G4Media.ro

Președintele AEP le-a interzis subordonaților să dea ”like” pe Facebook bazându-se, printre…

Președintele AEP le-a interzis subordonaților să dea ”like” pe Facebook bazându-se, printre altele, pe o lege inexistentă / El a fost pus în funcție de PSD, iar prima sa decizie după instalare a fost să suspende controalele care vizau modul în care partidele au cheltuit banii primiți din subvenții

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu, instalat de PSD, le-a interzis tuturor angajaților instituției să posteze pe Facebook comentarii cu conținut politic și să dea ”like” sau ”share” la postări cu conținut politic, el invocând în acest sens o serie de prevederi din mai multe acte normative, inclusiv dintr-o lege care nu există.

Interdicțiile aplicate angajaților AEP se regăsesc într-un mesaj scris transmis de Mitulețu, precum și într-un ordin din 21 martie, ambele consultate de G4Media.ro.

Pe 14 martie, prima decizie majoră a noului președinte al AEP, instalat în funcție de de PSD, a fost să dispună suspendarea tuturor controalelor care vizau modul în care partidele au cheltuit banii primiți din subvenții, în condițiile în care PSD este investigat de DNA exact pentru același lucru.

Potrivit mesajului transmis angajaților AEP de Constantin Mitulețu,

 • Președintele Autorității Electorale Permanente aduce la cunoștința angaților instituției următoarele reguli de conduită, valabile atât în desfășurarea activității profesionale, cât și în activitatea personală:
  • Activitatea pe pagina personală de Facebook trebuie să respecte prevederile enunțate mai sus, în condițiile în care pagina de Facebook este un spațiu public, nu unul privat, potrivit mai multor decizii ale ÎCCJ. În consecință, se interzice angajatului AEP care deține conturi personale pe rețele de socializare să posteze materiale și comentarii politice, să dea like sau share la postări cu conținut politic.
  • Se interzice angajaților AEP desemnați purtători de cuvânt ai birourilor electorale să exprime puncte de vedere sau să furnizeze informații care nu au legătură cu activitatea respectivelor birouri electorale.
  • Se interzice angajaților AEP cu statut de personal auxiliar în cadrul birourilor electorale să exprime opinii politice, să furnizeze informații despre activitatea AEP sau a birourilor electorale.

În sprijinul deciziei sale, președintele AEP a invocat ”legea 208/2019 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților”, act normativ care însă nu există. Legea care reglementează alegerile parlamentare a fost adoptată în 2015.

De asemenea, Constantin Mitulețu le-a interzis angajaților AEP, printr-un ordin emis pe 21 martie, comunicările cu presa și participarea la activități, seminarii sau dezbateri publice:

 • Ordinul Președintelui nr. 137/21.03.2019:
  • Art. 1
  • (1) Începând cu data prezentului ordin, comunicarea cu mass-media, în numele Autorității Electorale Permanente, se face de către președintele instituției, prin Direcția comunicare și relații externe.
  • (2) Participarea la activități, seminarii sau dezbateri publice, precum și orice alt tip de comunicare cu mass-media, în numele Autorității Electorale Permanente, se face doar cu acordul prealabil al președintelui Autorității.
  • (3) Pentru activitățile prevăzute la alin. (2) al prezentului ordin, toate persoanele au obligația de a menționa calitatea în care participă.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu, a dispus, la jumătatea lunii trecute, suspendarea tuturor verificărilor efectuate la partidele politice privind subvențiile primite de la bugetul statului în 2017 și 2018, în condițiile în care PSD era la acel moment cercetat de DNA pentru suspiciuni de deturnare a banilor primiți din subvenții.

Pe 2 aprilie, trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost pus sub urmărire penală de către procurorii anticorupție pentru delapidare și utilizarea subvențiilor primite de PSD din bani publici în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate (detalii aici).

Motivul invocat de Mitulețu atunci când a dispus suspendarea controalelor a fost că, potrivit legii, AEP trebuie să se coordoneze cu Curtea de Conturi, iar aceasta din urmă a transmis că are disponibilitate doar în perioada 26 august – 11 septembrie.

Mitulețu a fost votat președinte al AEP pe 27 februarie, fiind propus de PSD pentru acest post.

A doua zi, pe 28 februarie, conducerea Parlamentului l-a destituit pe directorul general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a Autorităţii Electorale Permanente, Toma – Bogdan Costreie, cel care a inițiat controlul la PSD privind cheltuirea banilor primiți din subvenție.

Cum explică Constantin Mitulețu suspendarea controalelor la partide:

 • Controalele la toate formațiunile politice privind subvențiiile de la bugetul statului primite de acestea în anul 2017 au fost demarate în luna noiembrie a anului trecut.
 • Niciunul dintre aceste controale nu a fost finalizat, acestea urmând să se materializeze după realizarea controalelor conform prevederilor legale, împreună și simultan cu Curtea de Conturi a României.
 • Precizăm că, potrivit art. 42 alin. (2) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată cu modificările și completările ulterioare, controlul privind subvenţiile de la bugetul de stat va fi efectuat în mod simultan şi de Curtea de Conturi a României, conform dispoziţiilor Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curții de Conturi a României, republicată cu modificările și completările ulterioare.
 • În data de 16.01.2019, Curtea de Conturi a României a transmis Autorității Electorale că plenul său a aprobat planul de control al subvențiilor de la bugetul de stat acordate partidelor politice în anii 2017 și 2018, respectiv perioada 26.08 – 12.11.2019.

”În concluzie, verificările efectuate de către departamentul de specialitate al AEP la partidele politice privind subvențiile primite de la bugetul statului în anii 2017 și 2018 au fost suspendate din cauza nerespectării prevederilor legale și vor fi reluate, împreună și simultan cu Curtea de Conturi a României, conform unui calendar de control agreat de ambele părți”, se arată în comunicatul AEP.

Anterior votului din Parlament privind numirea lui Mitulețu, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente Marian Muhuleţ (numite de președintele Klaus Iohannis) a afirmat că în luna ianuarie a fost suspendat controlul privind modul în care au fost cheltuiţi banii primiţi de PSD din subvenţiile acordate partidelor politice în anul 2017, iar Curtea de Conturi a decis ca exercitarea controlului asupra subvenţiilor să se reia începând cu luna august 2019.

„Raportul (de control – n.r.) nu a fost finalizat în momentul de faţă. Controlul a fost suspendat în luna ianuarie, ca urmare a unei adrese primită de la Curtea de Conturi, care, conform legii, ar trebui să fie alături de noi în controlarea subvenţiilor partidelor politice beneficiare de subvenţie. Ne-am adresat Curţii de Conturi înainte de a începe controlul anul trecut cu o solicitare de a veni alături de noi în control. Fiecare instituţie îşi face raportul ei, dar controlul ar trebui să fie simultan. S-a răspuns la vremea respectivă că nu pot veni în control pentru că nu era în planul de control pe anul 2018, am revenit cu solicitarea în decembrie pentru a veni alături de noi în luna ianuarie, deoarece controalele la mai multe formaţiuni politice parlamentare erau prelungite pe luna ianuarie, ni s-a răspuns la finalul lunii ianuarie, când mai aveam un singur control în curs de reluare la PSD, că decizia plenului Curţii de Conturi este ca exercitarea controlului asupra subvenţiilor să se facă începând cu luna august a acestui an”, a declarat Marian Muhuleţ, la Parlament, după audierea din Comisiile juridice reunite pentru funcţia de preşedinte al AEP.

Foto: Constantin Mitulețu, președintele Autorității Electorale Permanente. Sursa: Inquam Photos / Alexandru Busca

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. In RO avertizorul de integritate se pedepsește drastic:)). Sa la interzică și dreptul de vot zic.

  • De parcă majoritatea românilor ar vota contra PSD.

   Românii sunt atât de cretini, majoritatea (~60%), încât după 30 de ani de jaf la mâna PSD-ului, tot lor le-au dat ţara.

   Ce naţie de vite.

  • nenea Dobre, intre crestini si cretini e doar o litera diferenta. Si incep sa cred ca nu e doar semantica de vina…

 2. Democratie ca la mama (Rusia) acasa!

 3. Mutra bivolului si legatura cu psd-ul spune totul.
  Dragi angajati, sistemul privat va asteapta. Bagati demisii in masa, lasati-l pe bivol sa-si dea ordine singur.

 4. Asta imi aduce aminte de cei de la Registrul Auto Roman care lucreaza dupa legea 51/2013 ignorand prevederile importante pentru noi din OG 82/2000

 5. PSD-isti au inceput sa se comporte ca sefii de partid din perioada comunista: li se pare ca au lumea la picioare si ca sunt vesnici.

  Bai, Ceausescu a avut tot statul in mana (aparatul de stat, partid, militie, securitate, armata) si tot nu a rezistat. Voi sunteti infinit mai slabi. Bine. Continuati tot asa.

 6. I-auzi ! Ne-am unit cumva cu China ? Cu Rusia? SAu ne pregatim pentru o asa unire? Daca nu, acest IDIOT DE COMUNIST NESIMTIT trebuie sa dispara din viata publica. E `decât’ un ciumat scârbos din gasca de hoti psd.

 7. Extraordinară fotografie! Felicitări! Priviți-o cu atenție!!! Cum se numește personajul…….?…. nu am reținut!? Oamenii aceștia ne conduc (cei care l-au numit)! Intrebare: „Care din voi mă conduce pe mine? ” am citat intrebarea , nu-mi aparține. Este dintr-o melodie! Ne trezim și noi? ÎI TREZIM ȘI PE CEILALALȚI ?

 8. Privesc la el si constat :ce par bogat si destept are precum are cerebelul lisa cu toti neuronii de la nastere in el. Asa a primit instructiuni de la cei doi consilieri sionisti ai lui Dragnea prin Dragnea. CSM ule tu care zici ca esti garantul independentei institutiilor statului (de fapt stai de sase ca hotii si tradatorii de tara sa nu suporte rigorile legii, esti garantul libertatii activitatilor lor) cum ai permis IN TIMP ,PREMEDITAT SI PLANIFICAT DEGRADAREA LEGISLATIEI SI JUSTITIEI? Luam cateva exemple explozive :modificarea prin lege ordinara a art 134 care arunca in aer justitia; abrogarea art 90 prin modificarea L 3/2000 /2018 si cum justifici falsul si ilegalul referendum desfasurat in baza ei si a uzurparii parlamentului (ordonanta care incalca art 115); scoaterea din Codul comercial a bancrutei frauduloase si desfiintarea tribunalelor comerciale; desfiintarea standardelor nationale si adoptarea standardelor de corporatii ; abrogarea Codului familiei /1953 (scos atunci din Codul comercial Carol I) introdusa familia in codul civil pentru parteneriatul civil; abrogarea Codului Cooperatiei Carol II scos de acesta din Codul Comercial Carol I; limitarea atributiunilor ,actiunilor de verificare si control si eliminarea urmarilor acestora etc. JUSTITIA E LEGATA DE MAINI SI DE PICIOARE PRIN LEGILE FARADELEGII SI ORDONANTE ( UZURPARI ART 115) DACA PROCURORUL GENERAL SE MILOGESTE DE CSM SA SESIZEZE CCR CA EXECUTIVUL UZURPA LEGISLATIVUL PRIN EMITEREA DE ORDONANTE CARE INCALCA ART 115- DELEGAREA LEGISLATIVA ALIN 1,2,3,4… LA FURAT SI LA TRADAT GARANTAT DE CSM+ CCR+ JUSTITIA CARE-I ASERVITA !!!

 9. Inca unul care trebuie extirpat din viata publica.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.