G4Media.ro

Președinta CSM, somată de ministrul justiției să decidă dacă vrea să cumpere…

Președinta CSM, somată de ministrul justiției să decidă dacă vrea să cumpere un sediu nou sau să mute sediul instituției în Cartierul pentru Justiție. Birchall o acuză pe Savonea că blochează proiectul viitorului cartier

Ministrul justiției, Ana Birchall, o somează pe președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, printr-o adresă transmisă luni și obținută de G4Media.ro, să se decidă dacă dorește să achiziționeze un sediu nou pentru CSM sau să mute sediul instituției viitorul Cartier pentru justiție, având în vedere că proiectul este blocat până la luarea unei decizii.

CSM a reluat de două ori până acum procedura de achițizie a unui nou imobil.

În luna iulie, Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” au cerut CSM să renunţe la achiziția unui nou sediu, considerând că este o investiţie extrem de costisitoare, iar banii trebuie redirecționați către investiţiile cu adevărat urgente pentru sistemul judiciar.

Noul sediu ar urma să aibă o suprafaţă de nu mai puţin de 12.000 mp, ale cărui costuri se ridică la suma de 84.600.000 de lei (18.000.000 EUR).

 • ”Așa cum am precizat anterior, vă rugăm să luați o decizie, proiectul ”Cartierul pentru justiție” este întârziat și nu poate avansa până nu se primește un răspuns clar din partea dumneavoastră. În baza principiului evitării dublei finanțări din fonduri publice, CSM nu poate beneficia de două sedii noi – unul în curs de cumpărare din piața liberă și altul în curs de proiectare în cadrul proiectului complex de regenerare urbană ”Cartierul pentru justiție” – ambele finanțate din fonduri publice. Așadar, dacă CSM va opta pentru achiziția unui nou sediu în anul 2019 în baza procedurii pe care o derulează, nu se va putea finanța în paralel proiectarea avansata a unui alt sdiu al CSM în cadrul proiectului Cartierul pentru Justiție”, se arată în adresa trimisă de ministrul justiției, Ana Birchall către președintele CSM, Lia Savonea.

Birchall sugerează în adresă ca și CSM ar trebui să se mute în Cartierul pentru Justiție și să renunțe, în consecință la procedura de achiziție.

 • ”(…) Se va ajunge în situația de fapt conform căreia toți procurorii și judecătorii din București vor avea în viitor sediul în afara acestui proiect. Pentru toate aceste aspecte, CSM va fi nevoit să transmită explicații publice pertinente. Vă rugăm să ne comunicați decizia CSM cât mai urgent, având în vedere că proiectul este blocat până la luarea acestei decizii”.

La sfârșitul lunii iulie, CSM a explicat, potrivit HotNews.ro, că de aproximativ 14 ani funcționează într-un sediu impropriu, pentru care s-a plătit chirie de peste 9,1 milioane de euro din fonduri publice.

CSM a mai susținut că de-a lungul timpului au fost făcute demersuri pentru alocarea unui sediu corespunzător, însă acestea au rămas fără rezultat, și că fondurile pentru noul sediu, puse la dispoziție de Guvern, „nu fac parte din sfera bugetului destinat necesarului instanțelor și parchetelor, alocarea bugetară fiind realizată în mod separat”.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Wtf….
  Cartierul pt justitie???? Sediu nou…18 milioane euro….ba sunteti tampiti????? Gata…avem spitale si tot ce ne mai lipaeste? Nu va ajung pe siile de 3000 euro pe luna? La groapa cu var sa ajungeti!

 2. Votați Viorica Dancila!
  Votați bunastarea și echilibrul!

 3. În loc să se ocupe de dosare astea de ceartă pe imobiliare​…

 4. La facultate cu toate scursurile astea…..20 anide scoala vietii sau un autobuz cu arabi merita

 5. Proiectul mall-ului de justitie e aberant si trebuie abandonat. A venit cand americanii voiau sa transforme Romania intr-o colonie penintenciara. Nu mai e de actualitate.