
Președintele Consiliului European: Vizita lui Vucic la Moscova a fost o „celebrare a trecutului”, dar Serbia este „angajată” pe drumul european
Vizita la Moscova de pe 9 mai a preşedintelui sârb Aleksandar Vucic a fost o „celebrare a trecutului”, dar Serbia este „total angajată” pe calea către Uniunea Europeană, a dat asigurări marţi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, aflat în vizită la Belgrad, relatează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Uniunea Europeană l-a avertizat de mai multe ori pe Vucic în legătură cu respectiva deplasare în Rusia, ţară cu care Belgradul întreţine legături strânse, dar preşedintele sârb s-a dus totuşi la Moscova pentru a asista la parada din Piaţa Roşie care marchează victoria asupra Germaniei naziste în 1945.
„Nu putem să celebrăm o eliberare cu 80 de ani în urmă fără să condamnăm, în acelaşi timp, invazia unei ţări astăzi”, a adăugat Costa, o referinţă clară la invazia rusă din Ucraina, pe care Belgradul a condamnat-o, refuzând în acelaşi timp să-şi rupă legăturile cu Rusia.
„În legătură cu vizita mea la Moscova, este clar că sărbătoream victoria asupra fascismului. Am anunţat asta în faţa tuturor, nu am înşelat pe nimeni”, a spus Vucic. „Cel mai important este că Serbia este pe calea europeană (…) Serbia de astăzi, Serbia de mâine, se află pe calea europeană”, a adăugat el.
Costa a menţionat o „dinamică pozitivă în cadrul UE pentru extindere” şi o „oportunitate clară pentru Serbia de a o fi valorifica”.
„Sunt bucuros să aud că integrarea în UE este o prioritate. Acum, aceasta trebuie să fie rapid tradusă în acţiune şi prin reforme accelerate”, a adăugat preşedintele Consiliului European.
Serbia, care este candidată din 2012 la aderarea la UE şi care îşi desfăşoară cea mai mare parte a comerţului cu aceasta, face de aproape trei ani un număr fragil de echilibristică între Bruxelles şi Moscova.
Belgradul, care a găzduit sute de mii de ruşi din februarie 2022, depinde aproape total de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz şi negociază în prezent un nou acord de gaze multianual cu Moscova, actualul expirând la sfârşitul lunii mai.
UE şi-a exprimat adesea îngrijorarea cu privire la legăturile dintre autorităţile sârbe şi cele ruse şi a apelat cu regularitate la Serbia să îşi alinieze politica externă şi de securitate cu cea europeană.
Totuşi, această ţară din Balcani nu a respectat niciodată sancţiunile europene împotriva Rusiei, iar mai mulţi miniştri ai săi au vizitat cu regularitate teritoriul rus în ultimii ani.
La mijlocul lunii aprilie, comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a afirmat că Serbia trebuie să facă rapid reforme şi a subliniat că aşteptările Uniunii Europene de la Belgrad sunt „aproape aceleaşi” cu cele exprimate de sutele de mii de oameni care protestează de luni de zile.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.