G4Media.ro

Primarii capitalelor Budapesta, Varşovia, Praga şi Bratislava au încheiat ”pactul orașelor libere”,…

Sursa Foto: Facebook/ Karacsony Gergely

Primarii capitalelor Budapesta, Varşovia, Praga şi Bratislava au încheiat ”pactul orașelor libere”, în semn de protest împotriva populismului și guvernelor iliberale

Din cauza nemulţumirilor generate de atitudinea politică a actualilor lor şefi de guvern faţă de UE, primarii din Budapesta, Varşovia, Praga şi Bratislava au încheiat o alianţă. Primarul Budapestei, Gergely Karácsony, i-a primit luni pe omologii săi pentru a parafa alianţa numită „Pactul oraşelor libere”, transmite Die Welt, citat de Rador.

Primarul de 44 de ani a câştigat în octombrie la alegerile locale şi de atunci se profilează ca fiind un rival al premierului ungar Viktor Orbán.

„Populismul constituie o replică simplificată şi greşit direcţionată îndreptată împotriva problemelor”, a afirmat primarul praghez de 38 de ani, Zdenek Hrib, care se detaşează cu partidul său pirat de şeful guvernului şi omul de afaceri Andrej Babis.

La rândul său şi primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care s-a impus în 2018 în faţa unui contracandidat naţionalist, se află în opoziţie faţă de guvernul polonez. Primarul din Bratislava, Matus Vallo, se opune unui guvern populist de stânga.

Cei patru primari au semnat o declaraţie, în care se pronunţă pentru „libertate, demnitate umană, democraţie, egalitate, stat de drept, dreptate socială, toleranţă şi multitudine culturală”. Pactul va deschide un „nou capitol” în a păstra ceea ce este „bun” în apartenenţa la Europa – a declarat Karácsony. În relaţiile dintre Bruxelles şi ţările est-europene există de mai mulţi ani dispute în privinţa politicii faţă de refugiaţi, a statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei.

Și publicația de stânga The Guardian titrează ”Insule în furtuna iliberală: oraşele central-europene
se angajează să fie solidare”

Publicația britanică notează că primarii au solicitat Bruxelles-ului să aloce fonduri direct bugetelor lor municipale, ocolind guvernele naționale, care au fost acuzate de deturnări corupte și politizate ale fondurilor UE.

Karácsony, cu o istorie în politica liberală și a verzilor, a obținut o victorie surpriză în alegerile primare din octombrie, învingând candidatul susținut de premierul ungar de extremă dreapta, Viktor Orbán, în ceea ce a fost prima lovitură electorală a populistului într-un deceniu.

În timp ce Orbán și-a bazat apelul politic pe retorica anti-imigranți, Karácsony a promis că va menține Budapesta deschisă, tolerantă și concentrată pe problemele ecologice.

Polonia și Ungaria sunt în vizorul Parlamentului European pentru problemele statului de drept, în timp ce în întreaga regiune există întrebări cu privire la modul în care guvernele folosesc finanțarea UE și cu privire la presupusa corupție printre elite.

Pactul primarilor reflectă așa-numitul grup Višegrad 4, înființat de guvernele naționale din regiune, care în ultimii ani a acționat adesea ca un grup de solidaritate iliberală care se confruntă în comun cu amenințările și mustrările de la Bruxelles.

Orbán a vorbit în repetate rânduri despre un viitor luminos pentru o Europă Centrală integrată, inclusiv într-un discurs în România, sâmbătă, unde a vorbit despre construirea unei regiuni care va fi „una dintre cele mai de succes și competitive regiuni din lume”.

Cu toate acestea, viziunea lui Orbán și a altor politicieni arată o regiune a „democrațiilor iliberale” bazată pe o interpretare particulară a „valorilor creștine”.

Guvernele au folosit retorica divizivă pentru a semăna frica de imigranți și de minorități. Comunitățile LGBT din regiune, în special în Polonia, au fost vizate ca parte a campaniilor politice ale dreptei. În schimb, cei patru primari au spus că sunt susținători ai toleranței și diversității.

„Orașele noastre vor rămâne deschise, progresiste, tolerante și, cel mai important, europene”, a spus Trzaskowski. De când a câștigat Karácsony la Budapesta, guvernul Orbán a dat înapoi cu legislația care pare menită să scadă capacitatea orașului de a acționa independent, inclusiv legi care ar restricționa construirea coaliției de opoziție și o lege care crește controlul guvernului central asupra teatrelor.

Karácsony a vorbit la un protest împotriva legii teatrelor, săptămâna trecută, și a apărut și la protestele climatice.

Evenimentul de semnare a avut loc la locul simbolic al Universității Centrale Europene (CEU) din Budapesta, care a fost obligată de guvernul lui Orbán să-și mute o mare parte din operațiuni la Viena.

Universitatea a fost înființată de finanțatorul și filantropul George Soros și a căzut victimă campaniei lui Orbán împotriva lui, guvernul refuzând să îi permită eliberarea unor diplome acreditate în SUA. Zsolt Enyedi, rectorul adjunct al CEU, a declarat că, în Evul Mediu, orașele erau adesea văzute drept „insule ale libertății”, iar sarcina orașelor din lumea modernă este să înceteze să fie insule și să inspire restul țării. Karácsony a vorbit în termeni similari: „Populismul se străduiește pentru hegemonie, dar nu poate câștiga orașe;e. Orașele pot fi punctele de pornire de la care pot fi reparate toate crizele actuale ale democrației”, a spus el.

Cu toate acestea, cu partidul Fidesz al lui Orbán, care a votat în continuare în mare parte din restul Ungariei, şi cu partidul de guvernământ din Polonia Legea și Justiție, care a obținut un al doilea mandat în octombrie, nu este clar că politicienii din opoziție din regiune au găsit o cale de a câștiga popularitate în afara marilor orașe.

De fapt, poate servi chiar la creșterea unui decalaj care este adesea exploatat de guvernele populiste, între elitele metropolitane și restul țării. Grupul a spus că este deschis cooperării cu oricare alte orașe care s-ar putea simți stinghere în mediile lor politice interne.

Trzaskowski, care l-a primit în septembrie pe primarul Londrei, Sadiq Khan, la Varșovia, a declarat că, în ciuda Brexit, Londra va continua să facă parte din rețelele orașelor europene. Povestea unui oraș divers și în mare parte pro-european scos din UE este cunoscută pentru primarii din Budapesta și Varșovia. „Chiar dacă Marea Britanie părăsește Europa, vrem să continuăm să colaborăm cu Londra și să cooperăm pentru proiecte legate de climă și multe altele”, a declarat Trzaskowski.

Surse: Die Welt/ The Guardian/ Rador

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. O adunătură de neomarxisti.
  Nu sunt nici mai buni nici mai răi decât iliberali.

  • Ii cunoști tu? Fac pariu ca nici nu știai ca exista pana la articolul asta! Sau ai auzit anti Orban și multiculturalism și ți s-a aprins beculetul?! Ai habar ce înseamnă „neo marxism” sau crezi ca oricine i se opune lu’ Trump e „neo marxist ”?! Neo marxist au fost Sartre și Camus, ai auzit de ăștia? În rest, e un termen inventat de retardatii pro republicani din State! Uite, eu sunt pro multiculturalism, dar ma piș pe Marx!

  • @Ciprian
   Nici Sartre nici Camus nu au fost primari.
   Precum bine reiese din articolul de mai sus scopul acestei mișcări este accesul la bani „europeni” scurtcircuitand guvernul național. De asemenea articolul tinde să sugereze că „elitele metropolitane” ar reprezenta ceva bun iar „restul țării” ceva rău. Iar menționarea primarului Sadiq sub al cărui mandat Londra a devenit un oraș cu mai multe crime decât New York (https://www.telegraph.co.uk/news/2019/12/05/london-murders-2019-violent-killings-capital-highest-level-decade/) nu e o idee prea buna.
   Tu poți să urinezi pe cine vrei. Numai sa nu îți bată vântul din fața

 2. Foarte tare ,mai sunt și oameni normali la cap…..BRAVO !!!!

 3. Populiștii de stânga fac poze împreună ca să pară mai mulți.

  • Și ție îți plac populiștii de dreapta, nu? Sa tina numai pt ei, sa nu stea la nimeni!

  • Sa nu dea* – pardon.