G4Media.ro

Primăria Capitalei cheltuiește de Centenar 2,5 milioane de lei pentru tipărirea unor…

Primăria Capitalei cheltuiește de Centenar 2,5 milioane de lei pentru tipărirea unor cărți de istorie. Printre beneficiari, președintele Academiei, Ioan Aurel Pop

Centenarul este motivul oficial de tipărire a 126.000 de cărți de istorie. Ele vor fi împărțite în școlile din București, la gimnaziu și liceu. Potrivit unui proiect de hotărâre al Consiliului General al Primăriei Capitalei, cărțile vor fi tipărite în urma unui parteneriat cu o fundație și sunt scrise de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și de o autoare de manuale, Magda Stan. Cei doi vor încasa drepturi de autor în valoare de 95.000 de lei (Pop), respectiv 87.000 de lei (Stan).

 • Numele lui Ioan Aurel Pop a apărut în luna aprilie pe o listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti. (Detalii aici) Pop a respins pentru ActualdeCluj.ro orice acuzaţie de colaborare cu Securitatea: „Eu nu am semnat absolut nimic și nu am fost colaborator al acestei direcții.” Alegerea lui Ioan Aurel Pop în funcţia de preşedinte al Academiei Române  a fost întâmpinată, la începutul lunii mai, de agenţia de presă oficială rusă Sputnik cu articole extrem de laudative. Pop, care este şi rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (UBB) a primit, de altfel, de-a lungul timpului tribună generoasă în Sputnik, considerat unanim drept una dintre principalele organe de propagandă a Kremlinului. (Detalii aici)

Instituția care se va ocupa de eveniment în numele Primăriei este Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – Proedus.

Ea va plăti 126 de mii de cărți care vor fi distribuite elevilor din gimnaziu și liceu de la școlile bucureștene. Cărțile vor fi tipărite de Editura Internațională Litera SRL prin Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu. Comanda costă 2.562.000 de lei, care conține plata tipăriturilor, a drepturilor de autor – 95.000 de lei pentru președintele Academiei Române și 87.000 de lei pentru Magda Stan și pentru distribuirea în școli.

Asociația , la rândul ei, va cheltui 100.000 de mii de lei, pentru organizarea unor dezbateri în cadrul proiectului intitulat “Centenarul Marii Uniri Explicat Tinerilor” pentru organizarea unor prelegeri și a unui concurs pentru elevi pentru care va cheltui 14.100 de lei.

Cărțile care urmează a fi distribuite elevilor sunt:

Istoria ilustrată a românilor pentru elevi – autoare Magda Stan, 112 pagini, interior colorat care va fi tipărită în 58.000 de exemplare
Istoria ilustrată a românilor pentru tineri – autor Ioan Aurel Pop, 240 de pagini, interior colorat, tipărită și ea în 68.000 de exemplare

Editura Litera și Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu sunt conduse de același om, Dan Vidrașcu, provenit din Republica Moldova. Președintele Academiei Române a mai încasat și anii trecuți bani din drepturi de autor de la această editură.

Editura Litera, client de casă și al Primăriei Sectorului 5. Surse G4Media.ro susțin că, la începutul acestui an, la ședințele cu părinții școlile din Sectorul 5 au împărțit pentru fiecare copil câte un vaucer de 100 de lei pentru ca elevi să-și cumpere ce doresc. Vaucerul se distribuie indiferent de situația materială a familiilor din care vin copiii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

 1. În mod normal un academician doctor și ce plm mai e ăsta e normal să câștige bani mulți. Dar dacă e adevărat că este un bolșevic infect și fost securist ar trebui trimis cu banii în brațe în Siberia să se bucure de viața bolșevică.

  • Tortionar, asta este.
   Parator de cea mai joasa speta care se scuza pentru ceea ce a facut ca a urmarit doar relizarea profesionala. Adica sa fie rasplatit pentru parat nu pentru caracter si cunostinte.

 2. Lista , este de fapt un document official al UM 225 ! Acolo se regaseste si C. Nistorescu , propagandist fervent al Puterii !

 3. Ioan Aurel Pop este un om care a sacrificat mult timp din viata sa pentru a deveni un specialist in materie. Suma pe care o va incasa, ca urmare a unei munci depuse, nu reprezinta nici 10 % din timpul si energia investita in realizarea acelor carti. In contextul in care actualele manuale de istorie sunt ca niste carti de bucate, aceasta initiativa este mai mult decat bine venita. Ma si mir cum de primaria are o asemenea initiativa.
  Cei care castiga cel mai mult sunt elevii. Considera ca ar trebui sa ne preocupe acest rezultat.
  In rest numai de bine.

  • Pai atunci de ce nu-ti duci gandul pana la capat : tirajul e prea mic, ar trebui sa fie suficient de mare pt ca fiecare elev sa beneficieze de aceste manuale adevarate si sa scape de „cartile de bucate” !

   Nu te preface ca nu pricepi ! Aproape intotdeauna, oamenii cu pete in biografie au beneficiat de comenzi bine platite din partea regimului fie ca s-a numit comunist, fesenist, pedeserist ori pesedist, in vreme ce ceilalti, poate mai tineri, poate mai talentati, poate mai priceputi, dar sigur cu un trecut curat, au fost evitati , ca sa folosesc un eufemism ! ” Ma si mir cum de primaria nu i-a gasit pe acestia si l-a gasit pe Pop ! :O))

   PS. Pai intr-adevar exact pe asta s-au bazat si se bazeaza pesedistii, pe o astfel de atitudine de „in rest numai de bine” ! 😉

  • N-am inteles: pana la urma e o sarbatorire/celebrare sau e dezmăţ cu bani publici?!

 4. Am scris si declarat public din 1990 pana in prezent cat de falsa ne-a fost predata istoria. Ioan-Aurel Pop & altii cu sutele inca activi, au fost cei care ne-au pus la dispozitie „simboluri” istorice pentru a ne indoctrina. Au facut-o constient. Am asperat ca dupa aprope 30 de ani de la Lovitura de Stat din decembrie 1989, sa se formeze cadre care sa „repare” aceasta miciuna de proportii universale. Dar, in special la nivel de Bucuresti, NU SE DORESTE. Ei, cei din Bucuresti, nu se gandesc NICIODATA la consecinte. Emil Aluas,

 5. Problema e că alţi istorici iau la mişto Marea Unire în postromânism şi se supără contribuabilul.

 6. Văd că și jurnalista de la acest ziar online face aceeași gafă precum a făcut la vremea respectivă cel de la Hotnews: ia de bun tot ce scria cel care a aruncat pe piață acea informație. Pentru cei care nu sunt inițiați în acest subiect, un individ de joasă speță, Mădălin Hodor, a avut acces la niște documente care au aparținut fostei Securități. Până aici, nimic deosebit. Numai că acest cercetător a încălcat legea http://evz.ro/hodor-cercetat-cnsas-istoric.html și, drept urmare, i-a fost suspendată acreditarea la CNSAS https://www.gandul.info/stiri/istoricul-madalin-hodor-cercetat-disciplinar-17232669. Intrând în amănunte, în cazul concret al lui IAP, în dreptul lui scrie NU https://revista22.ro/files/news/manset/default/Arhiva/Scan_20180412-(11).pdf. Adică, după cum au interpretat și alții http://evz.ro/atac-mizer-presedinte-academiei-pop.html , nu doar eu, NU poate însemna că omul poate a fost contactat în vederea colaborării, dar nu a devenit colaborator. În aceste condiții, să tot insiști pe un articol scris de unul care a încălcat legea mi se pare descalificant.
  PS Îmi cer scuze celor de la G4Media că am dat legături, dar vreau ca analiza celor care comentează să se bazeze pe surse directe. Deci, nu o luați ca o publicitate mascată sau alte motive aiurea.

 7. Nu am nevoie de dovezi! Desi, acestea exista!
  IAP a fost si este agent kominternist! Maaare admirator al Rusiei, Sovietismului și al lui Putin!

  Pașol na turbinka, cozilor de topor!

  • Ai intrat pe linkuri ? Asa de curiozitate ? Sau ai crezut ca esti pisica ?

   Toma de Aquino spunea ceva de genul „sa te feresti de omul care a citit o singura carte”.

   Tu faci parte din aceasta categorie: citesti si crezi doar ce ti se pune in farfurie de catre G4 si de catre alti # kondesantori pe blogurile lor.

   Partea proasta e ca le inghiti si pe nemestecate… Pofta buna, dar vezi ca o sa te apuce o durre de cap de la indigestie !

 8. Ioan Aurel Pop este unul dintre cei mai ,,îmbâcsiti,, istorici. Cărțile sale de istorie nu sunt cu nimic diferite fata de ce ne preda Ceaușescu. De ce oare primăria nu a tipărit cărțile lui Lucian boia, dacă tot își dorea că poporul să învețe istorie adevărată?

 9. DOMNUL TOVARASUL POP A ESTE UNUL DINTRE MULTII MILIONARI FACUTI DIN SLUJBE LA STAT.
  DE CE SA NU MAI PRIMEASCA?

  DE CENTENAR, SE GOLESC PUSCARIILE SI SE UMPLU BUZUNARELE TOVARASILOR.
  PROSTIMEA E CU NOTA DE PLATA, CA DE AIA-I PROSTIME.