G4Media.ro

Prim-miniștrii Lituaniei, Poloniei și Belgiei se află la Kiev, în ziua în…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Prim-miniștrii Lituaniei, Poloniei și Belgiei se află la Kiev, în ziua în Ucraina comemorează victimele Holodomorului

Șefii de guvern din trei state europene vizitează sâmbătă Kievul. Este vorba de premierii din Belgia, Polonia și Lituania, în ziua în care Ucraina comemorează victimele marii foamete din perioada sovietică, care a ucis milioane de ucraineni în anii 1930.

Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram, președintele Volodimir Zelenski a anunțat primirea premierului belgian Alexander De Croo, potrivit BBC.

Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, a depus un „buchet simbolic” la un monument din capitala ucraineană.

„Marea foamete a izbucnit în Ucraina în 1932-1933 și a fost rezultatul politicii criminale a Uniunii Sovietice”, a afirmat el.

Aproximativ 20 de națiuni, printre care România, Irlanda și Moldova, au recunoscut foametea – cunoscută în Ucraina sub numele de Holodomor – ca fiind un act de genocid.

Între timp, prim-ministrul Ucrainei, Denos Șmihal, a declarat: „Mă bucur să le urez astăzi bun venit șefilor de guvern din Lituania și Polonia, Ingrida Simonyte și Mateusz Morawiecki. În formatul Triunghiului de la Lublin, am discutat probleme și provocări de actualitate și am semnat, de asemenea, o declarație comună în care am convenit asupra mai multor poziții ale noastre.”

Printre altele, în declarație se spune că părțile sunt în favoarea creării rapide a unui registru internațional al pierderilor provocate Ucrainei ca urmare a agresiunii rusești. Un astfel de document ar putea fi necesar atunci când vor fi intentate procese internaționale și va apărea un mecanism de despăgubire pentru Ucraina.

Recent, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care se cere crearea unui mecanism de plată a despăgubirilor către Ucraina în legătură cu războiul purtat împotriva acesteia de către Rusia. Moscova a denumit documentul nul din punct de vedere juridic.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. cuvantul „homodomo” nu este mentionat inainte de 1975 in nicio carte

    curios, pentru un masacru asa mare, sa fie complet neobservat jumatate de secol

  2. Cata dependența de Moscova,nici măcar Hrusciov nu a denuntat acest genocid,desi era din Ucraina.Cand a venit la putere a denuntat crimele lui Stalin,dar parca nu s-a referit si la acest mare genocid.

  3. Cati poop-dosisti spalati pe creier…Cum sa miști in front atata timp cat ai conduceri impuse la Mockba!? Ceauseascu a spus ceva de vreo datorie a rusilor fata de noi? Asta de nu ai auzit despre Holodomor, nu ai ,,citit,, nici despre Holocaust sau despre genocidul asupra armenilor. De ce? Pentru ca pilitic nu se dorea a se recunoaste aceste crime. Sunt curios, despre Gulag ai citit?

  4. Shoborlanoi rusificat, asa e, ai cautat si nu ai aflat, da? Rasa voastra de sociopati…