G4Media.ro

Președintele CEDO, Robert Spano, în vizită în Turcia. El a fost criticat…

Președintele CEDO, Robert Spano, în vizită în Turcia. El a fost criticat de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului

Preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Robert Spano, se află în vizită în Turcia, în contextul în care vineri ar urma să primească titlul de „doctor honoris causa”, din partea celei mai vechi Universității din Istanbul (İstanbul Üniversitesi).

Pe site-ul instituției prezidețiale au apărut imagini cu Robert Spano, de la întâlnirea pe care acesta a avut-o joi cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Potrivit informațiilor publicate de agențiile de presă, Robert Spano i-ar fi amintit lui Erdoğan că e necesar să respecte „obligaţia statelor de pune pună în aplicare deciziile Curţii”.

Cu toate acestea, Robert Spano a fost criticat de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului pentru că a acceptat să meargă în vizită la Erdoğan, în contetextul în care Turcia încalcă flagrant deciziile CEDO, numeroși jurnaliști și opozanți fiind ținuți în închisori, deși dispun de deciziile favorabile ale Curții.

„Va putea domnul Spano să le spună autorităţilor turce că este inadmisibil să eviţi deciziile Curţii prin inventarea de noi acuzaţii?”, s-a întrebat Riza Turmen, fost judecător al CEDO, într-un comentariu publicat luni pe site-ul de informaţii T24.

Acordarea distincţiiei de „doctor honoris causa” a atras critici mai ales pentru că mii de universitari din Turcia au fost afectaţi de valul de represiune care a urmat tentativei de lovitură de stat din 2016.

„Nu ştiu cât de satisfăcător este să devii membru de onoare al unei instituţii care a condamnat sute de universitari la şomaj şi sărăcie, concediindu-i pe nedrept”, s-a indignat Mehmet Altan, scriitor şi universitar, într-o scrisoare deschisă adresată lui Robrt Spano.

Altan, care a fost acuzat de implicare în tentativa de lovitură de stat şi închis timp de aproape doi ani, nu şi-a putut relua postul de la universitate, în ciuda achitării sale.

Emma Sinclair-Webb, directoare a Human Rights Watch în Turcia, şi-a exprimat „stupoarea” că Spano a acceptat acest titlu onorific.

Turcia este pe primul loc între ţările care au comis cele mai multe încălcări de la crearea CEDO în 1959, cu 3.224 de condamnări. În urma tentativei de lovitură de stat din 2016, numeroşi jurnalişti, universitari, activişti şi opozanţi au fost arestaţi, iar mai multe instituţii media au primit interdicţie de funcţionare.

În prezent, 92 de jurnalişti se află în spatele gratiilor, conform Platformei pentru Jurnalism Independent.

„O vizită în astfel de circumstanţe, care se adresează doar instituţiilor de stat, ar putea însemna că toleraţi ceea ce se întâmplă în Turcia”, a transmis Asociaţia Drepturilor Omului într-o scrisoare deschisă adresată lui Spano.

Turcia e acuzată că nu respectă deciziile CEDO în numeroase dosare politice, în special în cele care îi vizează pe Osman Kavala, un mecena turc închis pentru „tentativă de răsturnare a guvernului”, şi pe Selahattin Demirtas, lider kurd trimis în detenţie pentru „terorism”. Osman Kavala este încarcerat de aproape trei ani în ciuda unei solicitări a CEDO ca el să fie eliberat şi a unei achitări decise de un tribunal turc. Selahattin Demirtas este închis de aproape patru ani, în contextul în care CEDO a cerut eliberarea sa în 2018.

Ankara justifică menţinerea lor în închisoare prin noi capete de acuzare.

Printr-o informare CEDO a transmis că în timpul întâlnirii sale cu Erdogan, Robert Spano a subliniat importanţa independenţei puterii judiciare şi a libertăţii de expresie.

Preşedintele CEDO ar urma să se întâlnească vineri şi sâmbătă de asemenea cu reprezentanţi ai societăţii civile turce, printre care şi cu preşedintele Baroului din Istanbul.

Sursa Foto: facebook/Turkish Presidency/ Intalnire Robert Spano-Recep Tayyip Erdogan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Robert Spano, o cadana care a mers sa suga p*** la sultanul pitic.

  2. Păi socialiștii europeni (și internaționali) au făcut și fac casă maximă cu islamul politic (și islamo fascismul) din vechi timpuri!

  3. Robert Spano. Alt bolnav de orgoliu, alt cazut in cap, la fel ca si Erdogan. Cata judecata sa ai (jurist pe deasupra) ca sa accepti un titlu, si acela onorific, acordat in tara cu grave probleme privind respectarea drepurilor omului? O stire absolut naucitoare!

    • Ce scarba de om. Sa te bucuri de o pacaleala de distinctie iar oameni stau nevinovati in inchisoare. Un fel de Tudorel Toader

  4. gretos – un papagal spano asta. sultanelu isi continua munca si intern si extern

  5. Se poate interpreta ca mita de natura non-financiara: ii acorda titlu de Dr. ca sa-l cumpere, sa-l indatoreze moral sa le accepte ilegalitatile. Cand accepti daruri sau favoruri de la cineva intri intr-un contract social in care ai niste responsabilitati.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.