G4Media.ro

Primele arestări ale Parchetului European: membri ai mafiei ‘Ndrangheta implicați într-o schemă…

Sursa: EPPO

Primele arestări ale Parchetului European: membri ai mafiei ‘Ndrangheta implicați într-o schemă carusel cu autoturisme scumpe, cu prejudiciu de 13 milioane de euro

Parchetul European (EPPO) a coordonat pe 20 octombrie 2021 o operațiune în care autoritățile de aplicare a legii au făcut percheziții, au obținut mandate de arestare și au aplicat sechestre de peste 13 milioane de euro în Germania, Italia și Bulgaria, potrivit unui comunicat al EPPO.

Cele 10 persoane reținute sunt suspectate că au constituit un grup infracțional organizat și au obținut rambursări ilegale de TVA. Suspecți, printre care 3 membri ai organizației criminale italiene ‘Ndrangheta, ar fi folosit o așa-numită schemă de fraudare a TVA de tip carusel prin revânzarea unor autoturisme de lux de mai multe ori în diferite țări ale UE. Ei au pretins în mod fals că au încheiat tranzacții și au plătit impozite, apoi au solicitat restituirea TVA. Prejudiciuș se ridică la cel puțin 13 milioane EUR.

Nucleul activității infracționale a fost localizat în Eichstätt (Germania) și Milano (Italia). Un dealer auto din Italia a importat mașini de lux de la dealeri din Germania și a beneficiat de scutiri la plata TVA invocând regimul intracomunitar al TVA, potrivit EPPO.

Achiziția a fost făcută mai întâi între o firmă fantomă din Germania și o persoană fizică din Italia. Au simulat astfel o achiziție privată și au fost scutiți de plata TVA.  Au reșușit astfel să ascundă atât cumpărătorul real, cât și vânzătorul real. Apoi, cumpărătorul privat din Italia a re-vândut în fals autoturismele către dealerul din Milano.

Schema frauduloasă a permis făptașilor să obțină profituri mai mari, modificând prețul de piață al autoturismelor și permițându-le să transfere sume mari în cash în străinătate prin transferuri individuale de peste 70.000 de euro feiecare.

În urma perchezițiilor, au fost confiscate în Germania 13 autoturisme de lux. Întreaga operațiune a fost condusă de un procuror delegat european în Germania și pusă în executare de Departamentul de Investigații Criminale al Poliției din Bavaria de Nord și de Poliția economică din Italia.

Este primul caz înregistrat de EPPO la 1 iunie 2021, data oficială de începere a activității noastre, și sunt încântată că ancheta arată deja rezultate concrete. Această operațiune demonstrează schimbarea de paradigmă pe care a adus-o crearea EPPO pentru investigații transfrontaliere. Aceasta este noua realitate a zonei EPPO: nu mai există formalități greoaie de asistență judiciară reciprocă; acțiune rapidă și decisivă; focus pe recuperarea efectivă a prejudiciului”, a declarat procurorul șef al Parchetului european, Laura Codruța Kövesi.

Foto: EPPO

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

 1. Așa, deci !? Nu știam de ce se ține cu mâna de nas d-șoara Irina Tănase…
  Nea Pandele, la mata in casă ce Dra..cu’ pu.te in halul ăsta, că doar nu ți-o fi refulat haznaua de la ploile din ultima vreme?!

 2. Așa, deci !? Nu știam de ce se ține cu mâna de nas d-șoara Irina Tănase…
  Nea Pandele, la mata in casă ce Dr..cu’ p..te in halul ăsta, că doar nu ți-o fi refulat haz..naua de la ploile din ultima vreme?!

 3. Bravo Codruta! Ai inceput cu N’drangheta. Astia vand seminte la coltul strazii fata de ai nostri. Sa vezi cind o sa incepi investigatiile in Romania …

 4. Un bun început

 5. Cam așa stând lucrurile, teama de a accesa fonduri europene cu „certificate false de vaccinat” – respectiv documente contrafăcute, este mai mare decât de COVID-19. Adică un vis urât pentru hoți de toate naționalitățile, apartenența politică sau statut financiar. De asta nu vă îngrămădiți la fonduri europene și vreți să aveți doar hălci din fondul de rezervă al guvernului sau PNDL? Se aude la PNL? Dar la PSD? Ce ziceți, domnilor de la UDMR? Cam asta-i realitatea. În orice caz, sună promițător! GO, Codruța! Fă-le tuturor infractorilor nopți albe!

 6. Pe când urmeaza nDragneata?

 7. Sper ca Dna Kovesi are paza pentru ca o sa fie in din ce in ce mai mare pericol odata cu desfasurarea mai multor actiuni. Ii uram tot binele si cat mai mult succes!

  • Eu speram că se va ocupa de cazuri serioase, grele, de corupți de partide și de stat de sute de milioane de euro, nu de cotcarii de-astea!

  • Bai, radulescule, nu vrei sa te dezici de discursul tau pro-stii-tu-cine. Adica ndragheta e cu cotcariile, vrei sa zici?

  • El nu e hotărât la nimic. El crede ca se pricepe la toate, e votant psd. E mare specialist. De aia spune ciolacu ca vrea guvern despecialisti.

 8. 13 milioane euro doar din TVA la auto? 13 masini confiscate? Cat de prost sa fii sa crezi asa ceva?😀

  • Ce te mira atat de mult? Un McLaren F1 care costa un milion de dolari nou se vinde azi cu 28 de milioane de dolari. Un Bugati Veyron e intre 2 milioane si 12 milioane de dolari.

 9. Un inceput bun, arata ca are sens Parchetul European. Ati inceput cu masini de lux, sper ca o sa ajungeti si la taieri ilegale de paduri, infestarea apelor din minerit si sters-o cu banii din Romania, pana la celebrele gunoaie ce traverseaza Europa sa fie ”procesate” de ai nostrii.

 10. Un hoț care comentează că altul fură mai mult.

 11. Poate afla Parchetul European ca au si ANAF o schema similara … G4Media, Please Forward.