G4Media.ro

Preşedintele CNCD, despre afirmaţiile controversate ale lui Teodosie referitoare la femei: Nu…

Preşedintele CNCD, despre afirmaţiile controversate ale lui Teodosie referitoare la femei: Nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a anunţat la Digi FM că instituţia a primit mai multe plângeri în urma declaraţiilor făcute de ÎPS Teodosie cu privire la femei. Asztalos a spus că nu va sancţiona interpretările unei credinţe.

„Ceea ce vom analiza noi în această speţă şi în oricare alta de acest gen este contextul în care s-a făcut declaraţia, conţinutul, scopul – dacă a fost sau nu o intenţie de a aduce o atingere demnităţii anumitor categorii de persoane – şi, desigur, calitatea celui care a făcut declaraţia, pentru că vorbim despre un formator de opinie, care influenţează comportamente din societate”, a declarat preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, la Digi FM, citat de Adevărul.ro

Acesta a precizat că instituţia nu va analiza şi nici nu va sancţiona ceva ce ar putea fi, în acest caz, o interpretare a credinţei.

„Noi, ca instituţie de stat, în nicio speţă nu am şi nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe. Pentru că există o separaţie între stat şi culte, există o autonomie a cultelor. Fiecare cult îşi stabileşte propriile canoane şi propria dogmatică, iar statul, inclusiv CNCD, le respectă”, a explicat Csaba Asztalos, referindu-se la faptul că nu va fi analizată regula potrivit căreia femeile nu pot îndeplini funcţii importante în Biserica Ortodoxă.

Preşedintele CNCD a subliniat că nu va pune în discuţie interpretarea Vechiului Testament, a Noului Testament sau a canoanelor.

„Dacă este ceva mai mult decât o astfel de interpretare, sigur că atunci Colegiul va analiza dacă se depăşeşte sau nu limita libertăţii de exprimare, dacă statul poate să interfereze sau nu în aceste declaraţii. Nu faptul în sine că sunt anumite culte în care femeilor nu le este permis să aibă funcţii importante este o formă de discriminare, întrebarea este dacă în răspunsul respectiv s-a mers dincolo de o interpretare biblică şi s-a adus atingere demnităţii umane a femeilor“, a adăugat Asztalos.

De asemenea, a anunţat că va solicita un punct de vedere de la BOR şi că vor fi citate toate părţile implicate.

ÎPS Teodosie a spus duminică seara la Antena 3, că nu crede ca va trebui să dea socoteală în faţa membrilor CNCD.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat la o emisiune la Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, dacă nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul.

ÎPS Teodosie a afirmat că nu este discriminare, ci este vorba despre statutul bărbatului şi al femeii.

„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale“.

ÎPS Teodosie spune că „Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: «creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul».

Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus «În dureri vei naşte fii». Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”.

Sursa: Adevărul.ro

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

29 comentarii

 1. De ce nu veti sanctiona, cand e discriminare clara? Raspunsul: pentru ca sunteti degeaba si nu va urmati misiunea, decat daca aveti ordin de la stapan…

  • Biserica ortodoxă nu are are de la înființare femei preot, adică de secole, acum v-ați trezit că e discriminare?
   Caraghioșilor!

  • Acum CNCD are o reactie si una tampa. Daca tie iti trebuie femei preot, ca sa vezi asta…

  • Daca religia este o scuza, putem sa desfiintam CNCD.
   Intre Vechiul Testament si Coran, gasesti practic oricand o scuza pentru discriminare.

 2. Ok. Daca exista o separatie intre stat si culte, atunci nu va opreste nimeni sa analizati/sanctionati cultele sau angajatii lor. Si nici sa-si plateasca singure salariile etc.
  Sau ele nu mai trebuie sa respecte legile pamantesti?

 3. si daca maine omul spune ca e bine sa iti bati nevasta in direct la tv ?

 4. poate CTP sa faca si el niste interpretari de astea, stilul lui, DAR mai corecte decat ale satanei de popa, si sa vedem atunci daca CNCD se sesizeaza

  • Teodosie, zis Dinamită sau Noaptea-minţii-cu-sutană. Îi bubuie mintea şi dinamitează prezumţia de înzestrare cu înţelepciune, smerenie, bunătate şi har a ierarhilor. Teodosie = o altă catastrofă umană. Tragic este că Sfantul Sinod tace mâlc şi, deci, consimte la spusele nevrednicului Teodosie!

 5. Dar pe Bulai l-ați amendat, ipocriților. Vă are Șpagoveanu de c***, nu glumă. Penibililor.

 6. Teodosie, zis Dinamită sau Noaptea-minţii-cu-sutană. Îi bubuie mintea şi dinamitează prezumţia de înzestrare cu înţelepciune, smerenie, bunătate şi har a ierarhilor. Teodosie = o altă catastrofă umană. Tragic este că Sfantul Sinod tace mâlc şi, deci, consimte la spusele nevrednicului Teodosie!

  • Ei consideră că Ortodoxia începe și se termină cu ei. Și precum îs ei așa-i și viziunea lor despre Credința Ortodoxă.
   Afirmațiile scandaloase ale dlui Teodosie despre abilitatea femeii de a sta în rugăciune și de a-și controla slăbiciunilor sunt infirmate de Sfinții din Ortodoxie. Spre exemplu, Sf. Maria Egipteanca.
   Dar cum pentru vulg nu primează nici logica și nici cunoașterea, ci doar grobianismul dlui Teodosie și al celor care-i susțin interpretările proprii cu privire la Scriptură, s-a ajuns ca orice să fie justificat, totalmente fals, prin preceptele Ortodoxiei.
   Or, afirmațiile dlui Teodosie sunt scandaloase NU pentru că în Ortodoxie nu este admisă preoția femeilor, ci pentru că el pune, în interpretarea lui personală, această interdicție pe seama inferiorității femeii față de bărbat. Lucru total fals, din perspectivă Ortodoxă. Dacă dl Teodosie și ai lui NU sunt în stare să înțeleagă și să explice altfel decât prin recurgere la grobianism interdicția amintită, atunci să se abțină de la a emite public orice părere pe acest subiect și să-și vadă de businessul lor.

 7. Asztalos basztalos a dat o de gard

 8. CNCD trebuie desființat; este o instituție cel puțin inutilă, bugetofaga. Cei lezați se pot adresa justiției.

 9. Asa se intampla cand in loc sa ignorati anumite personaje (ce se hranesc din atatarea unora), le dat atentie si tineti oameni si institutii ocupate inutil. In loc sa ne concentram pe lucrurile cu adevarat importante, ne uitam la unul care bate campii.

 10. Ce sa vezi! Credinta mea e ca Csaba merge la munca la CNCD doar ca sa faca caca la veceul institutiei.

 11. Ia uite la el. Deci e ok sa fie discriminare, ca daca vine ca interpretare a unei religii nu e treaba ta. Ce treaba buna ai face mata prin Afganistan, Pakistan…

 12. pai atunci si ISIS are perfecta dreptate , sa nu-i sanctionam!

  • Lol exact, nu înțeleg de ce au mai expulzat persoanele alea care aveau nu știu ce legătură cu ISIS acum câțiva ani, le-au încălcat fraierii ăia libertatea de exprimare.

 13. HA HA HA ! HA HA HA !
  ASTIA IAU O PLASA DE BANI SA EXECUTE ORDINELE PARTIDULUI !

 14. Nu va luati de popi ca pierdeti votanti. Cam asta e mesajul pe care il aud in ultimii 2 ani de la BOR. Cu putin noroc instaurau statul ortodox in RO, au gresit cand au mizat pe Dragnea. 🙂 Sclipitori popii astia. Am unul in sat mi-a spus sa tai molizii de la poarta ca aduc nenorociri. O spune unul care buzunareste batranele de pensia CAP la biserica pentru tencuirea unei catedrale.

 15. Si dacā sanctiona?
  Sareati CA ungurul bate joc de Popa voastra!!!!
  Sa nu spuneti CA nu i ASA!!!

  • Iar te faci ca pocesti limba romana ca un vasnic ungur? Cand tu de fapt esti mai intai trol bor si apoi sarbo-maghiar.

  • Istvan urcă te în șeaua calului cu care a venit Attila sub a cărui șea avea carne împuțită și dute în stepa mongoliei de unde ați venit dacă nu: taci.

 16. E ca daca Asztalos tacea, filozof ramanea. Asa doar s-a vazut cat e de prost.

  Cum sa faci asemenea declaratie din functia de presedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării? Pai imediat vine ISIS cu credinta lor care spune ca astia din europa trebuie decapitati. Ii lasam si pe ei, nu? Ca asta e credinta lor. Csf. Ncsf.

 17. Interpretarea indoctrineaza copiii.

 18. Si daca pe gurita multpreafericitului iesea o chestie in care se zicea ca femeile pacatoase trebuie lapidate, ce mai zicea, multpreabagabontule, tot de credinta?
  Niste musulmani cu bombe cred ca te-ar convinge, nu?

 19. Inseamna ca putem zice orice si apoi spunem ca a fost in numele credintei…cat de cretin sa fii sa zici asa ceva?

 20. Pe vremea lui Ana Pauker Tribunalul Poporului nu ierta o asa mare blasfemie. Teodosie era de urgență trimis la Canal pt ca si_a permis sa_si dea cu părere despre femei. Ungurul asta care conduce actual Tribunal Popular nu poate fi nici sluga la Nikolski. Neobolsevicii de astăzi sunt doar cu numele. Vai și amar de mama lor.