G4Media.ro

Preşedintele Iranului a primit invitaţia de a vizita Arabia Saudită / Cele…

Sursa foto: Facebook/ Ebrahim Raisi

Preşedintele Iranului a primit invitaţia de a vizita Arabia Saudită / Cele două țări au rupt relațiile în 2016

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a salutat duminică o invitaţie primită din partea regelui Salman al Arabiei Saudite de a efectua o vizită la Riad pentru a pecetlui apropierea dintre cele două ţări, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Într-o scrisoare adresată preşedintelui Raisi, regele Salman al Arabiei Saudite a salutat acordul încheiat între cele două ţări surori, l-a invitat la Riad şi a făcut apel la o cooperare economică şi regională puternică. Domnul Raisi a salutat această invitaţie”, a declarat pe Twitter adjunctul şefului său de cabinet Mohammad Jamshidi.

Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a declarat duminică că cele două ţări au convenit asupra unei viitoare întâlniri la nivelul miniştrilor de externe. El a spus că au fost sugerate „trei locuri pentru a organiza această întâlnire”, fără a preciza care sunt acestea.

Acest anunţ urmează celui făcut pe 11 martie de Teheran şi Riad cu privire la decizia de a restabili relaţiile diplomatice în termen de două luni de la discuţiile care au avut loc în China.

Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit au rupt relaţiile în 2016, după ce protestatarii din Republica Islamică au atacat misiunile diplomatice saudite în urma execuţiei de către Riad a unui faimos cleric şiit.

Acordul dintre cele două puteri rivale din Orientul Mijlociu prevede redeschiderea reciprocă a ambasadelor, precum şi angajamentul fiecăreia de a respecta suveranitatea celeilalte şi de a nu se amesteca în treburile sale interne.

În semn de susţinere faţă de Arabia Saudită, alte ţări din Golf, precum Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Bahrain, şi-au redus legăturile diplomatice cu Iranul. În ultimele luni, Emiratele Arabe Unite şi Kuweitul au reluat relaţiile diplomatice cu Iranul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. oare sa nu stie arabia saudita ca adevaratul conducator al iranului nu e presedintele, ci ayatollahul?