G4Media.ro

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, vrea să limiteze puterea giganților tehnologici să cenzureze…

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, vrea să limiteze puterea giganților tehnologici să cenzureze conținutul pe rețelele sociale

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a semnat un decret care vizează restricționarea puterii companiilor de media socială de a elimina conturi și conținut de pe rețelele lor. El a declarat că este necesară o modificare a reglementărilor pentru a combate „eliminarea arbitrară” a profilurilor și a adăugat că noua legislație va contribui la protejarea libertății de exprimare, relatează BBC.

Pe parcursul pandemiei de coronavirus, Twitter și Facebook au eliminat multe postări distribuite de președinte și de susținătorii săi care au fost considerate dezinformare.

Noul decret își propune să ofere claritate asupra puterilor companiilor de media socială de a controla conținutul de pe platformele lor, a declarat biroul președintelui. Decretul prevede că giganții tehnologici vor trebui să ofere „justă cauză și motivare” înainte de a elimina un cont sau un conținut. Nu este clar, totuși, cum exact va fi pus în aplicare ordinul.

Anunțul vine în ajunul Zilei Naționale a Braziliei când se așteaptă mari demonstrații pro și anti-Bolsonaro în toată țara. Susținătorii președintelui vor protesta împotriva Congresului și a Curții Supreme a țării, care luna trecută a adăugat numele președintelui Bolsonaro pe o listă a persoanelor anchetate cu privire la presupusa producție de dezinformare.

Președintelui Bolsonaro și aliaților săi li s-au eliminat frecvent postările pe rețelele sociale de la începutul pandemiei. În iulie, YouTube a eliminat aproximativ 15 videoclipuri de pe un canal aparținând lui Bolsonaro pentru răspândirea dezinformării despre Covid-19.

Unele dintre postările eliminate au inclus videoclipuri care au promovat utilizarea hidroxiclorochinei, un medicament împotriva malariei și a medicamentului antiparazitar Ivermectin ca tratamente împotriva Covid-19.

Anul trecut, Facebook a respectat ordinul Curții Supreme a Braziliei de a bloca conturile a zeci de aliați ai lui Bolsonaro acuzați de promovarea dezinformării împotriva judecătorilor federali. De atunci, președintele Bolsonaro i-a încurajat pe susținători să se migreze cu el pe platforme alternative precum Telegram și Parler.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter