G4Media.ro

Presa internațională relatează pe tonuri apocaliptice despre criza sanitară din România /…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Presa internațională relatează pe tonuri apocaliptice despre criza sanitară din România / Euronews: Pacienții mor în ambulanțe așteptând spitalizarea/ Der Spiegel: Situaţie dramatică. Spitale supraaglomerate, oxigen insuficient

Presa internațională a început să acorde spații largi situației dramatice din România. EuroNews scrie că ambulanțele din România sunt folosite deseori ca săli de așteptare zile întregi iar Der Spiegel titrează ”situaţie dramatică în România. Spitale supraaglomerate, oxigen insuficient”. Dezastrul sanitar din România a ajuns și în presa americană, care notează că ”pandemia COVID-19 sufocă România iar firmele funerare încearcă să țină pasul”.

Euronews: Este un flux continuu, care nu se oprește niciodată. România nu reuşeşte să facă faţă noului val de infecții Covid. În spitale nu există suficiente paturi de terapie intensivă pentru a găzdui cazurile grave. Au fost înființate unități medicale externe de urgență, dar nu este suficient pentru a asigura sprijinul necesar.

Ambulanțele sunt folosite deseori ca săli de așteptare în care pacienții sunt conectați la sursele de oxigen. Unii dintre cei care au așteptat zile întregi, au murit înainte să poată fi duși în secție.
Mihai Polinschi este purtătorul de cuvânt al Departamentului Ambulanțe Galați: „Ne confruntăm cu o situație dezastruoasă, asemănătoare unui asediu. Nu am trăit o astfel de urgență în valurile anterioare ale pandemiei. În ultimele 24 de ore, la Galaţi au murit 18 persoane și erau toți nevaccinați”.

Violeta Sapira, medic la spitalul din Galați, povestește și despre o situație critică: „Ne confruntăm cu o avalanșă de cazuri, pacienți aflați în condiții grave de sănătate şi toți au nevoie de aprovizionare cu oxigen. Avem 70 de pacienți în camerele de izolare de la Urgență”.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, fotografiază situația cu cifre: „Dacă ne uităm la cifrele din spitale, observăm că avem o medie zilnică de aproximativ 15.000 de persoane infectate. Din păcate, avem şi o medie zilnică de 300 de decese. La secţiile de terapie intensivă sunt internate 1.700 de persoane și peste 1.900 de pacienți la camera de urgență, dintre care aproximativ 300 așteaptă să se elibereze un pat în secția de terapie intensivă.

Am reușit să transferăm 26 de pacienți în Ungaria: 17 sunt în terapie intensivă și 9 nu se află într-o stare atât de gravă, au nevoie doar de oxigen. Însă situația celor 17 pacienți este extrem de critică. Din păcate, trebuie să vă dau și vești proaste: unul dintre cei 17 pacienți transferați în Ungaria a murit”.

Situația critică este atribuită unei campanii de vaccinare care merge foarte greu. În așteptarea accelerării administrării vaccinurilor, președintele României a cerut guvernului să reintroducă măsuri restrictive.

Der Spiegel: Medicii din România vorbesc despre condiţii „apocaliptice”: pacienţii cu coronavirus sunt trataţi pe coridoare şi în corturi. Rusia introduce o săptămână fără lucru pentru a reduce infectările, iar ţările seamănă între ele prin rata scăzută a vaccinărilor.

Situaţia din România se agravează: în ultimele 24 de ore au murit de sau cu coronavirus mai multe persoane decât în aceeaşi perioadă în întreaga UE. În Spitalul Universitar din Bucureşti nu mai sunt locuri nici la morgă.

Medicul Victoria Aramă din Bucureşti, preşedinte a Societăţii române pentru strategiile de vaccinare şi menţinerea sănătăţii populaţiei a descris situaţia din Spitalul Matei Balş drept „apocaliptică”. Pacienţi cu Covid aşteaptă în curte un loc la primirile de urgenţă. Aparatele de oxigen sunt puţine, iar pacienţii se înghesuie pentru a ajunge la oxigen, relatează Agerpres.

Muncitorul la pompe funebre Sebastian Cocoş din Ploieşti a declarat pentru Reuters că în momentul de faţă nu este uşor să găseşti coşciuge pentru numărul mare de înmormântări: „Am avut cazuri când o familie a îngropat în două săptămâni patru persoane”.

La acest moment sunt tratați în toată ţara 1.799 pacienţi cu Covid-19 – pe culoarele spitalelor, în containere, corturi şi ambulanţe. La ATI există doar 1.668 de locuri, iar 30 bolnavi grav au fost transferaţi deja în Ungaria.

Miercuri, la nivel mondial, rata mortalităţii a fost cea mai mare: 19 la un milion de persoane potrivit portalului Ourworldindata.org, iar incidenţa pentru 14 zile de 859 noi infectări face parte din cele mai mari din UE.

Miercuri preşedintele Klaus Iohannis urma să introducă împreună cu guvernul măsuri economice restrictive. OMS a promis să vină în ajutorul spitalelor, respectiv să contribuie la convingerea oamenilor să se vaccineze.

Cota de vaccinare din România este printre cele mai reduse din UE: numai o treime din populaţie se bucură de imunizare totală. În acelaşi timp nu se verifică în totalitate nici respectarea măsurilor impuse.

Recent partidul de guvernământ a organizat un congres cu 5.000 delegaţi, la care a luat parte şi preşedintele. Poliţia a perceput o amendă la adresa PNL pentru nerespectarea regulilor, respectiv pentru nepurtarea măştii de protecţie. (…)

US News & World Report: Ploiești, România – Un număr fără precedent de decese a ajuns să sufoce România, iar patronul unei firme de servicii funerare, Sebastian Cocoș, se luptă să asigure sicriele necesare și să facă față numărului crescând al înmormântărilor.

Dar pentru el, nimic nu reușește să pară normal în amploarea actualei pandemii, în prezent cea mai mortală din lume, decât numărul celor care își jelesc morții și care continuă să vină.

“Au existat familii care, în două săptămâni, și-au îngropat patru membri, or, asta nu e ușor”, le-a declarat el reporterilor de la Reuters.

Aflat în Ploiești, un oraș din centrul (sic!) țării, Cocoș e totodată și președintele Asociației Funerare Române.

Având în vedere că pandemia COVID-19 omoară în medie câte o persoană la fiecare 5 minute, într-o țară în care rata vaccinării este îngrijorător de scăzută, el afirmă că atât activitatea firmei sale, cât și cea la nivelul întregii industrii, a crescut cu 50%.

Iar el adresează un mesaj dur majorității compatrioților săi care încă nu sunt vaccinați.
”În privința lucrurilor care se întâmplă acum nu există nicio comparație”, a declarat Cocoș, care lucrează de 12 ani în domeniu. “Le recomand tuturor să se vaccineze; altfel, ei vor ajunge pe mâna noastră”.

La nivelul Uniunii Europene, 74% din populația adultă a fost integral vaccinată. În România, procentul este de 30%, penultimul la nivelul organizației după Bulgaria vecină, iar, în privința persoanelor de peste 80 de ani, procentul este de numai 20%,

Aceste cifre reflectă vechea poveste a neîncrederii în instituțiile de stat ale României, precum și o infrastructură rurală subdezvoltată și o slabă educație despre vaccin în această țară, situată pe penultimul loc printre cele mai sărace din UE.

Unele personalități din viața publică, inclusiv parlamentari, preoți și o serie de medici, le-au recomandat oamenilor să nu se vaccineze, au sprijinit proteste împotriva restricțiilor și chiar au năvălit în spitale, spre disperarea profesioniștilor din sectorul sănătății.

“Dată fiind rata persoanelor care au respins apelurile în sprijinul vaccinării, acest al patrulea val a fost previzibil”, afirmă Andi Nodit, directorul Spitalului de Urgență Bagdasar-Arseni din București.

Șefa unui serviciu de urgență, Amalia Hangiu, a calificat situația drept ”catastrofală și de neimaginat”.

Marți, când numărul deceselor din România datorate coronavirusului a atins o cifră-record potrivit clasamentului difuzat de portalul de cercetare Our World in Data în privința numărului de decese datorate COVID-19 la 1 milion de oameni, sistemul spitalicesc nu mai dispunea de paturi în sectorul de terapie intensivă.

“Comparativ cu valurile anterioare, fenomenul poate fi asemănat că diferența între un om de zăpadă și un iceberg”, a adăugat Nodit. “Amploarea și gravitatea situației din saloanele de urgență și din spitale depășește orice termen de comparație la care m-aș gândi”.

Mai exact, 13% din totalul de 42000 de decese datorate COVID-19 din România s-au înregistrat doar în această lună. Potrivit datelor oficiale, marți, numărul zilnic de infecții a depășit 18800, iar 574 de oameni au murit din cauza virusului, această cifră fiind cea mai mare de până acum.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis se consultă cu oficiali și cu experți din sectorul sănătății, intenționând să introducă restricții și mai dure.

În același timp, Organizația Mondială a Sănătății a trimis la București un expert în crize de acest fel, UE a trimis ventilatoare, iar o serie de pacienți au fost transferați în Ungaria vecină, unde vaccinarea a atins o rată de 60%, iar decesele datorate COVID-19 sunt cu aproape 20% mai puține.

“Am ajuns în această situație din cauză că am pierdut din vedere ce înseamnă educația la nivelul unei națiuni”, a spus Nodit.

Sursa: Rador/ Reuters/ Euronews/ Der Spiegel/  Traducerea: Alexandru Danga, Imola Stănescu, Cătălina Păunel

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Fear porn.

  2. Hai na, v-au întrecut pe voi?
    Pe voi, presa locală, adică.