G4Media.ro

Președintele Braziliei se îndoiește de sistemul electoral / El vrea ca fiecare…

Președintele Braziliei se îndoiește de sistemul electoral / El vrea ca fiecare vot electronic să fie validat cu o chitanţă tipărită

Preşedintele Jair Bolsonaro a pus la îndoială alegerile din Brazilia, declarând în faţa câtorva sute de mii de partizani reuniţi pentru o zi mare de mobilizare la Sao Paulo că nu poate „participa la o farsă”, notează AFP.

Preşedintele de extremă dreaptă, căruia toate sondajele îi prezic o înfrângere la alegerile din octombrie 2022 împotriva ex-preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, a lansat din nou un apel la modificarea sistemului actual de vot electronic, susţinând că acesta permite fraude. „Vrem alegeri curate, democratice, cu numărătoarea publică a voturilor”, a declarat şeful statului. „Nu pot participa la o farsă precum cea promovată de preşedintele Tribunalului Suprem Electoral”, a adăugat el.

Jair Bolsonaro susţine fără dovezi că votul electronic, în vigoare în Brazilia din 1996, este afectat de fraude şi că ar fi trebuit să iasă victorios din primul tur în 2018. El pretinde ca fiecare vot electronic să fie validat cu o chitanţă tipărită pentru a permite renumărarea voturilor în cazul unei contestaţii. Un sistem care, potrivit specialiştilor, favorizează tocmai frauda.

Aceste declaraţii intervin în contextul unei zile în care Jair Bolsonaro a încercat să mobilizeze mulţimi de simpatizanţi în marile oraşe ale Braziliei pentru a obţine sprijin în confruntarea cu Curtea Supremă. Instanţa a deschis diverse anchete împotriva lui, în special pentru diseminarea de false informaţii. „Spuneţi-le ticăloşilor că nu voi fi luat niciodată prizonier”, a lansat el sfidător, mai scrie AFP.

Sursa Foto: Facebook/ Jair Bolsonaro

Citește și

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, vrea să limiteze puterea giganților tehnologici să cenzureze conținutul pe rețelele sociale 

Președintele Braziliei a promis mulțimi „uriașe” de susținători de Ziua Independenței. Opoziția organizează în aceeași zi manifestații împotriva lui Bolsonaro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. In Brazilia care economic si social au toti indecsii sub noi se poate vota electronic, pe cand in Romanistan nu merge!!! PSD si PNL au muncit din greu pentru popor si s-au straduit din rasputeri sa nu se poata.

 2. Dar când a fost ales el, sistemul era ok, nu? Dictatorii ăştia sunt un circ permanent.

 3. Am auzit că si Rromanistan va adopta votul helectronic, dar USL il va gandi astfel:
  1. Faci o cerere la care atasezi un dosar cu acte.
  2. Plătești o taxă
  3. Votezi electronic si primești o chitanță
  4. Vii cu chitanța si cu o altă cerere la primărie
  5. Depui un alt dosar cu acte
  6. Plătești taxa de procesare
  7. Cu dovada platii taxei de procesare mergi la tribunal sa ti se recunoască oficial ca ai votat electronic
  8. Odată ce procesul s-a terminat poti depune cerere de subventie a taxelor de vot electronic
  9. La final mergi la notar sa autentifici ce ai făcut pana acum
  Si voi pe aici toți zbierați că USL e rau, ‘ți ai dreq să fiți!

 4. Ca in Romania, unde cererile online se pot depune la etajul 2, votul electronic se va putea depune la orice sectie de votare.

  Boala de care a suferit America lui Trump se extinde la o alta tara cu peste 200 de milioane de locuitori. Din ce in ce mai multe vesti proaste pentru omenire.