G4Media.ro

Primaria București se pregateşte să plătească 50 de milioane de euro pentru…

Primaria București se pregateşte să plătească 50 de milioane de euro pentru Parcul Verdi unui condamnat în primă instanţă în dosarul lui Radu Mazăre

Consiliul General al Municipiului Bucureşti urmează să voteze joi, 6 septembrie, o hotărâre pentru cumpărarea a 7 terenuri situate în Parcul Verdi din Capitală. Conform rapoartelor de evaluare întocmite de o societate imobiliară, valoarea de piaţă ar fi de 26.400.000 de euro, dar comisia de specialitate propune un preţ de achiziţie de aproape două ori mai mare. Cumpărătorul sunt fostul patron dinamovist Dragos Emil Săvulescu şi mama acestuia. Primăria București a explicat pentru G4Media.ro că prețul s-a dublat față de evaluările inițiale din cauza modificărilor aduse la legea exproprierii și că ”Proprietarii au depus o ofertă finală de vânzare de 1.080 euro pe metru pătrat, valoare situată sub rezultatul final al evaluării comandate de Primărie”.

(Foto: Facebook Dragoș Săvulescu)

Raportul de evaluare – preţul pieţei 26.400.000 de euro

Societatea care a făcut evaluarea terenului este SC Media City SRL. Aceasta a stabilit câte un preţ pentru fiecare lot în parte, aşa cum rezultă din expunerea de motive publicată aici.

Astfel, valorile de piaţă ale terenurilor ar fi următoarele:

1. Lotul 1 – 1,720.000 de euro – 3000 de mp
2. Lotul 2 – 430.000 de euro – 752 de mp
3. Lotul 3 – 6.810.000 de euro – 11.896 mp
4. Lotul 4- 3.080.000de euro – 5369 mp
5. Lotul 5 – 3.450.000 de euro – 6034 mp
6. Lotul 6 – 7.510.000 de euro – 13.113 mp
7. Lotul 7 – 3.400.000 de euro – 5.934 mp

Ulterior, aceeaşi societate face un raport suplimentar în care arată că, în urma aplicării modificărilor Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, primăria ar trebui să plătească 59.108.196 euro, mai mult decât dublu, fără să precizeze clar motivele depăşirii preţului pieţei.

Evaluarea depusă la dosar de Dragoş Emil Săvulescu şi de mama acestuia Geta Săvulescu, realizată de firma FENCO SRL arată că valoarea terenurilor ar fi de 87.475.000 de euro, în urma modificării Legii privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica care ar încadra parcurile într-o categorie specială. Cu toate acestea, el arată că este dispus să primească un preţ de 49.775.400 de euro.

Cum răspunde Primăria Capitalei?

G4Media.ro a adresat Primăriei Capitalei o serie de întrebărid, la care biroul de presă a trimis următorul răspuns:

”Raportul la care faceți referire este un raport inițial, realizat conform legislației în vigoare la acea dată. Raportul a fost completat ulterior, fiind suplimentat conform modificărilor legislative intervenite pe parcursul negocierii prețului.

Astfel, procesul detaliat de stabilire a prețului de vânzare a fost următorul:

1. În anul 2017 – la nivelul PMB s-a constituit o comisie pentru analiza și identificarea soluțiilor de trecere în proprietatea Municipiului București a terenurilor retrocedate, încadrate ca spații verzi sau amenajate ca locuri de joacă( adica si parcul Verdi).

2. Prima ofertă de preț:

– În baza HCGMB 315/iunie 2018, Comisia a comandat rapoarte de evaluare pentru terenurile din zona Verdi. S.C Media City, evaluator acreditat ANEVAR, a făcut evaluarea pentru PMB estimând o valoare de 26.400.00 de euro, pentru cele 4,6 ha, adica aproximativ 600 de euro/mp.

De la momentul întocmirii rapoartelor și până la data la care Comisia s-a întrunit ca să ia act de rezultatele evaluării (pe 21 august), s-a modificat Legea nr. 255/2010 privind exproprierile pentru cauză de utilitate publică. Noile prevederi stabilesc că pot face obiectul exproprierii și “lucrările de conservare sau amenajare a spațiilor verzi”. Cu alte cuvinte, noua legislație prevede că și terenurile încadrate ca spații verzi sunt evaluate ținând cont de grilele notariale, care se situează în acest caz la 1.300 euro/mp.

– Argumentul a fost folosit de proprietari în stabilirea primei lor oferte de preț. Mai mult, proprietarii au comandat și ei o evaluare, care se ridica la 1.855 euro/mp, adica 87.475.000 euro pentru cele 4,6 ha.Î n baza acestei evaluări și a grilei notariale, proprietarii au fixat o primă ofertă la 1250 euro/mp. Oferta ținea cont de grila notarială, de alte spețe similare rezolvate în instanță și de faptul că parte dintre proprietari deja au cerut Primăriei Capitalei despăgubiri pentru îngrădirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

În situația în care Primăria nu ajungea la o înțelegere cu proprietarii, singurul mod de recuperare a terenurilor era exproprierea, așa că Primăria a solicitat o actualizare a Raportului de evaluare, un raport suplimentar, din care reieșea valoarea pe care ar trebui să o plătească Primăria în cazul aplicări Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauze de utilitate publică. Iar proprietarilor li s-a cerut să vină cu o ofertă fermă de preț.

2. Oferta finală de preț
– Din raportul de evaluare suplimentar realizat pentru PMB, reieșea că valoarea pe care ar trebui să o plătească Primăria în cazul aplicării Legii 255/2010, ar fi fost de 59.108.196 euro (1.282 euro/mp).
– Proprietarii au depus o ofertă finală de vânzare de 1.080 euro pe metru pătrat, valoare situată sub rezultatul final al evaluării comandate de Primărie, și, totodată, sub nivelul din grilele notarilor publici.

În concluzie, per total, valoarea de achiziție pentru cele 7 terenuri se ridică la 49,775 de milioane de euro.”

Cine sunt beneficiarii. Dragoş Emil Săvescu şi mama sa, Geta Săvescu, sunt cei care negociază vânzarea terenruilor în numele mai multor proprietari. Dragoş Emil Săvescu

Dragoş Săvulescu a fost, până în 2013, patron al clubului de fotbal Dinamo și, în prezent, cochetează cu actoria. El a fost condamnat, în primă instanţă, în dosarul lui Radu Mazăre pentru că, în asociere cu Georgică Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, la un preţ de nimic, în posesia unor drepturi succesorale ce aparțineau Alinei Ivonne Buzescu-Movilă.

A fost condamnat de Curtea de Apel în Iulie 2017, însă poate face recurs la Înalta Curte. Faptele ar urma să se prescrie anul viitor.

Geta Săvulescu este mama lui Dragos Săvulescu. Ea este cea care a obţinut, în 2015, despăgubiri consistente pentru proprietarii terenurilor din parcul Verdi.

Întreaga poveste a fost prezentată de g4media.ro aici.

G4media.ro a mers mai departe pe fir în privinţa adevăraţilor destinatari ai banilor şi a aflat că unul dintre proprietarii în numele căruia negociază Dragoş Săvulescu este Fostul patron Antrefrig, un iranian cu afaceri controversate în Cartierul Francez. Manochehr Saadati- Sohi şi soţia acestuia, Noem Roxana deţineau din aprilie, cu puţin timp înainte de începerea tatonărilor cu primăria, un teren în Parcul Verdi.

Citește povestea integral

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Nu e de ieri sau alatăieri, dar este o bosesie de a tăiat și scpa de copaci. Am văzut-o și la oameni, nu suportă copacii.

 2. In romania e posibil sa dai 1000 euro/mp2 pe un teren spatiu verde cu iarba si copaci unde nu se poate construi nimic.de ce? pentru ca esti in romania , unde infractorii sunt in guvern si penalii dau afara procurorii.

 3. Întreb și eu : cum au ajuns Săvuleștii propietari peste parcul Verdi? Că doar nu e moștenire de familie?
  Le-a dat cineva vreo amendă, măcar și simbolică, pentru paragina în care au adus parcul?
  Dacă Săvuleștii sunt deja condamnați în primă instanță pentru o ”afacere” identică, nu cumva se grăbește primăria cu cumpărărtura asta? De ce atâta zor?
  Ce se intâmplă dacă Săvuleștii sunt condamnați definitiv pentru escrocheria identică? Nu cumva se pierd banii ăia? Cine răspunde în situați respectivă?

  • Savulestii sunt proprietari doar pe unul dintre cele 7 loturi (posibil pe cel mai mare), cu restul probabil ca au contract ca sa le reprezinte interesele.

 4. CUM S-AU „IMPROPRIETARIT” BAIETII ASTIA? NU STIM GRADELE IN FAMILIE CA SA NE ADRESAM CORECT…
  JUSTITIA NU RESTITUIA CE APARTINEA DE DREPT PROPRIETARILOR, ACESTORA LI SE OFEREA, DUPA 10-20 DE ANI IROSITI PRIN TRIBUNALE, O MICA PARTE DIN VALOARE SI DUPA CE VINDEAU DREPTURILE LITIGIOASE CUI TREBUIE, JUSTITIA REZOLVA A DOUA ZI.
  CURAT LEGAL DRAGI TOVARASI SI PRETINI.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.