G4Media.ro

Preşedintele Curții de Apel Alba Iulia: Tăierea pensiilor magistraţilor, o ştirbire a…

Preşedintele Curții de Apel Alba Iulia: Tăierea pensiilor magistraţilor, o ştirbire a independenţei justiţiei

Tăierea pensiilor de serviciu ale magistraţilor nu va aduce o creştere, fie ea şi infimă, a nivelului de trai pentru cetăţenii României, însă ea ar putea avea drept consecinţă o scădere a independenţei justiţiei, mai devreme sau mai târziu, a declarat, marţi, preşedintele Curţii de Apel (CA) Alba Iulia, Liviu Gheorghe Odagiu, citat de Agerpres

„În mod sigur, dacă de astăzi vor fi tăiate pensiile de serviciu ale magistraţilor (…), în mod sigur, de mâine, cetăţenii României nu vor simţi o creştere a nivelului de trai, fie ea şi infimă, dar, cu certitudine, de mâine, cetăţenii României vor simţi altceva. De mâine şi în viitorul imediat apropiat, şi anume o ştirbire a independenţei justiţiei. Iar dacă pensiile magistraţilor nu îi afectează în mod deosebit, scăderea independenţei justiţiei, mai devreme sau mai târziu, în mod sigur îi va afecta şi de abia atunci vom vedea care a fost rostul acestei campanii furibunde duse împotriva magistraţilor şi nu neapărat a veniturilor lor”, a declarat judecătorul, într-o conferinţă de presă susţinută la prezentarea bilanţului activităţii pe anul 2019 a instanţelor din circumscripţia CA Alba Iulia şi desfăşurată cu puţin timp înainte de adoptarea de către Camera Deputaţilor a proiectului privind eliminarea pensiilor speciale.

Întrebat cum anume ar putea scădea independenţa justiţiei, Odagiu a explicat că un cetăţean nu are nevoie în sală de un judecător care să se gândească din ce va trăi la pensie sau ce va mânca mâine, ci de un judecător care să aibă asigurat tot confortul, unul care să îl determine să se canalizeze numai asupra problemei cetăţeanului respectiv.

„În plus, acest atac al pensiilor de serviciu este doar un început. Un judecător traumatizat este un posibil judecător uşor şantajabil, este un posibil judecător care îşi pune problema dacă să mai rămână sau nu în sistem şi care îşi doreşte să plece într-un mediu privat, indiferent unde va fi acesta. România nu îşi permite luxul ca astăzi să piardă magistraţi care să plece din sistem dintr-un singur considerent, că statul nu este în stare să asigure unei alte puteri în stat, că o putere sau două puteri nu sunt în stare să asigure cele de-a treia o independenţă reală şi un nivel de trai care să consacre efectiv această independenţă”, a mai spus preşedintele CA Alba Iulia.

Liviu Gheorghe Odagiu mai crede că nu din senin a apărut această temă exact în acest moment şi nu din senin aparent toate forţele politice sunt de acord cu tăierea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, în condiţiile în care, susţine magistratul, „pentru marea masă a electoratului, această tăiere nu va duce de mâine niciun beneficiu, ci, dimpotrivă, un mare deserviciu”.

Judecătorul a mai opinat că pensia de serviciu pe care magistraţii o au nu este una nesimţită, ci este una corespunzătoare statutului social pe care aceştia îl au.

„Tot sistemul de incompatibilităţi şi de privaţiuni din viaţa unui magistrat justifică atât acordarea unui salariu corespunzător serviciului public pe care îl exercită şi acordarea unei pensii de serviciu pe măsură”, a susţinut acesta.

El a mai spus că numărul magistraţilor care beneficiază de pensii de serviciu este de aproximativ 3.800 şi că cuantumul acestor pensii de serviciu, din totalul pensiilor de serviciu la nivel naţional, este unul „infim”.

„Ori, statul român, din punctul nostru de vedere, trebuie să aibă capacitatea să plătească corespunzător un serviciu public şi o viaţă dedicată magistraturii prin asigurarea inclusiv a unui nivel corespunzător de pensii”, a mai spus preşedintele CA Alba Iulia.

Odagiu a mai opinat şi că este „extrem de falsă” ideea că, prin tăierea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, se va reuşi achitarea alocaţiilor copiilor, menţionând că nu au nicio legătură cele două.

„Statul, prin guvernanţi, este dator a găsi soluţii atât pentru a plăti pensiile unor oameni care o viaţă întreagă au lucrat într-un sistem şi au avut parte numai de interdicţii şi de incompatibilităţi şi alocaţiile copiilor”, a conchis judecătorul.

Liviu Gheorghe Odagiu a făcut aceste afirmaţii la finalul şedinţei de bilanţ a activităţii CA Alba Iulia, eveniment la care au fost prezente şi actuala şi fosta şefă a Consiliului Superior al Magistraturii, Nicoleta Ţînţ, şi Lia Savonea, care însă nu au participat la conferinţa de presă menţionată.

Foto: Universul juridic

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Deci in opinia acestui specimen, doar banii il fac pe el independent si capabil sa judece corect. ERONAT domnule! Banii te fac un sclav. Dar se pare ca ai vocatie pt asta.

    • CONTRIBUTIVITATEA, IPOCRITILOR!

      Referitor la pensiile de serviciu, care nu se bazeaza pe criteriul contributivitatii:

      1. Cum sa iesi la pensie la 45-50 de ani?

      2. Bun, n-ai contribuit de-alungul carierei la fondul de pensii. Nicio problema. Dar se poate calcula, la salariile primite, cu cat ar fi trebuit sa contribui. Si de aici rezulta pensia care ti-ar fi revenit in urma contributivitatii. Ce trece peste? Impozit de 80%. Si se termina balciul.

      3. Chestia ca ai lucrat in conditii speciale? Pai ai avut si sporuri, deci venitul a fost mai mare, prin urmare si contributia a fost mai mare, implicit pensia.

      4. Nimeni n-a fost obligat sa-si aleaga o profesie. A facut-o cu buna stiinta. Toate profesiile (ocupatiile) – dascal, medic, magistrat, aviator, politist, militar, lucrator in servicii, inginer, primar, deputat, artist, jurnalist, constructor, miner, sudor etc. – sunt la fel de importante pentru societate. Nu poate functiona fara una dintre ele. Or principiul contributivitatii asaza lucrurile in ordinea fireasca.

      5. Magistratii se fac ca uita ca au si chiriile decontate, ba chiar si deplasarile, am citit (acolo unde e cazul), deci? Se plang de anumite restrictii. E adevarat, dar de asta au si salariile de 3 ori cat ale unui medic, profesor…

      6. Cum sa ai pensia de 2 ori mai mare decat salariul? E tara de dementi?

    • Bai, „fratilor”, ce dinti de lapte are Justitia asta din ROMANIA?

      Una-doua, se da stirba !

      Sa se duca dreaqului la dentist !

      PS

      vad ca doaar de judecatori va luati, # kondensatorilor !

      PROCURORASII cei „brezi” (sic), gen oranjada de ph, sunt SÎ EI magistrati.

      Procurorii cot la cot c sekuristii 2.0 i-au macelarit (a se citi
      RECRUTAT) pe judecatorii din campul tactic.

  2. Woow

    Ii vor părăsi nevestele… mai ales ultimele… cele cu 20-30 de ani mai tinere

    • Legea votata astazi privind eliminarea pensiilor speciale este o aberatie populista menita sa conserve pensiile speciale, nu sa le inlature. In primul rand este vadit neconstitutionala din mai multe motive:
      1.Exista doua decizii CCR care spun ca pensiile magistratilor nu pot fi eliminate. Si nu emise de actuala Curte, ci in 2000 si 2010, cand CCR nu devenise inca legiuitor.
      2.Este discriminatorie. Cat timp pe unele le pastrezi si pe altele nu, iti piere pana si fundamentul principial pe care incercai sa fundamentezi reglementarea. Poate imi explica si mie cineva de ce un ofiter care a plimbat toata viata hartii sau a numarat ciorapi/borcane de muraturi merita pensie speciala mai mult decat judecatorii care l-au trimis pe Dragnea la puscarie.
      Daca legea pica la CCR vor fi salvate toate pensiile speciale, inclusiv ale parlamentarilor, deigur. De aceea PSD se si distreaza.
      In al doilea rand, legea, si sa intre cumva in vigoare, nu rezolva imediat nimic, pentru ca
      1.pensiile in plata, nesimtite sau nu, nu pot fi eliminate. Deci tot tortionarii, toti magistratii batrani cu independenta discutabila, raman cum sunt. Sunt vizati doar magistratii tineri.
      2.pensiile eliminate reprezinta o infima parte din sistemul pensiilor speciale, in care majoritare, si ca numar, si ca valoare, sunt cele militare.
      In al treilea rand, cred ca e studiu de caz felul in care nevoia poporului de a uri a fost canalizata, mizand pe egalitarismul care vad ca ne-a intrat in ADN, spre o categorie pe care niciun politician nu o iubeste. Asa am descoperit ca din 1997, magistratii au pensii speciale acordate nu de PSD, ci de guvernul CDR – reforma ministrului Stoica, ncesara in procesul de aderare la UE. Cat de bine prind inca populismele, asta ma sperie.
      Solutia corecta ar fi fost modificarea modului de calcul a pensiei, asa cum au propus si magistratii, astfel incat niciodata sa nu poata depasi ultima leafa.

  3. Nimeni nu e mai presus de lege, nici chiar judecatorii. Auzi argument, daca nu ii bombardam cu bani, vor juxeca stramb sau poate vor lua spaga…

    • Dacă ”au statut” de ”fac ce vreau”, dau dreptate cui vreau ”pentru că pot”,
      adică, nu-mi pasă că-i dau dreptate vinovatului și pe cel vătămat îl mai pun și să plătească cheltuieli de judecată excrocului… pentru că ”eu, magistratul, am statut de independent”si dau dreptate cui îmi convine mie… Să vă dea Dumnezeu, ceea ce meritați…adică să vă facă și vouă, cum faceți și voi la alții: adică, după ”dreptatea” voastră…

  4. Sa ne spuna d ul jude ce venituri,respectiv pensii ,erau un magistratura cand a decis sa faca fac. de drept.Daca e presedinte de curte nu e chiar tanar iar in acea vreme venirurile,respectiv pensiile, nu depaseau cateva sute de $. Mi se par inoportune declaratiile si lipsite de tact, care vin sa mareasca tensiunile legate de pensiile speciale.Este inca o dovada de decuplare de la problemele societatii.Sa spersm ca aceste abordari personale si emotionale n au nici o legatura cu activitatea pe care o desfasoara.

  5. Plâng toţi şpăgarii de judecători.

  6. Auzi tu argument la un judecator: sunt doar 3800 ??!!!! Cum e posibil??? Domnule judecator, esti platit de la buget, sunt banii nostri, ai tuturor. Du-te la privat, economiseste bani pentru pensie, dar nu de la buget …

  7. Cand plang dupa pensii nu se intraba cine poarta o parte din vina ca RO este pe primul loc la coruptie in UE.

  8. Asa i-as da afara dac-as putea! Apropo, nu poate sa stea toata Justitia in standby pana la anul , pana se termina nebunia de anul asta cu alegerile si vom avea un Parlament si un guvern stabile?! Fara salarii, indemnizatii sau mai stiu eu ce venituri! Sa le deconteze doar chiria.
    Oricum nu ne-ajuta cu nimic, dimpotriva, mai mult incurca!

  9. „Odagiu a explicat că un cetăţean nu are nevoie în sală de un judecător care să se gândească din ce va trăi la pensie sau ce va mânca mâine, ci de un judecător care să aibă asigurat tot confortul, unul care să îl determine să se canalizeze numai asupra problemei cetăţeanului respectiv.”

    F#ck you!
    Un cetatean are nevoie in sala de un judecator care sa-i judece cazul, nu sa-l plimbe cu anii pana cand se pensioneaza judecatorul sau se prescriu faptele! La bani sa se gandeasca in timpul liber, si de-abia DUPA ce si-a rezolvat sarcinile de serviciu, in cazul asta a dat o sentinta!
    Si nu doar judecatorul are nevoie de confort. Orice om are nevoie sa-si stie asigurata ziua de maine, nu doar judecatorii cu trei oua care dau termene de judecata dupa prescrierea faptelor!

    Cate dosare s-au rejudecat de la zero, doar pentru ca un judecator a iesit la pensie? Cate dosare s-au inchis pentru ca s-au prescris faptele? Iar voi acum mai aveti tupeul sa iesiti cu obraznicie sa va cereti pensii speciale pentru c-ati dormit in salile de judecata?
    Pisa-s-ar cainii pe voi!

  10. Bai frate, eu nu mai pot nici cu specialii, nici cu politicienii. Scriem ca tampitii pe-aici inutil….
    Daca suntem constienti ca populatia nu este luata in seama atat timp cat ramane tacuta, de ce nu iesim noi in strada de fapt?!

  11. Cea mai mare pensie din romania a crescut in cateva saptamani de la 74000 de lei la 77000 de lei pe luna.

  12. Cine a înțeles ce face un grefier ca să merite pensie specială? Cine a înțeles de unde obrăznicia asta să întrerupi activitatea cu proteste nefondate? De ce nu acceptă pensiile în funcție de contributivitate? Ce îi recomandă ca să aibă pensii speciale?
    Trăim într-o lume nebună! Oameni îmbătați de putere, se cred deasupra lumii, vor drepturi închipuite! Șpăgile la judecători de multe ori ajung tocmai prin acești grefieri care protestează. Țara sărăcită e mută de uimire! Bătrânii noștri săracii care au muncit o viață ce sa mai zică? Îi mai aude cineva? Le mai aude cineva suferința? Au rămas uitați de lume, cu copiii prin țări străine, au ajuns să trăiască din pensii umile și din amintiri sperând că într-o zi familia se va reîntregi. Oare acești judecători, grefieri și toți specialii ăștia care vor de 10 ori mai mulți bani de la domnul Stat, mai au inimă? Mai ai omenie?

    Pensia oamenilor după 30-40 de ani de muncă e de mizerie și a lor după 10-15 ani să fie de ordinul miilor de lei? Cum să te pensionezi la 48-50 de ani când ești în floarea vârstei profesionale? Când abia atunci acumulezi o experiență vastă în domeniul în care activezi? Te pensionezi la 40 și un pic de ani să ai bani să investești în micile sau marile pasiuni?

    Rușine! Rușine și nouă cetățenilor că acceptam și îi tolerăm! Polițiști cu ceafa lată care toată cariera au periat infractorii și au stat la masă cu interlopii ies la pensie devreme să o prindă pe asta specială!

    Judecătorii… și acum și grefierii! Câtă nesimțire și cât dispreț pentru cei ce abia supraviețuiesc. Bătrânii și copiii sunt cei care suferă cei mai tare! Cum arată satele noastre azi să nu arate țara în următorii 10-20 de ani!

  13. ” Tăierea pensiilor magistraţilor, o ştirbire a independenţei justiţiei ”
    …Sa mori tu ?
    Dar cand v-o gasi serviciile spagile pitite prin paradisuri , a cui stirbire va fi ?

  14. Astia se plang de pensii speciale, dar de alte beneficii pe care le au in acest moment nu zic nimic.
    Parca Lia Savonea beneficiaza de nush ce indemnizatie ca sta in afara Bucurestiului, cand ea sta doar in Chiajna… si nu de o suma mica…

    Cand p$d @ company au modificat legile justitiei astia nu au sarit sa zica nimik…
    Cioku mic.

  15. ” Tăierea pensiilor magistraţilor, o ştirbire a independenţei justiţiei „…

    Sa mori tu ?

  16. Dar statutul meu social, cu o pensie de 900 lei, dupa 45 de ani de munca, care e????

  17. Cunosc multe cazuri in care judecatorii au dat sentinte voit in favoarea functionarilor publici si bugetari atunci cind acestia din urma au fost chemati in fata justitiei de catre cetateni simpli nedreptatiti . Pe judecatorii care pactizeaza cu tilharii si nemernicii din administratia publica ii scuip intre ochi . Puteti sa imi luati banii cu japca din buzunar , ca sa va faceti salarii si pensii nemeritate ; respectul meu o sa il aveti vreodata . Secaturi si capuse ordinare .

  18. Alo! Domnu’ judecator si presedinte de curte! Cum adica, santajati poporul? Pai cinstea si corectitudinea magistratilor se asigura prin depunerea unui juramant, nu prin mituire cu bani.
    Faceti o confuzie grava! E ca si cand medicul ar spune: daca nu-mi dat pensie speciala as putea sa amputez mana in loc de picior! E ca si cand profesorul ar spune: daca nu-mi dati pensie speciala as putea sa predau ortofizica lui Emil Draganescu in loc de Fizica naturala. Ce ne facem daca toata lumea ar cere pensii speciale ca sa-si faca treaba corect? Asa ca, luati de la mine un sincer Siktir!

  19. Si Alba e aproape de cluj, e in ardeal?! Moti hoti ce.sunteti! Ce gena de hoti avem in tara asta! Hotii hotilor s-au adunat aici, toate.leprele si toate.lapadaturile pamantului!

  20. Despre pensiile bugetarilor in Germania:

    https://www.focus.de/finanzen/altersvorsorge/aufreger-beamtenpensionen-so-viel-rente-bekommen-postbeamte-polizisten-richter_id_5550272.html

    va traduc un scurt fragment (de la sfarsitul articolului) despre un domn judecator care a iesit la pensie la 65 de ani !!!!si a lucrat neintrerupt ca judecator de cand a terminat facultatea:

    Pensia este de 3472 brut!!
    Dupa ce se scad costurile cu asigurarea de sanatate si impozitul pt biserica, ramane cu 2900 euro net. Aceasta suma se impoziteaza anual cu 9000 euro impozit pe venit si 500 euro taxa de solidaritate, deci ramane cam cu 2300 de euro net!!!!
    Daca doriti va dau si alte pensii de bugetari, tot din articol:

    profesor: medie 2970 brut
    judecator:medie 2940 brut
    angajat CFR nemtesc: medie 2150 brut
    medic sef: 3500-4000 brut in functie de vechime si calificare
    prof universitar: 3940 brut

    din sumele de mai sus se scade o suma de 180 asigurare de sanatate/pers/luna, taxa pt biserica si taxa de solidaritate, iar 88 % din pensie se impoziteaza.

  21. Revin cu un alt articol din presa germana

    https://www.focus.de/politik/gerichte-in-deutschland/gigantische-pensionierungs-welle-justiz-kollaps-droht-deutschland-verliert-fast-12-000-richter-und-staatsanwaelte_id_10785473.html

    de data aceasta despre cariera de judecator, e vorba despre un interviu cu un judecator de 58 de ani care spune ca aceasta „meserie” este tot mai neatractiva pt tinerii din Germania (acum 10 ani, dintre cei 15 studentii la Drept care faceau practica la biroul lui, 10-12 doreau sa devina judecatori, acum numarul s-a redus la 2-3) si se va ajunge, in scurt timp, la o criza majora in sistem. In urmatorii 10 ani se vor pensiona 11.700 de judecatori si procurori din totalul de 28.400.
    Domnul judecator intervievat are deci vreo 30 de ani vechime in sistem, se apropie de pensie si are un venit anual brut de 88.000 de euro. (iar pensia va fi undeva la 2300-2500 euro net). in schimb poti ajunge, in privat, ca avocat, consilier juridic etc,la 120.000-150.000 euro brut pe an.

  22. Intreb :pana acum pensiile speciale au fost platite si ce s-a facut? Nimic, tara-i jefuita de 30 de ani si colcaie de coruptie. Asta-i rezultatul independentei clamata de catre justitiarii nostri.