G4Media.ro

Primarul din Baia Mare vrea grădință cu predare în limba rusă. În…

Primarul din Baia Mare vrea grădință cu predare în limba rusă. În oraș trăiesc nouă ruși/lipoveni

Primăria municipiului Baia Mare a încheiat, luni, un parteneriat cu Uniunea Rutenilor Subcarpatici (URS) din România pentru înfiinţarea unei grupe de grădiniţă în cadrul căreia se va preda limba rusă, scrie Agerpres. Nu e clar cui i se adresează grădinița, dat fiind că rezultatele oficiale ale recensământului din 2011 arată că în Baia Mare trăiesc 9 membri ai minorității ruse/lipovene.

Cherecheș a declarat luni că un exemplar al parteneriatului urmează a fi trimis Ambasadei Rusiei la Bucureşti. Parteneriatul a fost semnat de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi de preşedintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici (URS) din România, Mihai Lauruc.

Reamintim că edilul de Baia Mare a fost trimis în judecată de DNA în mai 2016, pentru luare de mită în formă continuată, după ce ar fi primit de la o persoană din conducerea CS Fotbal Club Municipal Baia Mare 70.000 de lei pentru a susţine financiar clubul.

Cherecheș a fost arestat preventiv în acest dosar și în iunie 2016 a depus jurământul de primar după ce a primit o învoire din penitenciar. Ceremonia de învestitură a durat aproximativ 15 minute, după care Cherecheş a fost urcat într-o dubă și transportat din nou la Penitenciarul Gherla din Cluj, unde este încarcerat.

Preşedintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici ( URS) din România, Mihai Lauruc, a spus că municipiul Baia Mare ar putea deveni în perspectiva acestui parteneriat un „Deveselu cultural” al României pe relaţia cu Rusia.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a susţinut că parteneriatul dintre cele două părţi vizează promovarea interesului reciproc, inclusiv a unei mai bune promovări a turismului maramureşean în Rusia.

Cherecheş a declarat că parteneriatul vizează promovarea interesului reciproc, inclusiv a unei mai bune promovări a turismului maramureşean în Rusia: „Orice acţiune de acest tip trebuie să fie orientată spre rezultate. La nivelul UE cei mai mulţi bani aduşi din turism provin de la cetăţenii ruşii care fac turism în Europa. Turcia şi-a consolidat turismul, construind toată reţeaua turistică în mare majoritate pe bani din Federaţia Rusă. Majoritatea investiţiilor din ultimii zece ani din Europa, din zona de turism – şi mă refer la hoteluri, resorturi, zone de agrement – sunt făcute de societăţi care au ca şi parteneri sau asociaţi şi proprietari oameni din Federaţia Rusă. În România, oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum suntem noi şi cum avem dezvoltate la un nivel incipient condiţiile de turism şi infrastructură, pe primul loc sunt tot cetăţenii din Federaţia Rusă, dar şi turiştii din Republica Moldova care fac turism în România”, potrivit Agerpres.

Foto: Cătălin Cherecheș (sursa: Pagina personală de Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Ce va mirati? Unii se orienteaza cu premeditare. Vorba aia veche, de prin anii ’50 : „sa invatam limba rusa cintand”.

 2. AR TREBUI CA SRI SA SE AUTOSESIZEZE! O FI SI INFRACTORUL ASTA UN AGENT FSB/SVR/GRU , O LE.PRA PLATITA DE BE.STIA DE LA MAS.KVA…

 3. Da, nu trebuie să uităm ” binefacerile” aduse de ” turiștii” ruși în decembrie ’89…Au făcut cheltuieli serioase în artificii lansate spre cer cu multe vieți nevinovate…

 4. Primar penal si sclav.
  Chiar nimeni din Baia nu vrea să fie primar, nu cred ca e asa de greu sa câștigi împotriva acestui ordinar.

  • Ba este cumplit de greu. Baimarenii sunt ahtiati dupa inividul asta. Il venereaza aproape religios. Cat despre faptul ca e hot, toti baimarenii vor recunoaste ca da, este mare hot. Dar – iti vor replica ei cu patos – este normal sa fii hot. „oricine”, iti vor spune ei, in locul lui ar fura. Chestie de cultura baimareana. De asta Baia Mare are un viitor trist. De decadere. Care e deja vizibila daca ai capacitatea sa compari cu alte orase din Romania.

 5. Un lucru foarte bun și benefic pentru baia mare .

 6. Curios că în limba romanyi nu se fac școli deși în baia mică trăiesc câteva mii bune de romani !?

 7. Crup are perfectă dreptate! Omul ăsta e obsedat de propria imagine iar Baia Mare se scufundă în dezgust și neputință… Suntem un oraș de moși și babe care îl aduleaza pe primar, cu un tineret lipsit de orizont, dezorientat și neglijat, de te-apucă mila… Suntem un Teleorman al Nordului…

 8. Bre, dar de ucrainieni nu zici nimic ? Sau astia vorbesc Esperanto ? Te uiti in tabele ca curca /vitelul ?

  Romani
  96105
  Maghiari
  12750
  Romi
  3107
  Ucraineni
  153
  Germani
  270
  Turci
  19
  Rusi-
  Lipoveni
  9
  Sarbi
  3
  Slovaci
  7
  Bulgari
  3
  Greci
  4
  Italieni
  32
  Evrei
  32
  Polonezi
  4
  Ceangai
  6
  Alta
  etnie
  41
  Informatie nedisponibila
  11189

  http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2013/07/sR_Tab_8.xls

 9. Eu nu cred. Domnul care a lansat această informație ar trebui „căutat”

 10. Da, ucraineni sunt mai mulți decat rusi. Oricum ar fi primarul are o idee buna . Baimarenii il susțin in tot ceea ce face

 11. Sa le luam pe rand: dpdv cultural, sa ai relatii cu Rusia nu e un lucru rau, dar cu o mare conditie: cultura sa nu aiba legatura cu politica! Indiferent daca-ti place sau nu de Putin, cultura rusa trebuie respectata.

  Problema e alta: cu cine vrea asta sa faca gradinita daca in Baia Mare nu traiesc nici macar 20 de familii de lipoveni? Traiesc in BM si pot sa spun un lucru cert: aici traiesc cateva mii de ruteni si ucrainieni. Cunosc cativa ruteni, sunt oameni foarte OK, la locul lor, dar sunt rusofobi! Rutenii se supara daca sunt confundati cu ucrainienii, dar se supara si mai tare daca sunt confundati cu rusii! Asadar…cred ca interesele lui Kake (porecla primarului) sunt altele…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.