G4Media.ro

Premierul răspunde acuzației de plagiat: Lucrarea s-a realizat ”conform cerințelor legale existente…

Sursa foto: Pressone

Premierul răspunde acuzației de plagiat: Lucrarea s-a realizat ”conform cerințelor legale existente la acea vreme”

Premierul Nicolae Ciucă a răspuns acuzațiilor de plagiat lansate de Pressone, susținând că lucrarea sa de doctorat a devenit publică încă din 2003 și s-a realizat ”conform cerințelor legale existente la acea vreme”.

Într-o precizare de presă, premierul spune că ”lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționată cel puțin într-un loc sursa bibliografică”.

Ciucă admite că unii termeni sunt prezenți și în alte lucrări, însă susține că este vorba doar de ”sintagme și formulări standardizate”.

”Acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, susține Nicolae Ciucă.

Jurnalista Emilia Șercan dezvăluie într-o anchetă publicată de pressone.ro că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Precizarea de presă a Prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă

Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare.

Alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulata in misiunile internaționale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002). Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituindu-se, in mod evident, contribuția originala proprie unei teze de doctorat corect elaborata.

În calitatea de militar, indiferent de poziția pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuțiile, respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române.

În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționata cel puțin într-un loc sursa bibliografică.

Acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate.

Din anul 2003, după susținere, teza mea de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională. Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, in spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020.

În măsura in care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită sa solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Științe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii și ordine publică.

Sursa foto: Pressone

Citește și

Cătălin Drulă, reacție la acuzațiile de plagiat împotriva premierului: ”Nicolae Ciucă este încă unul din doctorii-fake ai Românie”

Pressone: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Printre sursele copiate se numără alte două teze de doctorat

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Permiteți sa raportez: este vai de capul dumneavoastră, domnule General.
    Demisia de rușine si capul la coteț.

    • ASTA NE MAI LIPSEA!

    • E suficient să-l asculți vorbind doar câteva fraze, că să pricepi că individul nu poate încropi o idee mai acătării, darămite o teza de doctorat !

    • În această formulare (și situație) general se scrie cu ”g” (mic); în rest, corupția și politrucii cu epoleți au creat mii de portițe prin intermediul cărora să fure; să primească bani nemunciți, la salariu, la pensie, la…

  2. Ce sa zic…
    „La acea vreme” puteai sa furi ca porcu’ si sa fii declarat „doctor” ca sa iei mai muti bani? Minciuni!

    • Asta a fost apararea tuturor plagiatorilor dovediti de pana acum: ca, vezi Doamne, pe vremea aia nu se cereau ghilimele… De rasul curcilor.
      Anaiza spune clar: si in absenta plagiatului, teza e un mare zero, nu are parte de cercetare.

    • Plagiatul era fapta penala pe vremea lui Ceausescu, ulterior a fost preluat de legea civila nr. 8/1996 (legea drepturilor de autor. Ciuca nu are nicio scuza.
      Art. 197
      (1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie.

  3. Felicitari inca unui hot, hotul banilor speciali reveniti in urma titlului de „doctor”, adevarul este ca asta merita acest popor care aplauda si voteza pe cei care il batjocoresc in fiecare zi
    La mai mare ! si la multi ani !!

  4. Ce sa mai si zici

    „Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării… Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu. Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”

  5. ei, pe vremuri, stim bine tov.gradu’.
    toti „lupii tineri”, ofiteri ai armatei romane, se viseaza cu stele mari, cu ecusonul g.ral pe piept.
    unii s-au prins de la sfarsitul anilor 90 ca pot promova peste rand, pot obtine functii daca isi trag studii „avansate”.
    au copiat modelul american, si-au facut Academie Militara de Inalte Studii.
    accesul la articolele stiintifice, cartile editate, bibliotecile de peste ocean a favorizat cercetarea in domeniul militar, pe bune pentru un numar restrans de pasionati, dar si oportunismul unora de a avansa rapid prin „elaboratea de teze doctorale” o simpla rescriere in romaneste, a unor idei ce nu le apartineau. in fapt cercetarii adevarati pot fi numarati cu degetele de la o singura mana.
    coloneii si generalii cu doctorat … cat frunza si iarba!

  6. Inconștientul tot inconștient rămane. În loc să spună că așteaptă analiza CNADTCU, prostul dă el verdictul!

  7. Plagiatul e tot plagiat și acum și in avea vreme domnule general. Furtul e același fără sa conteze vremurile.

  8. „conform cerintelor de la acea vreme”

    Asa zic toti…

  9. mai avem un doctor care se ocupa de vaccinare si a declarat:

    „sunt afectate 2 organe: inima si cordul”

  10. Însăși biblia actuala e un plagiat. Nimeni nu face o teză de doctorat fără să studieze alte documente, cărți, etc si sa nu faca referire la ele. Dacă aplica formula lui Pitagora înseamnă că plagiaza?
    Doar dacă mare parte din lucrare conține texte copiate si restul lucrării nu are nici o valoare științifică atunci se poate spune că e plagiat.

    • Esti si vei ramane O baba cu patru clase, cu acces la internet.

    • dacă făceai efortul să citești, puteai observa că gheneralul cu seringă nu a citat autorii, făcându-se autorul paginilor altor lucrări sau autori incluse în propria lucrare… ehee, dottoree… știa el, marinarul!

  11. Ferice Mutanckamon este cel care are primul ministru general înstelat la plagiat. Vrednic este ! Pomenire să fie pentru cireada guvernării. Fiat Mutanckamonis semper! Sau mai bine zis, Ficuse mare scofală de președinte n-ai fost !

  12. Nu stiu cand a avut timp in acea perioada sa meargă in misiune in Afganistan, la diferite cursuri si sa stea prin biblioteci sa studiezr, sa publice materiale si sa obtina sa obtina si lucrarea de doctorat.Mi se pare prea multi ” doctori” care su lucrat sau lucrează la institutiile bugetare.

  13. Nesimțirea este direct proporțională cu mărimea funcției.