G4Media.ro

Presa bulgărească se teme că România se va decupla de Bulgaria în…

Sursa Foto: Wikimedia

Presa bulgărească se teme că România se va decupla de Bulgaria în drumul spre Schengen: Dacă se impune, românii pot întinde relativ rapid un gard de sârmă ghimpată, care va fi aproape de două ori mai scurt decât gardul bulgar de la granița cu Turcia, care are 234 km

Uniunea Europeană nu va plăti Bulgariei să construiască un gard mai solid de-a lungul graniței cu Turcia, dar România poate construi Bulgariei un gard gratuit de-a lungul frontierei comune, în Dobrogea. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăsat să se înțeleagă că Bruxellesul nu se opune ca țările să se ajute reciproc pe o bază bilaterală pentru paza la frontiere, transmite Sega, citată de Rador.

Spre surprinderea Bulgariei, România aproape că s-a sustras din tandemul cu aceasta pe drumul său spre spațiul Schengen. Dintre cele două obstacole care ne țin în afara zonei, ea a depășit unul, dar puține persoane în Bulgaria au observat ce s-a întâmplat. Bariera olandeză a căzut pentru București, rămânând doar cea austriacă. Succesul României se datorează atât strategiei sale pe termen lung de a se distanța de Bulgaria în îndeplinirea criteriilor pentru Schengen, cât și unei mișcări diplomatice abile din ultimele zile.

Olanda a ținut cele două țări la porțile Schengen, pentru că, în 2011, a adăugat la criteriile tehnice încă unul politic – statul de drept. În timp ce Bulgaria a insistat că o astfel de cerință este incorectă și nu a făcut nimic pentru a demonstra că nimeni nu este mai presus de lege, nici procurorul general, România se străduia să-și schimbe imaginea. Și ea se supăra că i se emit pretenții în afara criteriilor tehnice, prevăzute de legislația UE, dar și-a dat seama că, cu eticheta uneia dintre cele mai corupte țări din Uniune, nu este convingătoare ca și candidată pentru spațiul Schengen.

De aceea, ea a început să facă ordine și să trimită la închisoare sute de corupți de rang înalt, inclusiv foști prim-miniștri, miniștri, magistrați, primari, oameni de afaceri etc. În această perioadă, Bulgaria nu a reușit să raporteze la Bruxelles niciun nume de hoț condamnat de la nivelurile înalte ale puterii. Pe acest fond rușinos, România s-a remarcat cu performațe deosebite în lupta împotriva corupției, iar Olanda părea nedreaptă să trateze cele două țări în mod egal.

Și Haga întrevedea sensul separării acestora. Rămânea ca România să facă un ultim efort, pentru a scutura pomul și a cădea fructele coapte. Acest lucru s-a întâmplat pe 27 ianuarie 2023, când Ministerul de Externe al României a inventat un demers original. A organizat o întâlnire trilaterală, la București, așa cum nu a mai făcut anterior – a miniștrilor de externe din România, Olanda și Franța. De ce o astfel de combinație?

România știa că dacă va exercita singură presiuni, nu va avea suficientă forță. De asemenea, și-a dat seama și că, dacă va continua să cheme în ajutor cea mai interesată țară – Bulgaria – își va face doar rău. Așa că a format un alt triunghi. Franța i-a fost întotdeauna prietenă și a găsit modalități de a o susține în momentele decisive. Nu întâmplător Bucureștiului îi place să se laude cu denumirea de Micul Paris. România a apreciat corect că, dacă i-ar folosi influența puternică în UE, ar putea avea succes. O dovadă în acest sens a fost chiar Bulgaria când, în vara anului trecut, Franța a ajutat-o să scape de izolarea europeană în problema macedoneană.

Doar că Franța are interese specifice, mai ales în domeniul industriei militare, care are nevoie constant de sprijin politic pentru a-și extinde piețele. Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, și-a invitat omologii din Țările de Jos, Wopke Hoekstra, și din Franța, Catherine Colonna, în scopul de a-i duce mai întâi la baza militară de la Cincu, iar apoi să vorbească despre Schengen. La bază, Franța este o națiune cadru pentru Grupul de Luptă NATO în România, iar Olanda este unul dintre principalii participanți, alături de Belgia.

Ei au făcut schimb de păreri despre agresiunea Rusiei în Ucraina și despre întărirea flancului estic al NATO. Trei zile mai târziu, site-ul „Romania Insider” scria că Franța așteaptă noi comenzi de arme românești, după ce anterior a dislocat un batalion de tancuri (Leclerc) și sisteme de rachete antiaeriene (Mamba). Cele două țări au convenit deja asupra producției a 4 corvete Gowind pentru 1,2 miliarde de euro – la fel ca cele refuzate de Bulgaria în 2009.

După plimbare, cei trei miniștri de externe au făcut schimb de păreri și asupra altor probleme și au ajuns la opinia comună că România merită să fie admisă în spațiul Schengen. Pentru a fi mai sigur acest lucru, l-au consemnat în Declarația de la București, în care se arată: „Franța și Țările de Jos așteaptă cu nerăbdare să primească România în spațiul Schengen cât mai curând posibil. Aderarea României va fi o demonstrație clară a principiul că aderarea este posibilă, atunci când cerințele vor fi îndeplinite”. Bulgaria poate trage propria concluzie cui i se adresează a doua propoziție, pronunțată pe un ton edificator.

Acum România trebuie să depășească bariera austriacă

Viena este interesată de un singur lucru – protecția frontierelor externe, pentru ca migranții să nu ajungă la ea pe căi ilegale. Având în vedere aceste considerente, cancelarul Karl Nehammer a vizitat granița bulgaro-turcă la 23 ianuarie. A văzut-o și a estimat ochiometric că are nevoie de 2 miliarde de euro pentru a deveni mai greu de străpuns. Unii dintre politicienii de la Sofia s-au bucurat că Austria le va oferi un flux financiar nebănuit de la bugetul UE. Bucuria le-a trecut trei zile mai târziu, când comisarul suedez Ylva Johansson le-a tăiat-o într-o singură propoziție: „Dacă cheltuim bani pentru ziduri și garduri, nu ne vor mai avea bani pentru alte lucruri”.

Cu toate acestea, acest lucru nu a schimbat faptul că Austria vede o gaură de 2 miliarde de euro în gardul bulgar, care trebuie rezolvată. Sugestia Ursulei von der Leyen, că CE nu va sta în calea cooperării bilaterale în ceea ce privește construirea de garduri, nu prea entuziasmează Viena să se grăbească să cheltuiască bani în acest scop. Prin urmare, pentru Austria, granița bulgaro-turcă rămâne prost păzită. Cel mai simplu mod de a rezolva problema este de a pune un nou obstacol în calea migranților.

Dacă România dorește un acord cu Austria, va trebui să-și păzească granița cu Bulgaria ca frontieră externă a spațiului Schengen. Granița româno-bulgară are 609 km lungime, din care 470 km reprezintă fluviul Dunărea. Ea este o barieră naturală încă din epoca romană, când a servit drept graniță de nord a Imperiului Roman. Dar că atunci a oprit invazii din nord, iar acum trebuie să oprească presiunea umană din sud. Rămân 139 de kilometri de frontieră terestră, care străbate Dobrogea de la Dunăre până la Marea Neagră.

Dacă se impune, românii pot întinde relativ rapid un gard de sârmă ghimpată, care va fi aproape de două ori mai scurt decât gardul bulgar de la granița cu Turcia, care are 234 km. În afară de asta, va trece print-un teren plat, nu pe unul de munte, ceea ce îl face semnificativ mai ieftin și mai ușor de montat.

Octombrie începe să arate ca fiind un termen realist pentru intrarea în zona Schengen, dar nu pentru Bulgaria, ci pentru România. Președintele bulgar Rumen Radev, care ne-a liniștit după o întâlnire, la jumătatea lui decembrie, cu omologii săi în Consiliul European, poate nu a auzit bine despre ce țară este vorba. Ultima speranță a Bulgariei este că România o va lua ca un remorcher al unui șlep pe Dunăre pentru a o târî în Schengen. Ceea ce înseamnă că altora le este milă și închid ochii când văd cât de jalnici suntem.

Sursa: Sega/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

 1. Austria să-și facă gard la ea acasă. Acest occident perfid,care decenii trambita dreptul la libera circulatie și condamna statele comuniste pentru gardurile și zidurile ridicare,acum prin tot felul de mijloce pun presiune și dezbina vecinii mai săraci,dar buni ca piețe de desfacere și mână de lucru calificată și ieftină

  • Salut, rusule. Țara ta e o mizerie, dar tu critici UE.

  • tovarase liviu aproape aveti dreptate numai ca aici nu-i vorba de libera circulatie ci de o migratie invadatoare si care presupune cheltuieli mari de gestionare Parsiv occidentul asta

  • Dacă la granițe erau numai cu studii superioare și calificați să vezi ce buni erau pentru nehammer &comp.Asa vai suntem invadați, dar muncesc ca sclavii să ne crească pib-ul

  • – nehammer asta face distinctie intre refugiatii din Ucraina si migranti sau pentru el toti sunt migranti?
   – Mi-a placut pozitia primului ministru al Finlandei Sanna Marin legat de aderarea tarii ei si a Suediei la NATO: „Cred că este important să trimitem un mesaj clar: este în interesul tuturor să intrăm împreună în NATO”

 2. Romania si bulgarea trebuie sa intre impreuna in zona Schengen.

 3. Dacă românii se decuplează de Bulgaria pierd o mare parte din avantajele Schengen: mersul la bulgari, la turci sau cel mai important, in Grecia in vacanțe!
  Ar fi o victorie amară, neapreciată decât poate de mediul economic.

  • Spațiul Schengen este în primul rând pentru mediul economic și doar în plan secundar pentru călătoriile persoanelor fizice.

 4. România cu Bulgaria este la pachet.Nu putem sa ne rupem de ei.O să intram în schengen când o vrea Europa.

  • DACA o sa vrea Europa, acum prioritatea este Ucraina. Oricum nici acum, nici in trecutul nu foarte indepartat, Romania nu areprezentat pentru occident, decat „vaca de muls”.

 5. Control Schengen la vama veche??? Gluma
  Decuplarea ar însemna ca România să își facă planuri de control Schengen la granița cu Bulgaria. Or asemena planuri nu exista și nu pot fi făcute mai devreme de cel puțin un an. Deci o decuplare nu e posibila pe termen scurt

 6. Nu trebuie să ne decuplăm. Împreună avem șanse mai mari de reușită. Azi suntem noi înainte cu Schengen mâine pot fi ei cu altceva așa cum s-au mai întâmplat în trecut. Atât timp cât Bulgaria are aceleași obiective ca noi în spațiul Euro-Atlantic trebuie să fim împreună.

 7. Colonia de sclavagism mai are de așteptat vreo 5 ani până pun masoni mînă pe ce îi interesează pentru că la conducerea tarii și în șparlament după lovitura de stat din 89 sunt toate slugile masonice care au vândut țara tuturor posibilităților și au transformat-o în colonie de sclavagism

  • Dan Puric, tu esti bro?

  • din cauza sclavagismului din ue ne-am ridicat de pe penultimul loc in europa pe locul 26 din 47 de state De aia ti-a crescut nivelul de trai de 4,5 ori de aia am primit bani nerambursabili de trei ori mai multi decit am cotizat , de aia romanii trimit acasa anual 5-6 miliarde de euro si multe altele Tot ce se mai misca la noi sint cu bani europeni Personal vreu sa fiu sclavul lor

 8. Nu văd oră să fim dezbârligați 🤣🤣🤣 . Oii men ! Da să pună gardul la granița cu Cadrilaterul românesc, pe vechiul hotar

 9. Ar putea Guvernul Romaniei sa se ofere sa finanteze construirea unui gard la granita dintre Austria si Serbia

 10. Voi credeți ca Bulgarii dacă puteau nu intrau fără noi in Schengen dar aia sunt mai corupți ca noi…o sa intram mai de graba în insolventa ca tara la cât se fura și în Shengen nu

  • Blo area României și Bulgariei de a întra în spațiul Shenghen comform normelor UE este o ilegalitate,ar trebui ca și România și Bulgaria sablocheze ori ce inițiativa ce ar fi în beneficiul Austrieisi Olandei sa fie blocat pe principiul e ție nu îți place altuia nu face!

 11. Ați uitat cum vroiau bulgarii sa se decupleze de noi înainte de întrarea în UE ca cică noi suntem „săraci” și ii „tragem în jos”?
  Nu trebuie sa ii așteptăm. Ne săpau de mult dacă puteau.

 12. Ești prost? De când are Austria graniță cu Serbia?

 13. România și Bulgaria?
  Doi bețivi care vin de la crâșmă și se sprijină unul pe altul. Iar oamenii de pe stradă își dau coate, râd și fac mișto.

 14. stati calmi, RO si BG nu vor intra NICIODATA in schengen, daca nu e austria e olanda si daca nu-s cele doua va fi swe sau italia sau mai stiu eu cine. Pe de alta parte, vestea buna e ca imperiul european pe stil sovietic e pe duca. Good riddance! Sa se duca unde s-a dus si ceausescu.

 15. Nu cred ca intra mai multi imigranti prin Romania decat prin Italia( Lampedusa) si Spania ( Ceuta si Melilla ) cei care intra prin Italia ajung mai repede si mai usor in Austria decat cei care trec prin Romania…

 16. Parcă ne-am opus intenției ungurilor de a prelungi gardul cu Serbia și la granița cu România. Am spus că nu se concepe un gard de sârmă ghimpată în interiorul UE. Acum se poate ?
  Iar Dunărea barieră naturală ? Ce, este mai tare decât Marea Mediteraneană ?

 17. Daca vrea sa aibe control eficient la granita din Est,UE sa investească în mijloace corecte de informare în masa la Sofia si la Buciresti,pentru a se cristaliza mai bine principiile statului de drept,prin schimbarea structurii guvernelor,pentru ca altfel cu cartelul media,aflat pana mai ieri sub influenta Moscovei,ne vede Dumnezeu.