G4Media.ro

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Sunt o susţinătoare fermă a…

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Sunt o susţinătoare fermă a aducerii Serbiei în interiorul Uniunii Europene”

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat joi că sprijină aderarea Serbiei la Uniunea Europeană şi că doreşte să vadă progrese în negocierile cu Belgradul, dar a subliniat că acesta trebuie să îşi respecte promisiunile referitoare la reforme, relatează Reuters.

În timpul unei vizite în Serbia, Ursula von der Leyen a spus că este îngrijorată de situaţia tensionată de la frontiera cu Kosovo şi le-a cerut ambelor ţări să-şi intensifice eforturile pentru dialog în vederea reconcilierii.

„Sunt o susţinătoare fermă a aducerii Serbiei în interiorul Uniunii Europene. Noi susţinem ambiţia Serbiei de a deschide cât mai curând posibil noi capitole de negociere”, a spus şefa executivului UE.

Situaţia la frontiera sârbo-kosovară s-a tensionat după ce guvernul de la Pristina a anunţat că toate autovehiculele sârbe care intră în Kosovo trebuie să utilizeze plăcuţe de înmatriculare provizorii kosovare. Şoferilor din Kosovo li s-a cerut să aibă plăcuţe de înmatriculare sârbeşti după 2008, când Kosovo şi-a declarat independenţa.

Belgradul nu recunoaşte declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo şi consideră decizia autorităţilor de la Pristina privind plăcuţele de înmatriculare auto drept un act care presupune statutul de stat suveran.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Cel putin in randul populatiei obisnuite (majoritatea populatiei din Serbia) nu se doreste aderarea la UE.

 2. PE tov ghitza L-ATI INTREBAT ?

 3. Cu sau fara Kosovo?

 4. Va trebuie tari noi..nu mai aveti ce jefuii din cele deja intrate in UE….300 DE MILIOANE DE OCCIDENTALI TRAIESC DIN JEFUIREA AVUTIEI A 100 DE MILIOANE DE ESTICI….

  • Nu ne jefuiește Vestul Europei, stimate domn. Ne jefuiește camarila comunista impamantenita în Est, imposibil de înlăturat. Eticii, disperați și săraci, migrează în Vest unde standardele sunt ridicate și sunt tratați ca venetici, cum altfel? Acum Vestul ce ar trebui să facă : să le dea vile tuturor celor care apar peste noapte în țările lor? Serbia trebuie să fie în UE. E și o sfidare la adresa americanilor care i-au măcelărit pe sârbi și acum o fac pe eliberatorii delicați.

 5. Se caka pe ei de frica ioropenii cand vad niste tancuri la granita sarba. Fara sprijinul SUA, fara proiecte militare importante, dezbinata in toate partile, UE incearca sa supravietuiasca promitandu-le unora si altora bani. Adevarul este ca fara bani esti cam terminat. Banii acestia imprumutati de UE de pietele de capital vor trebui dati inapoi. Acesti bani nu sunt ai Uniunii, ci ea doar ii imparte in stanga si in dreapta punand conditii. Apoi, fiecare stat va trebui sa-i dea inapoi intr-o zi, la visteria UE. „Dobanda” perceputa de UE nu se stie inca. Se cunosc doar „reformele” pe care trebuie sa le facem.

 6. Inchideti cat mai repede ..zona balcanica..finalizati statul european..boala lunga ..moarte sivura..

 7. Dar românii vlahi timoceni
  Când au școală și biserica în limba română?
  Sârbii sunt rai…nu merita UE