G4Media.ro

Cimitirul evreiesc din Huşi, vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse.…

Cimitirul evreiesc din Huşi, vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse. Federaţia Comunităţilor Evreieşti: Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit afectează grav democraţia din România

Cimitirul evreiesc din Huşi, judeţul Vaslui, a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse, anunţă Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, transmite News.ro.

„Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, (…) să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor. (…) Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică şi afectează grav democraţia din România”, arată Federaţia.

„În numele conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, preşedintele Federaţiei îşi exprimă indignarea sa totală, însoţită de sentimente de amărăciune, de profundă mâhnire, pentru informaţia primită recent, referitoare la un grav act de vandalizare sălbatică care a avut loc în incinta cimitirului evreiesc din Huşi, la începutul săptămânii trecute, când un număr de 73 de monumente funerare au fost distruse”, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele Federaţiei, Aurel Vainer.

Potrivit sursei citate, în prezent, comunitatea evreilor din Huşi, altădată înfloritoare, nu mai are decât câteva zeci de membri, în cea mai mare parte oameni în vârstă, inclusiv supravieţuitori ai Holocaustului.

„Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, stat democrat, pluralist, în care drepturile şi obligaţiile evreilor şi ale celorlalte minorităţi naţionale sunt egale cu ale majorităţii, să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor.

În numele tuturor evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi a celor aflaţi în prezent în Israel şi în alte ţări, protestăm energic faţă de cele întâmplate la Huşi şi cerem, pe deplin temei, organelor în drept, să ancheteze cu minuţiozitate şi înalt profesionalism cele întâmplate în cimitirul evreiesc din Huşi, în vederea deschiderea cercetării penale şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi, în temeiul codului penal şi a legislaţiei speciale. Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică şi afectează grav democraţia din România”, scrie în comunicat.

Foto: Pietre funerare vandalizate în cimitirul evreiesc din Huși / Sursa: Federația Comunităților Evreiești din România

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. se pare ca in Ro ca si in Ucraina lucreaza o banda ghidata de kgb sa distruga cimitirile evreiesti

  • E o fumigenă PSD, ei încearcă să distragă atenţia de la catastrofa guvernării PSD şi disperarea antijustiţie a găinarului Dragnea.

  • Mda, este foarte dubioasa treaba si momentul ales, cu atat mai mult cu cat in Romania nu exista partide de extrema dreapta semnificative si nici miscari antisemite / hazardat sa spui ca rusii au comandat treaba asta, dar poti afirma in mod cert ca a facut-o cineva care nu iubeste Romania.
   Este adevarat ca exista in Romania o nemultumire in crestere determinata de comportamentul de slugoi cretin al conducatorilor PSD fata de anumite interese ale actualilor guvernanti ai Israelului, aflate in divergenta cu interese fundamentale ale Romaniei (de exemplu prin subminarea constanta si profunda a relatiilor Romaniei cu lumea musulmana) … dar de aici pana la a deveni antisemit in gandire si comportament, sau si mai grav – a comite acte publice antisemite – este o cale foarte lunga.
   Este bizara si politica Israelului de a-si elimina un buffer in relatia cu lumea musulmana pentru un avantaj de imagine absolut minor (ma refer la pozitia neutra a Romaniei, chiar daca pe moment nu era importanta in acest joc); probabil se considera foarte bazati pe relatia cu Trump, uitand ca exista in istorie si evenimente de tip „lebada neagra”: din acest motiv este bine sa nu „te expui” prea mult ajutorului pe care o anumita parte ti-l garanteaza, si sa iti pastrezi mai multe alternative, inclusiv mai „economice” dpdv politic.

 2. Speram ca este vorba doar de niste descreierati care au consumat prea mult alcool, altfel e de rau

 3. Avea impresia , aceasta Federatie a Comunitatilor Evreiesti, ca actiunile Veoricai ( contrare pozitie UE) si vizita ei prin America, vor ramane netaxate ? De ce nu si-a exprimat pozitia fata de aceste demersuri atunci cand era momentul sa o faca ?…

  • Pai e simplu. Evreilor le convine ca ambasada sa fie mutata la Ierusalim

 4. Distrugerea unor morminte cu siguranta nu afectează democrația. Însă acțiunile analfabetei, alaturi de israelieni , in vizira ei in SUA cu siguranta afecteaza demicratia in Romania .

 5. Daca i-ati fi vazut cum se clatinau de la pufoaika proaspat distilata in alambicul improvizat din cutii de conserve pe care inca se mai putea citi ”За Родину’ pe eticheta arsa doar pe jumatate !?
  ”-Vania…, striga cel ce se credea seful operatiunii, le-ai doborat pe toate, nu vreau sa fac cunostinta cu Noviciok-ul, pe motiv de misiune indeplinita doar pe jumatate…!?”
  – Stai linistit, Dimitri-boss, nu s-a inventat inca agentul neurotoxic care sa ma doboare, cat timp am la indemana…antidotul distilat la botu’ calului, din rahat de cea mai buna calitate…!”

 6. Nu poate exista democratie in patria mafiei si coruptiei ridicate la rang de maniera culturala si multumire…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.