G4Media.ro

Preşedintele Iohannis trebuie să promulge cea de-a doua lege a Justiţiei modificată…

Preşedintele Iohannis trebuie să promulge cea de-a doua lege a Justiţiei modificată de PSD-ALDE. Primul efect: gruparea pro-PSD din Secţia pentru judecători a CSM va numi conducerea Înaltei Curţi şi va gestiona cariera tuturor judecătorilor

Curtea Constituţională a respins pe 19 septembrie ultima sesizare posibilă a preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii ceea ce înseamnă că zilele acestea expiră termenul de 10 zile în care şeful statului trebuie să semneze decretul de promulgare. Legea va intra în vigoare în 3 zile de la promulgare şi publicarea în Monitorul oficial. Este cea de-a doua lege a Justiţiei modificată de coaliţia PSD-ALDE care va intra în vigoare.

Care sunt principalele modificări ale legii 317/2004 privind CSM. Secţia pentru judecători a CSM va numi conducerea Înaltei Curţi. Până acum, numirea şefilor ICCJ era un atribut al şefului statului. Secţia pentru judecători va avea un rol cheie privind cariera tuturor judecătorilor. Acesta era un atribut al plenului CSM. Iohannis va rămâne doar cu semnarea decretelor de numire în funcţie a tinerilor judecători şi a decretelor privind eliberarea din funcţie a judecătorilor (prin demisie, pensionare, condamnare definitivă). Astfel, potrivit articolului 40 din legea modificată, „secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii are următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor:

a) dispune delegarea şi detaşarea judecătorilor, în condiţiile legii.

b) numeşte şi revocă din funcţie preşedintele, vicepreşedintii si preşedintii de secţii ai Înaltei Curşi de Casaţie şi Justiţie.

c) propune preşedintelui României numirea în funcţie şi eliberarea din funcţie a judecătorilor (…)

g) analizează contestaţiile împotriva calificativelor acordate de comisiile de evaluare anuală a activităţii profesionale a judecătorilor, constituite în condiţiile legii.

h) dispune promovarea judecătorilor.

i) numeşte în funcţii de conducere judecătorii, în condiţiile legii şi ale regulamentului.

j) aprobă transferul judecătorilor.

k) dispune suspendarea din funcţie a judecătorilor.

l) convoacă adunările generale ale judecătorilro, în condiţiile legii (…)”.

Secţia pentru judecători a CSM este dominată de gruparea pro-PSD Savonea, formată din 5 dintre cei 9 judecători ai secţiei: Simona Marcu (actualul preşedinte al CSM), Gabriela Baltag (o obişnuită a platourilor tv ale Antenei 3), Evelina Oprina, Nioleta Ţânţ şi Lia Savonea (fostă preşedinte a Curţii de apel Bucureşti şi soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu ex-senatorul PSD Cătălin Voicu, condamnat definitv la câte 7 ani de detenţie efectivă în două dosare de corupţie).

Pe 2 octombrie, Secţia de judecători a CSM a avut o reacţie agresivă la adresa ambasadorului SUA Hans Klemm, care a acuzat politizarea Inspecţiei judiciare (IJ).

Mai trebuie precizat că mandatul de 3 ani la conducerea Instanţei Supreme al judecătoarei Cristina Tarcea expiră în septembrie 2019. Tarcea mai are dreptul la un nou mandat de 3 ani, însă va fi la mâna Secţiei pentru judecători a CSM. Recent, Cristina Tarcea a fost aspru criticată de liderul PSD Liviu Dragnea.

Şefa ICCJ este şi şefa structurii de securitate a Instanţei Supreme, conduce aşadar judecătorii ICCJ care dau mandate de siguranţă naţională (MSN) la cererea SRI, prin procurorul general.

Şeful statului rămâne şi fără prerogativa de numire a şefilor de secţii din marile parchete, deosebit de importanţi. Aceştia vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM la propunerea ministrului Justiţiei. Preşedintele României rămâne cu prerogativa de numire a şefilor marilor parchete, însă şi acest atribut este limitat prin cea de-a treia lege a Justiţiei, Statutul magistraţilor. Astfel, şeful statului poate respinge doar o dată, motivat, propunerea ministrului Justiţiei de numire a şefilor marilor parchete. De exemplu, după ce va promulga şi Statutul magistraţilor, dacă Iohannis o respinge pe procuroarea Adina Florea la şefia DNA, preşedintele nu va mai avea niciun cuvânt de spus în faţa lui Tudorel Toader la cea de-a doua propunere a acestuia. Potrivit articolului 40, alineatul 2 din legea 317/2004 modificată, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii are următoarele atribuţii referitoare la cariera procurorilor:

a) la propunerea ministrului Justiţiei, inainteaza presedintelui Romaniei propunerea pentru numirea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctului si adjunctului acestuia, procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuia;

b) avizeaza propunerea ministrului Justitiei de numire si revocare a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a adjunctilor acestora, a procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si a adjunctilor acestuia;

c) numeste si revoca procurorii sefi de sectii ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Recent, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declanşat procedura de selecţie pentru numirea unor şefi de secţie din DNA, printre care şeful Secţiei a I-a de combatere a corupţiei, condusă acum de interimarul George Popovici şi în trecut, pe vremea lui Daniel Morar, de Lucian Papici (procurorul din dosarul Referendumul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 2 ani cu suspendare). Tudorel nu a propus pe nimeni până acum. După ce Iohannis promulgă legea CSM, numirea şefului Secţiei a I-a din DNA se va face de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, iar preşedintele României este sărit din schemă.

O altă modificare a legii CSM priveşte modul în care sunt revocaţi membrii CSM. Astfel, un membru CSM poate fi revocat dacă îi este retrasă încrederea de majoritatea judecătorilor sau procurorilor. Dacă coroborăm cu noua prevedere potrivit căreia Secţia pentru judecători convoacă adunările generale, putem observa că gruparea majoritară din Secţia pentru judecători poate declanşa procedurile de revocare a celorlalţi membri minoritari precum Bogdan Mateescu, Adrea Chiş, Mihai Bălan sau Mariana Ghena. Potrivit articolului 55 al legii modificate, „revocarea din funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii se poate dispune oricând în timpul mandatului, în următoarele cazuri:

a) persoana în cauză nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii;

b) persoanei în cauză i-a fost aplicată o sanctiune disciplinara din cele prevazute de lege pentru judecatori si procurori, iar masura a ramas definitiva;

c) persoanei in cauza ii este retrasa increderea de catre majoritatea judecatorilor sau procurorilor, dupa caz, care functioneaza efectiv la instantele sau parchetele pe care aceasta le reprezinta.

Alte prevederi ale legii CSM modificate privesc modul în care se fac numirile la conducerea Inspecţiei Judiciare. Potrivit noilor reglementări, din comisia de concurs sunt eliminaţi reprezentanţii Parchetului General şi ICCJ şi rămân doar judecătorii membri CSM care au activat cel puţin o zi la o curte de apel, precum judecătoarele CSM Lia Savonea, Simona Marcu şi Nicoleta Ţânţ. Acum, şefii IJ Lucian Netejoru şi Gheorghe Stan, zis Geani, sunt interimari, în baza unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.

Cele trei legi ale Justiţie modificate de Coaliţia PSD-ALDE, care au stârnit proteste de amploare. Pe 20 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat prima lege a Justiţiei modificată, cea privind organizarea judiciară. Acum, liderul PSD Liviu Dragnea încearcă să se folosească de această nouă lege ca să modifice componenţa Completului de 5 judecători care îi va da sentinţa finală în dosarul angajărilor fictive.

Cea de-a treia lege a Justiţiei, de modificare a legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, a trecut şi ea de ultimul filtru constituţional pe 25 septembrie şi va trebui promulgată de preşedinte, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Statutul magistraţilor relaxează condiţiile de vechime privind pensionarea ceea ce va duce la un val de pensionări din sistemul de Justiţie. Golirea instanţelor a speriat chiar şi Guvernul Dăncilă care a anunţat deja pe surse că ar putea da o ordonanţă de urgenţă de prorogare (amânare) a reglementărilor privind pensionarea magistraţilor.

Foto: InquamPhotos

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Amuzant ar fi ca PSD sa ia urmatoarea presedintie si opozitia sa ia guvernarea si parlamentul. Sa vezi atunci cum se va plange PSD ca presedintele nu are nicio putere, ca e pe post de secretara.. pai daca tot ii reducem din atributii si putere.. si e suficient doar sa semnezi, pai hai sa votam o secretara ceva in fuctie.. ca e degeaba si tre sa dea doar frumos in peisaj. Avantaj daca stie macar limba romana..

 2. Cu alte cuvinte … Încep epurările. Justiția de va transforma într-o celulă PSD.

  Iohanis este obligat să convoace un Referendum pe Justiție.

  Cine visa la alegeri libere și corecte să-și ia gândul.

  Până să se publice rapoartul Comisiei de la Veneția mai este o lună.

 3. Toate astea se întâmplă din cauză de schiat și ”biciclit” în exces, în timp ce jegurile ticăloase, proaste, incompetente, tupeiste etc etc de pesediști și-au făcut de cap încontinuu. Restul sunt vorbe de clacă…

  P.S. Chiar și pe 10 august, după ore de gazare a oamenilor pașnici de toate vârstele, am sperat, în naivitatea mea, că se va ivi Iohannis cu cei din SPP și va opri măcelul. Poate Paraschiv ajungea astfel, de exemplu, să-și bage în cur degetele alea cu care dădea semnalele de luptă…ÎMPOTRIVA CUI??!

 4. Trebuie iesit din nou in strada oameni buni.

  • Eu m-am lecuit.

 5. Incearca sa restranga atributiile de numire doar la ministrul justitiei si CSm ca sa poata sa controleze mai usor justitia.Daca era si Inalta curte si presedintele implicat le ar fi fost prea greu.

 6. Veste buna e ca aceste legi ca oricare lege , pot fi modificate ulterior dupa 2020 daca vine altcineva la guvernare ( USR….. PNL….. altii ). Vestea proasta este ca au cam intrat deja in vigoare. Nu stiu cum am permis noi romanii asa ceva. Saracii am iesit in strada , am luat gaze , ce sa mai facem ?

  • Pentru mine nu lupta nimeni, nici eu nu mai lupt pentru nimeni.

  • @Andrei-Petre din cauza naivilor că și tine am ajuns aici !
   Cică, partea bună și alegeri 2020. Alegeri libere și corecte NICIODATĂ cu PSD-ul la putere.

   Suntem martorii unei LOVITURI DE STAT !!!!
   Asta este ceea ce se întâmplă ACUM !!

  • Sa fugim cu totii pe unde putem ca sa ramana doar ei!!!

  • Cum ce să mai faceți, să o luați în gură defecților ! Muieeeee #rezist !

 7. Din cele expuse in articol , reiese in mod indubitabil ca CSM-ul este institutia care va gestiona cariera judecatorilor .
  Din cate cunosc
  cei 19 membri ai CSM , dintre care 14 sunt aleși în adunările generale ale magistraților și validați de Senat (9 judecători și 5 procurori), 2 sunt reprezentanți ai societății civile, specialiști în domeniul dreptului, iar ceilalți 3 sunt ministrul justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.
  Deci facorul politic este exclus .

  • Pai problema este ministrul justiției ! Nu are ce cauta un politruc, de genul lui Todorel, sau doamne ferește Nicolicea, în procedura de numire a magistraților !
   Practic a fost eliminat președintele, un om votat de majoritatea populației, cu un lacheu numit politic.
   E simplu, ai înțeles ?

  • Alistar, repezentatntul societatii civile, te-apuca rasul. ala care-si facea veacul pe la haznaua3.

 8. Ne phisam pe voi rezistokktilor !!!

 9. Haide bre Iohannis, semneaza repede ca primarul, ca vine acusi weekend-ul si trebuie sa meri la Sibiu. Nu te mai primeste carmencita daca vii la ea cu suspendarea in bat.
  Usca-i-s-ar mana cui mai voteaza cu tine pt al doilea mandat. Mai bine te bagi la europarlamentare :))

 10. „pro-PSD Savonea, formată din 5 dintre cei 9 judecători ai secţiei: Simona Marcu (actualul preşedinte al CSM), Gabriela Baltag (o obişnuită a platourilor tv ale Antenei 3), Evelina Oprina, Nioleta Ţânţ şi Lia Savonea”
  Oare de ce duoamnele(in) justitiei nu mai reactioneaza pe saitul CSM dupa ce le-ati catalogat PSDiste? Ca de obicei sar in sus ca arsele pt nimicuri, vz declaratiile de presa din 22 oct sau 26 sept. Cred ca acum nu vor sa se dezica de ceea ce voi bine ati aratat. Ca sa nu supere partidu si televiziunile (p)orcilor.