G4Media.ro

Președintele SUA se pregătește să recunoască genocidul armean din 1915, cu riscul…

Președintele SUA se pregătește să recunoască genocidul armean din 1915, cu riscul deteriorării relațiilor cu Turcia, susțin mass-media americane

Preşedintele american Joe Biden va recunoaşte oficial genocidul armean în această săptămână cu riscul deteriorării relaţiilor cu Turcia, a scris miercuri presa americană, transmite AFP.

Un anunţ în acest sens din partea liderului democrat de la Casa Albă ar urma să fie făcut pe 24 aprilie, dată ce marchează începutul masacrelor armenilor de către Imperiul Otoman în 1915, în timpul primului război mondial, potrivit New York Times şi Wall Street Journal.

Dacă aceste informaţii se confirmă, Joe Biden va fi primul preşedinte american care va face acest lucru.

Preşedintele SUA ar putea totuşi să se răzgândească între timp în legătură cu această decizie ultra-sensibilă, potrivit celor două ziare.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor.

Se estimează că între 1.2 milioane şi 1.5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman, aliate cu Germania şi Austro-Ungaria.

Turcia refuză însă utilizarea termenului „genocid”, respinge acuzaţia că ar fi existat o încercare de exterminare şi vorbeşte despre masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei care au făcut sute de mii de morţi în ambele tabere.

Congresul SUA a recunoscut genocidul armean în decembrie 2019 printr-un vot simbolic, un text susţinut de senatorii ambelor părţi, dar care a fost blocat de mai multe ori de către susţinătorii republicani ai fostului preşedinte Donald Trump.

La începutul mandatului său, Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept „una dintre cele mai grave atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”, fără a folosi însă termenul „genocid”.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Genocide Museum

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Singurul motiv pentru care erdo neagă genocidul armean este pentru că își dorește să fi fost el cel cu ideea.

  2. Are timp săptămâna asta Biden să se gândească ce face cu bazele americane din Turcia ( împreună cu nuclearele staționate acolo). Erdogan poate se gândește să se uite în altă parte și sa fluiere indiferent când niște turbane exaltate vor organiza un atentat în bazele americanilor. „Csf, ncsf, așa e în orient, se mai întâmplă explozii/atentate” îi va povesti condescendent mustăciosul lui Biden. ☺

  3. Ar fi cazul, in sfarsit. Turcii le-au furat armenilor si nu numai lor vietile, pamanturile, tot.

  4. genocidul amerindian a fost recunoscut de cineva?

  5. ori a fost o „realitate istorica” ori chiar are nevoie de recunoastere politica,
    asta e intrebarea!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.