G4Media.ro

Prima decizie majoră a noului președinte al AEP, instalat de PSD: A…

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Prima decizie majoră a noului președinte al AEP, instalat de PSD: A dispus suspendarea tuturor controalelor care vizau modul în care partidele au cheltuit banii primiți din subvenții / PSD este investigat de DNA exact pentru același lucru

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu, a dispus suspendarea tuturor verificărilor efectuate la partidele politice privind subvențiile primite de la bugetul statului în 2017 și 2018, a anunțat instituția într-un comunicat de presă.

Motivul invocat de Mitulețu este că, potrivit legii, AEP trebuie să se coordoneze cu Curtea de Conturi, iar aceasta din urmă a transmis că are disponibilitate doar în perioada 26 august – 11 septembrie.

Mitulețu a fost votat președinte al AEP pe 27 februarie, fiind propus de PSD pentru acest post.

A doua zi, pe 28 februarie, conducerea Parlamentului l-a destituit pe directorul general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a Autorităţii Electorale Permanente, Toma – Bogdan Costreie, cel care a inițiat controlul la PSD privind cheltuirea banilor primiți din subvenție.

Cum explică Constantin Mitulețu suspendarea controalelor la partide:

 • Controalele la toate formațiunile politice privind subvențiiile de la bugetul statului primite de acestea în anul 2017 au fost demarate în luna noiembrie a anului trecut.
 • Niciunul dintre aceste controale nu a fost finalizat, acestea urmând să se materializeze după realizarea controalelor conform prevederilor legale, împreună și simultan cu Curtea de Conturi a României.
 • Precizăm că, potrivit art. 42 alin. (2) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată cu modificările și completările ulterioare, controlul privind subvenţiile de la bugetul de stat va fi efectuat în mod simultan şi de Curtea de Conturi a României, conform dispoziţiilor Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curții de Conturi a României, republicată cu modificările și completările ulterioare.
 • În data de 16.01.2019, Curtea de Conturi a României a transmis Autorității Electorale că plenul său a aprobat planul de control al subvențiilor de la bugetul de stat acordate partidelor politice în anii 2017 și 2018, respectiv perioada 26.08 – 12.11.2019.

”În concluzie, verificările efectuate de către departamentul de specialitate al AEP la partidele politice privind subvențiile primite de la bugetul statului în anii 2017 și 2018 au fost suspendate din cauza nerespectării prevederilor legale și vor fi reluate, împreună și simultan cu Curtea de Conturi a României, conform unui calendar de control agreat de ambele părți”, se arată în comunicatul AEP.

Anterior votului din Parlament privind numirea lui Mitulețu, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente Marian Muhuleţ (numite de președintele Klaus Iohannis) a afirmat că în luna ianuarie a fost suspendat controlul privind modul în care au fost cheltuiţi banii primiţi de PSD din subvenţiile acordate partidelor politice în anul 2017, iar Curtea de Conturi a decis ca exercitarea controlului asupra subvenţiilor să se reia începând cu luna august 2019.

„Raportul (de control – n.r.) nu a fost finalizat în momentul de faţă. Controlul a fost suspendat în luna ianuarie, ca urmare a unei adrese primită de la Curtea de Conturi, care, conform legii, ar trebui să fie alături de noi în controlarea subvenţiilor partidelor politice beneficiare de subvenţie. Ne-am adresat Curţii de Conturi înainte de a începe controlul anul trecut cu o solicitare de a veni alături de noi în control. Fiecare instituţie îşi face raportul ei, dar controlul ar trebui să fie simultan. S-a răspuns la vremea respectivă că nu pot veni în control pentru că nu era în planul de control pe anul 2018, am revenit cu solicitarea în decembrie pentru a veni alături de noi în luna ianuarie, deoarece controalele la mai multe formaţiuni politice parlamentare erau prelungite pe luna ianuarie, ni s-a răspuns la finalul lunii ianuarie, când mai aveam un singur control în curs de reluare la PSD, că decizia plenului Curţii de Conturi este ca exercitarea controlului asupra subvenţiilor să se facă începând cu luna august a acestui an”, a declarat Marian Muhuleţ, la Parlament, după audierea din Comisiile juridice reunite pentru funcţia de preşedinte al AEP.

Procurorii DNA investighează modul în care PSD a utilizat banii primiți ca subvenție de la bugetul statului prin Autoritatea Electorală Permanentă. Dosarul ar fi pornit de la articolele publicate de Newsweek România despre modul în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, ar fi direcționat sume de bani de la partid către o firmă de media controlată de soția sa în județul Argeș. Drăghici a respins atunci acuzațiile și a cerut publicației Newsweek să șteargă articolul de pe site (detalii aici).

Foto: Constantin Mitulețu, președintele Autorității Electorale Permanente. Sursa: Inquam Photos / Alexandru Busca

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

 1. !
  Mitulețu e o mită la masculin, diminutiv??

 2. taricene, sinistre, acum „furati” prin lege. luati banii de la gura copiilor, de la patul bolnavilor ca sa va umpleti buzunarele fara sa dati socoteala nimanui.

  in 2009 n-ai reusit sa ne termini. acum, dupa 10 ani, ne dai lovitura de gratie.
  esti infinit mai rau decat tactu care turna pe bani la securitate.

 3. ce fata de borfas. pe asta daca il vezi noaptea fugi mancand pamantul. si cata transparenta pe statul roman. fabulos! asteptam trollii sa ne explice cum e negrul alb.

 4. Asta tot din Tartasesti e ?

 5. Acest komisar spune de fapt ca verificările si controalele la partidele politice nu se vor mai face.
  Asa a spus partidul controlat si cap de creta a executat!

 6. Sa nu-mi spuneti ca asta n-a fost tinichigiu auto inainte…

 7. Cand i-am vazut poza am fost convins ca e sofer la Palicanu’

 8. Mitulețu…nume predestinat