G4Media.ro

Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel merge în vizită de lucru în Rusia

Photo by YAMIL LAGE / AFP

Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel merge în vizită de lucru în Rusia

Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a anunţat luni pe contul său de X că efectuează „o vizită de lucru în Rusia pentru a aborda priorităţile agendei bilaterale după realegerea lui Vladimir Putin”, transmite AFP, citată de News.ro.

„Preşedintele a plecat în Rusia în această seară”, a indicat preşedinţia cubaneză pe aceeaşi reţea socială.

Havana şi Moscova sunt aliaţi de mult timp, dar întâlnirea anterioară dintre cei doi preşedinţi, din noiembrie 2022, le-a relansat parteneriatul.

De atunci, delegaţii şi înalţi funcţionari din cele două ţări s-au vizitat reciproc, ducând la semnarea a 12 acorduri în diferite sectoare. Iar în februarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a încheiat a doua deplasare la Havana în mai puţin de un an.

Comerţul bilateral a crescut de nouă ori în 2023 faţă de anul precedent, când schimburile s-au ridicat la 450 de milioane de dolari, potrivit datelor oficiale ruse.

Aproximativ 185.000 de turişti ruşi au vizitat insula din Caraibe în 2023, al treilea total după canadieni şi americani de origine cubaneză, o creştere cu 242% faţă de anul precedent.

Această apropiere intervine într-un moment în care Cuba se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele trei decenii, între penurie şi inflaţie galopantă, accentuată de slăbiciunile structurale ale economiei sale.

Cuba a adoptat în mod constant o poziţie neutră faţă de războiul din Ucraina, îndemnând la o soluţie negociată a conflictului şi refuzând în acelaşi timp să condamne ofensiva rusă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...