sunteți voi pentru PSD și Dragnea. Deci fix pix

  3. Incadrez stirea asta la fake news. M-am bucurat aseara nespus vazand stirea in asteptarea primelor rezultate preliminare. Cand colo era un sondaj de vineri prezentat fix in duminica alegerilor ca si cum ar fi fost un exit-poll.

  4. Pai ce facem stimata Redactie ?