G4Media.ro

SURSE: DNA cercetează modul în care PSD ar fi plătit instituții de…

SURSE: DNA cercetează modul în care PSD ar fi plătit instituții de presă cu banii din subvenția de la bugetul de stat

Procurorii DNA investighează modul în care PSD a utilizat banii primiți ca subvenție de la bugetul statului prin Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit unor surse judiciare. Procurorii au cerut documente de la AEP pentru a verifica dacă PSD a direcționat banii din subvenții către instituții de presă, potrivit surselor citate.

Într-o adresă către Autoritatea Electorală Permanentă, procurorii DNA arată că ”în interesul urmăririi penale care se efectuează în dosarul penal cu nr. de mai sus (nr. 21/P/2019 – n. red.), vă înaintăm alăturat un exemplar al ordonanței emisă în cauză în data de 11.02.2019 și vă solicităm să ne înaintați, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, documente privind:

– Modul de stabilire și repartizare a subvențiilor acordate în cursul anului 2017 Partidul Social Democrat;
– Virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
– Rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvențiilor la nivelul anilor 2017 și 2018”.

Dosarul ar fi pornit de la articolele publicate de Newsweek România despre modul în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, ar fi direcționat sume de bani de la partid către o firmă de media controlată de soția sa în județul Argeș. Drăghici a respins atunci acuzațiile și a cerut publicației Newsweek să șteargă articolul de pe site.

Tot Newsweek a scris în decembrie 2018 despre sumele pe care le-ar fi încasat mai mulți ziariști, analiști și sociologi de la PSD din banii încasați de partid la stat drept subvenție. În fruntea listei figurează ziaristul Doru Bușcu, de la Cațavencii, cu cele mai mari sume, despre care jurnaliștii de la Newsweek susțin că le-ar fi încasat de la PSD prin intermediul unor firme de consultanță. Doru Bușcu neagă însă și susține că e vorba despre simple contracte comerciale și că nu susține partidul lui Dragnea, deși în spațiul public mai multe voci susțin acest lucru. ”Dacă găsiți o singură propoziție de susținere, atunci, da! Poate că oamenii sunt masochiști, să își dorească să fie criticați, și pentru lucrul ăsta să facă contracte”, a declarat Bușcu.

Culmea e că Mircea Drăghici, vizat de aceste dezvăluiri, a declarat că îşi depune candidatura pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi depinde de Parlament dacă va fi validat, menţionând că i se pare normal să ocupe această funcţie cât timp nu va mai fi om politic.

Potrivit ordonanței semnate de procurorii DNA Gabriela Albu și Gheorghe Moța:
– Prin ordonanța nr. 21/P/2019, din data de 08.02.2019, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 10 lit. C din legea 78/2000. Având în vedere că din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale a reieșit că documentele deținute de Autoritatea Electorală Permanentă pot servi ca mijloace de probă în cauză. În temeiul art. 169 și 170 din Codul de procedură penală, dispunem:
o Predarea de către reprezentanții Autorității Electorale Permanente a documentelor privind:
§ Modul de stabilire și repartizare a subvențiilor acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
§ Virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
§ Rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvențiilor la nivelul anilor 2017 și 2018;
Înscrisurile urmează a fi predate, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, însoțite de adresă și opis, până în data de 26 februarie 2019, la sediul Direcției Naționale Anticorupție din București. Se învederează prin prezenta ordonanță că refuzul de a pune la dispoziția organului de urmărire penală, în tot sau în parte, datele, informațiile, înscrisurile sau bunurile solicitate constituie infracțiunea de obstrucționare a justiției.

Ce prevede art. 10 lit. C din legea 78/2000:

Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

c) utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

Redăm mai jos un fragment relevant din ancheta Newsweek.ro:

„Cațavencul”, campion la contracte de consultanță. Pe primul loc la capitolul „încasări de la PSD” stă Doru Bușcu, consultantul cel mai intim al lui Dragnea. În timpul liber, el se dă și editorialist la gazeta de satiră „Cațavencii”. Însă banii serioși, pentru vila din Dorobanți și mașinile de lux, nu vin din leafa de „jurnalist”, ci din plata serviciilor de consultanță prestate pentru PSD.

Antrenat în „afaceri” de Sorin Ovidiu Vîntu, Doruleț, cum îl alinta fostul lui mogul, deține două firme: Lafix Media SRL și Mediadraft SRL. Prima funcționează de ani buni, a doua a fost înființată în primăvara acestui an. În Lafix Media SRL, Bușcu deține părți sociale împreună cu soția (el are 80%), în vreme ce Mediadraft SRL este integral a lui.

Singurele surse de venituri ale celor două firme sunt contractele încheiate cu alte două firme: Kirchhoff Consult SRL, deținută de Horia Mihălcescu (până de curând, șeful comunicării lui Dragnea și soțul unei deputate PSD) și International Brand Consultants SRL, controlată de apropiați ai fostului ministru Vasile Dîncu.

Citește pe Newsweek.ro ancheta integral. Vezi lista completa a ziariștilor și analiștilor care ar fi încasat bani direct de la PSD din banii de subvenție

Foto: Mircea Drăghici (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Trebuie desffintata subventia pentru partidele politice.
  Cu 400 Mil. Ron. putem construi 400 de gradinite/crese….

 2. stia el pontache cum se sifoneaza banii ….cum altfel trompetele sa functioneze-n gol

 3. DNA cercetează, instrumentează, luptă dar nu prea ajunge cu dosarele în justiție sau când ajunge faptele s-au prescris. Cu dosarul Tel Drum erau anul trecut în linie dreaptă, primiseră ajutor de la OLAF și totuși încă mai instrumentează acel dosar. Ăsta cu deturnarea banilor de finanțare a partidelor politice la fel, îl tot cercetează și instrumentează de nu știu câți ani. Rămâne valabil zicala „cea mai bună apărare este … procurorul ”.

  • Oooffff, postacule, da’ prosti va mai are cin’ va plateste! Tu nu stii sa citesti sau esti analfabet functional si nu pricepi ce citesti? Oricum ar fi, cara-te dracului de pe G4, si tu esti platit din banii astia, ca sa ne plictisesti pe-aici!
   Legat de subiect, psd-draknea, ia vedeti cum faceti, amestecati un magistrat in acest nou dosar(2019), ca sa vina cu tupeu otreapa bubosului sa-l ceara, asa cum face disperata pentru dosarul teldrum!

  • Liță e doar un trol mizerabil care vrea să manipuleze. Care va să zică, vrea să spună jigodia, DNA a făcut și face jocul infractorilor. Dar mafioții fac tot ce le stă putință prin slugile lor tudorei să controleze DNA. Asta știe toată lumea. Păi ce vor să controleze dacă deja au controlul și ăia protejează infractorii demult? Tocmai, că nu-l au, de fapt iar trolul se dă de gol, pentru că e idiot. Au schimbat-o pe kovesi pentru că trena dosarul teldrum? Tocmai ce ne demonstrează trolul, fără să-și dea seama fiindcă e imbecil, că nu de asta. Întrebarea nu e cât de prost e acest postac liță, că se vede, ci cât de cretini sunt stăpânii lui interlopi care îl pun să scrie aicea.

 4. Pai de aia este numire noua la AEP pentru a bloca cautarile, restul cu falsificarea alegerilor mai incolo, caci si el are probleme cu banii PSD dati la niste chirii la propria vila

 5. Uitati-va bine la poza ce ilustreaza acest articol. La expresia faciala a individului.
  Exact atatea parale da asta pe voi, pe idealurile si copiii vostri. Indivizi ca asta, colosal de bogati si mereu in semi-umbra lucreaza in permanenta strict pentru propasirea proprie. Masina aia de 100.000 euro pe care o conduce v-ar stropi fara ezitare si chiar v-ar calca, daca i-ati sta in drum. Apoi ar aranja dosarul cu politia.
  Si stiti ce mi se pare mai grav? SUnt foarte multi ca el, educati si cultivati in spiritul nomenclaturistului intangibil si sunt inca si mai multi care ar da orice sa ajunga ca el si pentru asta calca tot in picioare, isi vand si un rinichi daca trebuie.

  • Perfect adevarat ? Asta daca ajunge ministru de interne ne rezolva …. ca pe ofiterii polonezi executati de rusi in padurea Katin…..

 6. Pai cum sa fie – licitatii aranjate, contracte directe etc. Voi spune-ti ce vrem si noi – Guvernul – va dam bani! Prostitutie tata…generalizata si fara amenda!

  Pe bune, chiar nu intelegeti ca e manarie, facatura si ca toti se complac in ea. Culmea este ca si pe vremea altor partide era cam la fel, deci nu e ceva nou. Si cei care au dat si cei care au primit sunt la fel de vinovati.

 7. AEP – O structura parazita ce trebuie desființată.
  Nu va livra in veci datele solicitate.
  DNA O structura ca se face ca munceste mai ales ca Rudotel a paralizat-o cu spray antilegislativ impotriva corupției politicienilor români.

  • In fapt, n-am sa neg in totalitate ce spui, insa as nuanta legat de DNA si ideea ca ”se face ca munceste”, chiar ieri au trimis in judecata 10 javre din Constanta pentru manarii cu motorina, cu un prejudiciu de 31 de milioane de Euro. Ce-ar fi sa le acordam credit in continuare, tocmai pentru ca sunt loviti cu barosul de porkul bubos al justitie si de ciuma psd-draknea?

 8. Gagiul este in galeata, sau mai precis in hazna cu nivelul de caca la barba. nu facet valuri ca se ineaca.

 9. Asa vreau eu,sa fiu sef la AEP.
  Am luat subventii ca sa imi iau mertzane
  Sa ma plimb,sa ma distrez si sa dau m..e la toti!
  Cat am fost deputat,am furat bani de unde am putut,de la unii de la altii,din drumuri si autostrazi,spaga na,din reabilitari de unele si altele,nu mi-e frica de nimeni,am o firma de paza care ma pazeste,sunt trezorier la partid si sunt smecher.
  O sa vederi ca Parmamentul ma face sef la AEP!!!
  Ha,ha,ha,ha

 10. Astia fura de când se stiu. Gasca de hoti odiosi, ticalosi si complici de-ai lor, in frunte cu gunoiul DracNea care a furat de la gura copiilor pt latrina numita PSD-Teleorman,

 11. ….nu a remarcat…NIMENI…ca …tomai acum. a fugit de la ..autoritate…daniel…barbu…ala cu ochelari ca fundul de sifon…..chipurile ca,sa devina europarlamentar…!?!?…Nu cumva…pentru ca nu voia sa livreze EL….”‘ DOCOMENTELE „‘…??!?!?
  ..

 12. LEGEA nr. 334 din 17 iulie 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a
  campaniilor electorale, … ART. 25
  (1) Veniturile care provin din subvenţii de la bugetul de stat pot avea următoarele destinaţii:

  a) cheltuieli materiale pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor;
  b) cheltuieli de personal;
  c) cheltuieli pentru presă şi propagandă;
  d) cheltuieli privind organizarea de activităţi cu caracter politic;
  e) cheltuieli de deplasare în ţară şi în străinătate;
  f) cheltuieli pentru telecomunicaţii;
  g) cheltuieli cu delegaţiile din străinătate;
  h) cheltuieli cu cotizaţiile datorate organizaţiilor politice internaţionale la care este afiliat
  partidul politic;
  i) investiţii în bunuri mobile şi imobile, necesare activităţii partidelor respective;
  j) cheltuieli de protocol;
  k) cheltuieli de birotică;
  l) cheltuieli cu comisioane bancare;
  m) cheltuieli cu chiriile şi utilităţile sediilor;
  n) cheltuieli de întreţinere şi reparaţii auto;
  o) cheltuieli cu prime de asigurare;
  p) cheltuieli de transport;
  r) cheltuieli cu combustibili şi carburanţi”

  • Dacă n-ar fi un trol pro-fund retardat, s-ar putea bănui că postacul acesta penal se face că nu înțelege ce a citit și anume că mafioții de la PSD sunt cercetați deoarece au folosit subvențiile primite de la stat pentru alte scopuri decât cele declarate. Scrie acolo, dar când ești pro-fund idiot, e mai greu să citești. Le pot folosi și pentru propagandă- cum citează trolul din legea finanțării partidelor- doar că trebuie să le declare în acest scop, adicătelea să spună pe față că îi plătesc pe buscu, chireac și pe celelalte haimanale care îi slujesc. Ori, mafioții din PSD tocmai asta vor să ascundă, că d-aia face prostituatul buscu pe vestala virgină.
   Fiind un trol pro-fund imbecil, bolovan ăsta se dă de-a dura în baltă și demască- fără să-si dea seama, nefericitul- adevărata destinație a finanțării pe care au deturnat-o stăpânii lui interlopi către hienele de presă. Cine e bou….o comite pro-fund.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.