G4Media.ro

Primăria Timișoara încheie un acord cu Banca Mondială pentru un nou sistem…

Primăria Timișoara încheie un acord cu Banca Mondială pentru un nou sistem de termoficare. Colterm a depus o plângere penală pe 11 spețe, pentru fapte din trecut

Primăria Timișoara a început demersurile pentru încheierea unui acord cu Banca Mondială prin care instituția financiară va furniza municipiului o strategie de termoficare și de eficientizare energetică pentru viitor și un plan pentru restructurarea și retehnologizarea Colterm, se arată într-un comunicat al Primăriei Timișoara.

„Ne dorim să luăm Banca Mondială ca partener al Municipiului Timișoara și avem încredere că sprijiniți de această instituție, care colaborează cu Guvernul și alte autorități locale, ne vom atinge obiectivul. Vom propune Consiliului Local adoptarea acestui acord care asigură un viitor sustenabil pentru sistemul de termoficare al Timișoarei și nu cârpeli pentru a asigura supraviețuirea companiei, ca scop în sine. Noi schimbăm perspectiva. Nu rostogolim datorii, nu cârpim țevi, nu întreținem Colterm fără limită din bugetul local. Noi ne angajăm să construim un nou sistem de termoficare performant”, a anunțat, joi, primarul Timișoarei, Dominic Fritz

Potrivit Primăriei Timișoara, în cadrul acestui acord, specialiștii Băncii Mondiale vor furniza un plan pe termen scurt, mediu și lung care va permite transformarea companiei într-una care produce și furnizează agent termic în mod ecologic, folosind combustibili alternativi.

Această strategie și parteneriatul cu Banca Mondială va permite companiei să acceseze fonduri (rambursabile și nerambursabile) în condiții avantajoase, pentru a pune în practică cele stabilite în parteneriat cu Banca Mondială.

Totodată, primarul Dominic Fritz a anunțat că directorul Colterm, Petre Nenu, a depus, joi, la DNA, o plângere penală pe 11 spețe. Este vorba despre suspiciuni de infracțiuni comise în trecut, identificate în ultimul raport al Curții de Conturi.

Fritz a dat ca exemplu un credit de 35 de milioane de lei, garantat de Primăria Municipiului Timișoara, luat în condiții extrem de dezavantajoase de Colterm printr-un intermediar care a încasat un comision, suspect, de 600.000 de lei. De asemenea, compania de termoficare a plătit unei firme un avans de 1 milion de lei, aceasta intrând imediat apoi în faliment.

Colterm cere procurorilor să investigheze și dacă alte fapte sesizate în raportul Curții de Conturi se constituie în infracțiuni printre care neorganizarea contabilității de gestiune, neefectuarea inventarierii și lipsa evaluării elementelor patrimoniului public și privat, cheltuieli nejustificate, avansuri fără contract pentru prestări servicii nerealizate, nereguli în efectuarea de achiziții asocieri cu persoane fizice și juridice în condiții neeconomice pentru Colterm.

Primarul Timișoarei a mai anunțat joi că directorul Colterm a contestat și amenda primită de la Administrația Fondului pentru Mediu pentru necumpărarea certificatelor verzi, în opinia companiei aceasta fiind acordată fără respectarea prevederilor legale și a depus o cerere de suspendare a procedurii la Curtea de Apel.

La sfârșitul lunii Mai, Administraţia Fondului pentru Mediu a amendat compania de termoficare din Timişoara, Colterm, cu suma de aproximativ 21 de milioane de euro pentru că nu a achiziţionat certificate de CO2. Administraţia locală anunţa, anterior, că va contesta această amendă.

La sfârşitul lunii aprilie, compania de termoficare din Timişoara, Colterm, nu a cumpărat decât 70.000 din cele 270.000 de certificate aferente emisiilor de CO2. Marţi, Administraţia Fondului de Mediu a amendat Colterm cu aproximativ 21 de milioane de euro, bani pe care compania de termoficare din Timişoara nu îi deţine.

Conform documentului, pentru a nu ajunge în această situaţie, Colterm ar fi trebuit să mai cumpere 201.463 din certificatele pentru emisii de CO2, aferente anului 2020. Faptul că acestea nu au fost achiziţionate până în 30 aprilie a atras după sine o amendă de aproape 107 milioane de lei, ceea ce înseamnă peste 21 de milioane de euro.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. De ce cu BM, s-au epuizat fondurile UE?!

    • Pai cam cat crezi ca dureaza? Clar nu e gata pana in 2026. Poate proiectul sa fie gata pana atunci. Dupa care se apuca sa rascoleasca tot orasul, ca nu e noroi destul de cand si-a inceput mandatul. Omul si-a facut socoteala ca sta 7 mandate!

  2. Montati centrale de apartament sau de bloc si inchideti odata pentru totdeauna aceasta gaura neagra .

    • Centralele individuale de locuinta nu sunt o solutie pe termen lung. Sunt nocive pentru mediu si afecteaza si calitatea aerului din casa. Noi am ajuns sa avem asa multe astfel de centrale pentru ca retelele centralizate au fost gestionate dezastruos si capusate continuu timp de decenii. O retea centralizata performanta e mult mai sustenabila dpdv al mediului si mai ok pentru sanatate. Intre timp blocurile noi ar trebui sa fie obligate din proiectare sa aiba centrala comuna, nu in fiecare apartament cum fac majoritatea, si sa aiba pregatire si pentru reteaua centralizata. Doar termostatele ar trebui sa fie individuale.