G4Media.ro

Președinta Instanței Supreme cere renunțarea la intenția de eliminare a pensiilor de…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președinta Instanței Supreme cere renunțarea la intenția de eliminare a pensiilor de serviciu ale magistraților și anunță că va lua toate măsurile permise de Constituție și de lege: „Susținerea publică nu trebuie obținută prin mijloace populiste”

Președinta Instanței Supreme, Corina Corbu, își exprimă îngrijorarea față de intenția de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților și subliniază că susținerea publică nu trebuie obținută prin mijloace populiste, de natură să producă efecte grave pe termen mediu și lung asupra unui serviciu public care deservește milioane de cetățeni.

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție anunță că va convoca Secțiile Unite pentru analizarea acestei situații și va lua cu fermitate toate măsurile permise de Constituția României și de lege pentru protejarea autorității judecătorești împotriva oricărui demers apt a-i afecta independența și, mediat, a dreptului cetățenilor la un act de justiție modern, eficient și în acord cu standardele europene privind calitatea unui serviciu public.

Corina Corbu amintește că indemnizația tuturor judecătorilor și procurorilor din România are natura juridică a unui drept salarial, calculându-se și plătindu-se integral contribuția de asigurări sociale, precum în cazul oricărui alt salariat. Ea spune că este o confuzie indusă în spațiul public că acestea ar fi „pensii speciale”.

„Un astfel de demers legislativ afectează grav echilibrul sistemului judiciar și garanțiile de independență ale acestuia”, avertizează președinta Înaltei Curți.

„Facem un apel la celelalte puteri ale statului să își asume valorile apărării independenței justiției și garantării unui serviciu public al justiției de calitate nu numai la nivel declarativ, ci în mod efectiv și concret, inclusiv în ceea ce privește corecta finanțare a sistemului judiciar și dreptul la pensie de serviciu al judecătorilor și procurorilor, drept care nu constituie un privilegiu, ci o compensație pentru incompatibilitățile și interdicțiile la care aceștia sunt supuși tocmai pentru asigurarea independenței și imparțialității lor, dar și pentru condițiile concrete în care se desfășoară activitatea judecătorilor (supraîncărcare, sedii improprii, boli profesionale, inflație legislativă ș.a.m.d) și care le afectează în mod real sănătatea, cu impact direct asupra duratei vieții profesionale”, precizează Corina Corbu.

Deputații din Comisia de muncă a Camerei au votat marți, în unanimitate, amendamentele de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, ale judecătorilor Curții Constituționale, ale funcționarilor parlamentari, ale funcționarilor Curții de Conturi, ale celor de la Avocatul Poporului și de la Academia Română, ale aviatorilor, diplomaților și ale foștilor șefi de stat. Deputații din comisie au eliminat și pensiile magistraților și ale personalului auxiliar din justiție.

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, marți, după ședința Comisiei de muncă din Camera Deputaților, că PSD a făcut o cacealma din abrogarea pensiilor speciale, întrucât Curtea Constituțională a spus clar că abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraților e neconstituțională. Seidler a afirmat că PSD a făcut în mod intenționat și ipocrit o lege care să fie atacabilă.

Sindicatul grefierilor anunță, într-un comunicat, că pe peste 6000 de grefieri vor ieși, miercuri, începând cu ora 10, în fața instanțelor și parchetelor la nivel național, pe timpul activității din Camera Deputaților, în semn de protest față de eliminarea pensiilor de serviciu, proiectul de lege urmând să fie votat azi în plenul Camerei. Sindicaliștii amenință cu ” blocarea totală a activității în instanțe și parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate”.

Comunicatul integral al Înaltei Curți de Casație și Justiție:

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție ia act cu îngrijorare de intenția Guvernului și a Parlamentului de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților, precum și de confuzia indusă, voit sau nu, în spațiul public prin referirea la acestea ca fiind ”pensii speciale”.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție reamintește că indemnizația tuturor judecătorilor și procurorilor din România are natura juridică a unui drept salarial, calculându-se și plătindu-se integral contribuția de asigurări sociale, precum în cazul oricărui alt salariat, astfel încât susținerea că pensiile magistraților nu sunt bazate, fie și în parte, pe principiul contributivității, motiv pentru care s-ar impune să fie eliminate, este inacceptabilă.

Demersul puterilor executivă și legislativă este și în vădită contradicție cu jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care a invalidat o inițiativă cu efect similar, arătând tocmai faptul că pensiile de serviciu ale magistraților fac parte din ansamblul de garanții de natură inclusiv financiară care dau caracter efectiv, iar nu iluzoriu, statutului de independență și imparțialitate al autorității judecătorești în ansamblu și al fiecărui magistrat în parte.

Un astfel de demers legislativ afectează grav echilibrul sistemului judiciar și garanțiile de independență ale acestuia și este cu atât mai nepotrivit cu cât autoritatea legiuitoare a decis doar cu câteva zile în urmă amânarea intrării în vigoare a dispozițiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților cu doi ani, recunoscând astfel din nou, implicit, rațiunea și necesitatea existenței pensiilor de serviciu ale acestora.

Intenția de mai sus a Executivului și a Legislativului, combinată cu reluctanța Guvernului de a respecta autonomia instanței supreme în adoptarea propriului proiect de buget vin în contradicție nu numai cu valorile fundamentale asumate de întreaga arhitectură instituțională a României pentru susținerea independenței justiției și a statului de drept, dar, prin efectele lor indirecte, acestea sunt de natură a veni în contradicție cu voința exprimată cu claritate de poporul român la referendumul din 2019, al cărui spirit, dacă nu chiar literă, a fost tocmai evitarea oricăror ingerințe ale ramurilor cu încărcătură politică ale puterii de stat în justiție.

Facem un apel la celelalte puteri ale statului să își asume valorile apărării independenței justiției și garantării unui serviciu public al justiției de calitate nu numai la nivel declarativ, ci în mod efectiv și concret, inclusiv în ceea ce privește corecta finanțare a sistemului judiciar și dreptul la pensie de serviciu al judecătorilor și procurorilor, drept care nu constituie un privilegiu, ci o compensație pentru incompatibilitățile și interdicțiile la care aceștia sunt supuși tocmai pentru asigurarea independenței și imparțialității lor, dar și pentru condițiile concrete în care se desfășoară activitatea judecătorilor (supraîncărcare, sedii improprii, boli profesionale, inflație legislativă ș.a.m.d) și care le afectează în mod real sănătatea, cu impact direct asupra duratei vieții profesionale.

Susținerea publică nu trebuie obținută prin mijloace populiste, de natură să producă efecte grave pe termen mediu și lung asupra unui serviciu public care deservește milioane de cetățeni; ea trebuie realizată onest, loial și prin cooperarea tuturor puterilor statului.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție va convoca Secțiile Unite pentru analizarea acestei situații și va lua cu fermitate toate măsurile permise de Constituția României și de lege pentru protejarea autorității judecătorești împotriva oricărui demers apt a-i afecta independența și, mediat, a dreptului cetățenilor la un act de justiție modern, eficient și în acord cu standardele europene privind calitatea unui serviciu public.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Si care e diferenta intre varianta contributivitatii si cea a pensiei de serviciu? Care este scaderea, care este dezavantajul? Poate corect ar fi sa crestem in % salariile, ca din ce am inteles, grefierii nu sunt bine deloc platiti, si sa treaca pe sistemul contributivitatii. Pana la urma, pensia de serviciu, prezinta multe alte avantaje care au generat tot felul de „scheme” de pensionare.

  2. Sa nu uitam cine le-a inlesnit acestor cozi de topor sa ajunga sefi in justitie:LEGILE LUI CIORDACHE SI BUDBOREL ,APROBATE DE CCR-UL BOLSEVICULUI DORNEANU ,PLUS SABONEA SI BOGDAN LICU,TOTI SLUGI ALE PENALILOR,PUSE SA-I APERE DE LEGE SI SA LE APERE PRIVILEGIILE !

  3. Si inca ceva,g4media: ar fi corect sa reamintiti la sfarsitul fiecarui articol de genul acesta,cine sunt si cine i-a pus in functii pe acesti functionari publici,pentru corecta informare a celor ce va citesc articolele.Unii sunt aratati cu degetul de fiecare data,cum ar fi penelisti marunti:cine sunt ,de unde vin si ce au facut,dar cand e vorba de mize atat de importante,nu primim nicio informatie despre acesti pupincuristi pesedisti din sistemul judiciar! Inspirati-va si de la colegi,cum ar fi de la cei de pe aktual24.ro, ei intotdeauna incheie articolul cu o rememorare despre cine este vorba in articole,plus o arhiva despre personajele respective in josul paginii…

  4. Sa va pensionezie pe toti specialii de la angajare.
    Intr-o zi o sa defrisati toate padurile si o sa vindeti to gazul.
    Argentina, Venezuela, Grecia…

  5. Serios? Faceti SIDA sau Hepatita B ca medicii si asistentii medicali? Se surpa galeriile peste voi ca minerii? Muriti ingropati in pamint ca sapatorii de santuri? Faceti cancere ca radiologii? Voi va plageti de conditii improprii? Dar soferii care trebuie sa doarma in cabina si sa gateasca la primus afara in zapada ce conditii au? Dar asistentele care nu au manusi ca se face economie ce conditii au? Dar auditorii financiari care lucreaza 14 ore pe zi ce conditii au?
    Treziti-va!!!!

  6. poate STATUL să administreze fondul de pensii sau să propună o REFORMĂ REALĂ ? NU !!! au obs acest aspect în 2012 :))) au lăsat reforma pe mâna unei caratiste / șofer …..etc 🙂
    astăzi, avem un chaos organizat de care se bucură toți reformatorii 🙂 relax, în curând ideea socială de egalitarism o să înflorească în mințile tuturor, iar STATUL va ajunge pe mâna academicienilor care au învățat enorm la FF/ ID/ …malul dâmboviței 🙂 trăiască reforma USL ! 🙂 trăiască GRIVCO ȘI MANȘONII PIȘORCOȘI 🙂

  7. Deci independenta magistratilor = o lopata de bani lunar, plus pensii de mii de euro dupa. Altfel coana Justitea ameninta ca da din casa si merge cu para la cremenal, aka CCR varianta Dorneanu, Morar si Muona Pivniceriu. Deshka asta batrana si parsiva cu legatura cazuta de pe un ochi blestema si vantura palosul ala de plastic catre contribuabilii care prostii si-au caznit vietile prin mine, pe mare, pe soselele harbuite ale patriei sau prin scolile si spitalele ramase cu dotarile facute de Cuza Voda la mica unire: SA NU VA ATINGETI DE SAFTEAUA MEA, SARACANILOR !

  8. Astia nu sunt magistrati. Ci mascarici. E un jude la sectorul 4 care amana cauzele ani de zile cu celeritate, cere expertize peste expertize, cand totul e clar, logic si pentru profani. Se bucura ca un copil cand advocatii cer amanari. Iar dupa cateva decenii de „judecata” iese pe speciala. Grefierii sunt alta pacoste. Am stat 11 luni de zile ca sa mi se acorde un termen de judecata. Un termen, nu o hotarare sau motivare judecatoreasca. Dupa vreo 6 cereri depuse. Ca cica „nu a lucrat colegu` dosaru`”. Mai ies si cu amenintari… ca intra in greva. Sa-i dea afara pe toti si sa angajeze urgent altii cu chef de a-si face treaba.

  9. Ceea ce deranjeaza in mod deosebit la aceste pensii speciale(indiferent cum li se spune) este cuantumul.Cum e posibil intr-o tara normala aceste pensii sa fie mai mari decit salariul? E strigator la cer!Unele trebuie mentinute cu e in UE,NATO etc dar ele trebuie legate cumva de contributivitate:adica are o suma din contributivitate ii mai dai una doua pensii dar nu de 10-20 de ori!Ii intrebati pe acesti privilegiati daca sint de acord pai ei nu o sa fie niciodata!In Italia sau desfiintat din 1995 in Franta se duc lupte la propriu sa se desfiinteze.CONTRIBUTIVITATEA trebuie sa fie baza

  10. Cu astfel de pensii, ar trebui sa iesiti din activitate la varsta (minima) la care ies medicii. Nu va mai vaitati ca muierile ca va napadesc bolile profesionale si ca valorati cat Universul pt ca ati facut ani multi de carte, caci sunt alte categorii care sunt cu mult peste voi atat la carte, cat si la risc pt sanatate.
    Sa va fie rusine!