G4Media.ro

Presa rusă: China și Rusia și-au împărțit influența în Kazahstan. Beijingul rămâne…

Sursa foto: Wikipedia Commons / Kremlin.ru

Presa rusă: China și Rusia și-au împărțit influența în Kazahstan. Beijingul rămâne cu investițiile, Moscova controlează de facto securitatea

Sprijinul acordat de China regimului autoritar din Kazahstan pentru înăbușirea revoltei populare s-a limitat la cuvinte, în vreme ce Rusia a trimis un contingent militar. Acest lucru înseamnă că Federația Rusă păstrează în mânecă un atu și devine un fel de protector al investițiilor Chinei în sectorul energetic și în sectorul privat din Kazahstan, arată publicația rusă pro-guvernamentală Nezavisimaia Gazeta într-o analiză preluată de Rador.

În ultimul deceniu China a investit zeci de miliarde de dolari în Asia Centrală, în special în sectorul petrolului, gazelor și materiilor prime minerale. Cu toate acestea, China, cel puțin în acest moment, nu este în măsură să-și ajute aliații din regiune pe cale militară în caz de pericol. China nu are instrumente precum trupele de desant aerian care să vorbească pe limba înțeleasă de localnici. Prin urmare, parașutiștii ruși apără, de fapt, interesele economice ale Chinei, mai arată ziarul rus.

Nezavisimaia Gazeta susține că acest lucru presupune pentru China noi riscuri. Înainte China avea în mânecă niște atuuri care puteau poziționa în favoarea sa guvernele țărilor din Asia Centrală. Iar acum Beijingul înțelege faptul că soarta investițiilor chineze depinde de bunăvoința militarilor ruși. Deși toate statele din Asia Centrală se tem într-o măsură sau alta de fosta lor putere colonială – Rusia, China le stârnește acestora suspiciuni încă și mai mari, este de părere Ding Cheng, expert american.

Într-adevăr, niciun guvern din regiune nu a îndrăznit să critice pe față China pentru represiunea împotriva etnicilor uiguri, kazahi și kîrgîzi în Xinjiang. Dar opinia publică, în special cea din Kazahstan, reacționează acut la această problemă. Kazahstanul a devenit cămin pentru sute de mii de uiguri. În fața misiunilor diplomatice chinezești din Kazahstan s-au desfășurat de câteva ori demonstrații de protest în legătură cu Xinjiang.

George Voloșin, analist la la Consulting Aperio Itelligence Consulting, afirmă că tema uigură nu va permite extinderea colaborării în domeniul securității între China și Kazahstan. „China are o reputație controversată în Kazahstan, țară care își aduce aminte de trecutul colonial. Cu toate acestea, atitudinea față de Rusia este mai pozitivă. Oamenii știu la ce să se aștepte de la ea. Iar China provoacă populației un sentiment ceva mai puternic de frică”, crede Voloșin.

Aleksandr Lomanov, director adjunct al IMEMO (Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale) al Academiei de Ştiințe a Rusiei arată că ”de fapt, cucerirea Asiei Centrale de către China este de natură pur economică, investițională. Acest lucru nu este însoțit de desfășurarea de trupe chinezești sau de crearea vreunui bloc militar în frunte cu China. Despre diviziunea reală a muncii între Rusia și China experții ruși vorbesc deja de multă vreme. Presa americană nu a descoperit nimic nou în acest caz. Expertul crede că ajutorul acordat de China în lupta împotriva teroriștilor va merge pe linia computerelor informatice. În China acestea sunt utilizate pe scară largă în domeniul securității interne. Există deja o mare experiență în ceea ce a acumulat multă experiență în recunoașterea facială. „Cred că China va oferi instrumente de urmărire video din Kazahstan cu procesare de date computerizate pentru mulți bani”, a arătat Lomanov.

Traducere Rador: Silvia Nicolau / Foto: Vladimir Putin și Xi Jinping- Kremlin.ru

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Ce-ar juisa pe aici postacii aurari daca la noi ar fi la fel!

  2. Ehh, asa-i in tenis, stim si noi cum fratele american vine si „apara democratia” doar in tarile in care are interes.

  3. si-au salvat criptomonedele / investitiile / carwash 🙂

  4. BAI G4 !DAR AMERICA NU AU BANI INVESTITI IN KAZAHSTAN ?!?
    SITUATIA ESTE IN PARTE SIMILARA ROMANIEI ,TARA BOGATA IN RESURSE STAPANITA DE CEI TREI „INGERI” AI PLANETEI: RUSIA- CHINA- AMERICA ,CU PRESEDINTE PRORUS(FOST CONSILIER A LUI PUTIN).
    LA NOI DIFERENTA O FAC DOAR CEI 4 MILIOANE DE ROMANI CARE MUNCESC AFARA SI TRIMIT BANI ACASA IAR CRESTEREA ASTA ARTIFICIALA A PRETURILOR INCA O MAI SUPORTAM.
    IN KAZAHSTAN REVOLUTIA A FOST A POPORULUI , PARTE DIN ARMATA ,POLITIE AU PACTIZAT CU POPORUL . ​MAI SUNT ZONE DIN TARA CARE MAI REZISTA SI IN PREZENT.
    OAMENII AIA SUNT PASNICI,PRIMITORI CU UN VENIT DE 100 EURO SALARIU MEDIU /LUNA SI MAJORITATEA AU PARIAT PE GAZ (MASINI PE GAZ,CASE INACALZITE CU GAZ…) PENTRU CA ASA PUTEAU TRAI.

  5. Kazahtan are 3/4 populatie musulmana si vecini la sud, pana la mare, numai tari musulmane – Uzbekistan, Turkmenistan, Afganistan, culminand cu Iran si Pakistan. Treaba greu de intretinut de catre Rusia si China luate la un loc.