G4Media.ro

Preşedintele Tunisiei refuză „mila” UE și fondurile acordate de Comisia Europeană pentru…

Sursa foto: Facebook / Présidence Tunisie رئاسة الجمهورية التونسية

Preşedintele Tunisiei refuză „mila” UE și fondurile acordate de Comisia Europeană pentru a reduce sosirile de migranți

Preşedintele tunisian, Kais Saied, a indicat luni seară că ţara sa a refuzat fondurile alocate de Uniunea Europeană Tunisiei, care, potrivit acestuia, sunt asemănătoare cu „mila” şi a căror sumă „derizorie” contravine acordului încheiat în iulie între cele două părţi, notează AFP, citată de Agerpres.

Comisia Europeană a anunţat pe 22 septembrie că va începe să aloce „rapid” fondurile prevăzute în cadrul acordului cu Tunisia pentru a reduce sosirile de migranţi din această ţară.

Comisia a precizat că, din cele 105 milioane de euro ajutoare prevăzute în acest acord pentru combaterea imigraţiei ilegale, aproximativ 42 de milioane de euro vor fi „alocate rapid”. La care se adaugă 24,7 milioane de euro deja planificate în cadrul programelor în curs.

„Tunisia care acceptă cooperarea nu acceptă nimic care să semene cu mila sau bunăvoinţa, deoarece ţara noastră şi poporul nostru nu vor simpatie şi nu o acceptă atunci când este fără respect”, a declarat el, potrivit unui comunicat al preşedinţiei.

În consecinţă, Tunisia refuză ceea ce a fost anunţat în ultimele zile de UE”, a spus Saied care l-a primit pe ministrul său de externe, Nabil Ammar.

El a explicat că acest refuz nu este „nu din cauza sumei mici (…), ci pentru că această propunere contravine” acordului semnat la Tunis şi „spiritului care a domnit în timpul conferinţei de la Roma” în iulie.

Potrivit Comisiei Europene, urmează să fie utilizat parţial pentru a reabilita ambarcaţiunile folosite de paza de coastă tunisiană şi pentru a coopera cu organizaţiile internaţionale atât pentru „protecţia migranţilor”, cât şi pentru operaţiunile de returnare a acestor exilaţi din Tunisia în ţările lor de origine.

Acest protocol de înţelegere între Tunisia şi UE prevede, de asemenea, un ajutor bugetar direct de 150 de milioane de euro în 2023, în timp ce ţara se confruntă cu dificultăţi economice grave.

Kais Saied a mai adăugat că ţara sa „face tot posibilul pentru a destructura reţelele criminale de traficanţi de persoane”.

Tunisia este, alături de Libia, principalul punct de plecare pentru mii de migranţi care traversează Mediteranei centrală spre Europa şi sosesc în Italia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Fraierică geamantan

  2. Unde am mai auzit vorbele astea? Aaaa,da, I Germania anilor ’90 când era vorba de români. Creier de greier.

  3. Germanii au avansat din punct de vedere tehnologic și economic , după război , datorită Planului Marshall și a Cortinei de Fier. Odată cu căderea comunismului lumea lor s-a prăbușit , sub amenințarea migrației, mai întâi a fraților din Germania Democrată și apoi a celorlalte milioane de Est europeni cu „Tropa, tropa- n Europa”. Vă sună cunoscut? Doamna Merkel a dat , apoi, Europei lovitura de grație: a contingentat efectivele de migranți în statele ÙE. A umplut bătrânul continent cu niște milioane de oameni, diferiți cultural și profesional, mulți dintre ei devenind rapid, cazuri sociale. S-a creat deja precedentul. Vedem ce se intămplă în Italia. Deja Lampeduza geme de migranți și e numai începutul. EUROPA este sub asediu și octogenarii senili de la Bruxelles se ocupă de drepturile minorităților sexuale, de mersul pe bicicletă și abandonul autoturismului , de impozitarea severă a proprietăților și dușul în doi pentru salvarea planetei. Pentru Europa, agonia sfărșitului se derulează chiar sub ochii noștri, ireversibil.