G4Media.ro

Prezic notele succesul în viață? Mircea Miclea: Toți intelectualii erau dați la…

Prezic notele succesul în viață? Mircea Miclea: Toți intelectualii erau dați la o parte pe vremea lui Ceaușescu, iar șefi erau cei de nota 7. Ei au făcut o societate pe măsura minții lor

“Este ultra-simplificat și arată o obtuzitate a minții să spui: notele școlare prezic sau nu succesul. Inclusiv în business. Toate businessurile au nevoie de geeks, de indivizi cu note foarte mari, care asta știu, să învețe foarte bine, să ia note foarte mari, să fie foarte buni. Nicio firmă de IT nu funcționează fără geeks, nicio bancă nu funcționează fără geeks, niciun spital nu funcționează fără niște studenți sau elevi care sunt cei buni, cei tocilari”, a declarat pentru Edupedu.ro psihologul Mircea Miclea.

Contactat de Edupedu.ro în legătura cu dezbaterea pornită de la un text publicat pe platforma Contributors cu titlul “Cel mai mare succes în viață îl au tinerii cu note de 7 sau 8“, Mircea Miclea, fost ministru al Educației și fondator al școlii cognitive în psihologia românească, a avertizat că “succesul în viață e definit foarte subiectiv. Fiecare are o definiție proprie a succesului în viață. Dacă în definiția mea succesul în viață înseamnă să am o familie, atunci dacă eu nu am familie nu am succes“.

“Succesul în viață are o definiție strict subiectivă. Ține de valorile pe care le ai, de contextul social în care ești. În timpul lui Ceaușescu, succesul în viață era să ajungi în nomenclatura comunistă, unde nu trebuia să fii de 10, dar trebuia să fii un foarte bun politruc. Vrem și acum așa ceva? Nu era plină lumea de politruci? Chiar anume intelectualii erau ocoliți. Cei care erau buni la școală nu aveau funcții de conducere, erau puși cei de 7 în funcții de conducere, strungari, frezori. Uite ce societate au construit ăia de 7! Toți intelectualii erau dați la o parte. Așa era definiția: conducerea societății este a clasei muncitoare în alianță cu țărănimea. Șefii de fabrici erau muncitori, strungari, frezori, adică cei de nota 7. Și ei au făcut o societate pe măsura minții lor“, a declarat Mircea Miclea, pentru Edupedu.ro.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Sefii UTC precum Adrian Nastase si Mihai Razvan Ungureanu l-ar contrazice pe herr Miclea, ei au fost de 10.
    Vorbe, vorbe.

  2. Miclea o ia pe aratura putin. Corelatia meta-analitica intre note si performanta la locul de munca e de .16 , corectata e de .30. E o legatura modesta.

    Roth, P. L., BeVier, C. A., Switzer III, F. S., & Schippmann, J. S. (1996). Meta-analyzing the relationship between grades and job performance. Journal of applied psychology, 81(5), 548.

  3. Articolul are prea multe omisiuni pentru a fi luat in considerare. Peste tot in lumea asta exista manageri promovati din randul muncitorilor seriosi cu vechime in firma. CEO ul Credit-Suisse nici macar nu are studii superioare de exemplu. Peste tot am intalnit astfel de manageri. Deci problema nu e ca n-am avit doar sefi de promotie in pozitii de manageri. Multi din ei iti pot ingropa o firma in cateva zile, nu e obligatoriu ca ei sa aiba vreo mare capacitate organizationala, administrativa,… . Avem destui medici renumiti pusi sefi de spitale si rezultatele au fost dezastruoase.
    Nu sunt un nostalgic deloc dupa vremea comunismului dar in ultimii ani cei valorosi intrau in institute de cercetare si erau cei care veneau cu solutii si inovatii in industrie,constructii,… .
    Problema principala venea din faptul ca niste neica nimeni de la Partid( in frunte cu Piticul cel mult-implicat) luau deciziile finale, aprobau bugetele si asta dadea peste cap totul. Adica se constituia deja o piramida meritocratica cu exceptia varfului, ala era putred 🙂 Pentru ca PCR ul nu promova meritocratia in sanul lui ci doar prostia si obedienta. Vedem acest lucru foarte clar la mostenitorul lui de facto – P$D.

  4. Bil Gates a fost strungar si uite unde a ajuns. De fapt a fost geek, daca ar fi fost strungar…
    Bill Gates avea numai note de 4 si 5. De fapt astia cu 4 si 5 sunt guvernantii nostrii…

  5. Ce dezamagire de la Mircea Miclea de data asta. Jalnic!

    A intrat perfect in haina profesorului cu state vechi in sistemul de invatamant romanesc care se simte criticat de articolul de pe Contributors si reactioneaza din instinct. Ma asteptam ca macar el sa discearna si sa traduca corect mesajul articolului de pe Contributors pt ca
    Ce vroia de fapt acel articol sa spune de fapt era: copiii cu trasaturi si talente de antreprenori, adica cei carora le vine cel mai usor in mod natural sa atinga succesul, termina scoala romaneasca doar cu note de 7 si 8.
    Nu neaga nimeni ca o societate sau un domeniu sau o firma nu are nevoie de geeks care au avut 10 pe linie dar trebuie sa recunoastem ca acei copii sunt exceptia si ei vor fi de 10 indiferent in ce sistem de invatamant ii pui: cel romanesc sau cel finlandez.
    In fine, multa vorba pt nimic. Sistemul romanesc de invatamant trebuie reformat din temelii si punct.

  6. Societatea are nevoie de oameni descurcareti, nu de pampalai. Exista si elevi de 10 care se descurca, dar prea putini. Articolul initial i-a uitat pe acestia ca sa fie mai intepator si a fost combatut vehement de mai multi; sunt de acord ca nu este perfect, dar ideea este interesanta. Speram sa vad articole care sa-l intregeasca, sa dezvolte discutia, nu sa apara doar contre aruncate gramada.

  7. In viata trebuie sa reusesti prin munca si meritocratie, nu prin faptul ca esti smecher si descurcaret. Cei care ne conduc sunt mari smecheri, de aceea au plecat din tara 5 milione jumatate de romanii si continua sa plece.