G4Media.ro

Președintele Iohannis și Ambasada SUA condamnă vandalizarea cimitirului evreiesc din Huși /…

Președintele Iohannis și Ambasada SUA condamnă vandalizarea cimitirului evreiesc din Huși / Șeful statului solicită autorităţilor competente acţiuni ferme pentru sancţionarea manifestărilor antisemite

Preşedintele Klaus Iohannis solicită autorităţilor competente acţiuni ferme pentru sancţionarea manifestărilor antisemite, subliniind că acestea „aduc atingere securităţii cetăţenilor români şi patrimoniului cultural, precum şi valorilor şi principiilor asumate de statul român”.

O reacție a venit și din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, care ”condamnă fără echivoc recenta vandalizare a cimitirului evreiesc din Huşi”.

”Distrugerea a zeci de morminte evreieşti este nu doar un atac împotriva comunităţii evreieşti, ci şi un atac împotriva diversităţii întregii societăţi româneşti. Suntem alături de familiile de evrei în cazul cărora mormintele celor dragi au fost profanate. Solicităm aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili de acest atac”, se arată în mesajul Ambasadei.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că în ultima perioadă, la nivel naţional, au fost semnalate o serie de acţiuni şi manifestări provocatoare cu caracter antisemit, care aduc atingere securităţii cetăţenilor români şi patrimoniului cultural, precum şi valorilor şi principiilor asumate de statul român. Preşedintele României solicită autorităţilor competente să acţioneze cu fermitate în vederea soluţionării acestor cazuri de încălcare a legislaţiei în domeniu, prin identificarea şi sancţionarea celor care se fac vinovaţi de acţiuni şi manifestări antisemite”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului precizează că România s-a remarcat drept un model de succes la nivel regional în ceea ce priveşte prezervarea memoriei Holocaustului, asumarea corectă a trecutului, combaterea antisemitismului, negaţionismului, xenofobiei, urii, rasismului, populismului şi descurajarea discursului instigator la ură.

„Preşedintele Klaus Iohannis consideră că nu trebuie să permitem ca aceste progrese înregistrate de ţara noastră să fie umbrite de acţiuni prin care sunt popularizate simboluri cu tentă fascistă şi xenofobă, de afirmare a unor idei cu vădit conţinut discriminatoriu sau asumate de ideologia nazistă, de profanare a cimitirelor evreieşti sau de acte de vandalism asupra clădirilor sau obiectivelor de patrimoniu aparţinând comunităţii evreieşti”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, şeful statului condamnă aceste acţiuni şi manifestările antisemite care incită la ură şi violenţă împotriva evreilor şi rămâne un susţinător ferm al valorilor europene.

„Toleranţa, respectul faţă de drepturile omului, solidaritatea, onorarea victimelor Holocaustului, ataşamentul faţă de principiile democratice şi ale statului de drept reprezintă soluţiile eficiente pentru contracararea valului de antisemitism şi revizionism care ameninţă Europa. Preşedintele Klaus Iohannis reaminteşte, totodată, că România acordă o importanţă deosebită apărării acestor valori, obiectiv care face parte din priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”, adaugă Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, se arată că preşedintele Iohannis consideră că asigurarea securităţii tuturor cetăţenilor români şi protejarea patrimoniului cultural naţional reprezintă fundamente ale păcii sociale.

„Respectarea cadrului legal existent privind combaterea antisemitismului, promovarea educaţiei despre Holocaust şi consolidarea valorilor şi principiilor europene trebuie să rămână, în continuare, prioritare pentru statul român”, indică Administraţia Prezidenţială.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Lipseste statul de drept, respectul si cultura buna, nu maniera de cultura pentru coruptie.

  2. interesant e ca acest act de vandalism la cimitir a coincis tocmai cu faptul ca consultantii israelieni a lui Dragnev nu au reusit sa se inteleaga cu cei din SUA ca sa-i deschida viza penalului

  3. Rusine!!!
    Mi-e rusine cu cei fara respect pentru cei din jurul lor si cu atat mai grav pentru cei care nu ne mai sunt alaturi.

  4. Poate fi vreo legătură între faptul că se tot zgândărește interesul lu’ Netanyahu să se mute ambasadele și aparenta recrudescență a antisemitismului?!

    Iarăși se caută pretext de HoloCa$h ?

  5. Ambasada SUA???! De ce nu ambasada Israelului?