G4Media.ro

Pressone: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Printre sursele…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Pressone: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Printre sursele copiate se numără alte două teze de doctorat

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan într-o anchetă publicată de pressone.ro

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.

 • Pe data de 14 decembrie, Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut explicații lui Florin Roman cu privire la acuzațiile de plagiat, au declarat înalte surse guvernamentale pentru G4Media. Roman i-a transmis prim-ministrului că este vorba, de fapt, doar de definiții reproduse și nu de plagiat. Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Digitalizării să clarifice cât mai curând situația în care se află spunându-i că este de așteptat o demisie.

Accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute de PressOne către Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces și la Biblioteca UNAP.

În acest articol nu voi putea prezenta fotocopii, pentru că atât regulamentul Bibliotecii Naționale, cât și cel al UNAP interzic fotografierea paginilor dintr-o teză de doctorat. În schimb, veți putea citi, comparativ, transcrierile unor pagini din lucrarea premierului și din textele-sursă.

Analiza lucrării a revelat – pe lângă copierea mot à mot – patru tehnici clasice de mascare a plagiatului folosite în teza prim-ministrului.

 • Într-o declarație transmisă aseară, premierul Nicolae Ciucă susține că teza sa de doctorat „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”. Punctul de vedere integral al premierului poate fi citit mai jos, în text.

Premierul României, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP).

Mai multe pagini din lucrarea sa au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali și fără să fi fost marcate cu ghilimele, așa cum cer normele academice și în acea perioadă.

Analiza celor 138 de pagini ale tezei am făcut-o bazându-mă pe resurse bibliografice limitate, disponibile în format tipărit la Biblioteca Națională a României și la biblioteca UNAP.

Dincolo de conținutul copiat descoperit deja, nu este exclus ca o analiză bazată pe surse bibliografice extinse – de tipul unor documente interne ale departamentelor de Integrare Euro-Atlantică și Relații Militare Internaționale din Ministerul Apărării Naționale, invocate în teză – să dezvăluie și alte porțiuni de conținut plagiat.

Chiar și fără conținutul plagiat identificat, teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are nicio relevanță academică. Nu are o metodologie de cercetare și nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat.

Sursa principala a conținutului plagiat în teza premierului Nicolae Ciucă este reprezentată de două teze de doctorat, care ulterior au fost publicate în volum, și de alte două cărți.

Prima teză identificată ca sursă de conținut plagiat pentru lucrarea lui Ciucă îi aparține lui Paul Dănuț Duță și a fost susținută la UNAP în 2001. Lucrarea științifică se numește Acțiuni militare internaționale legitime și a fost coordonată de profesorul Emil Chețe, îndrumătorul pe care l-a avut și premierul.

Paul Dănuț Duță a publicat o parte din teză în 2001, la Editura Militară din București, într-un volum care are titlul ​Legitimitatea operațiilor militare altele decât războiul. Această carte este semnată de Iosif Armaș, Cornel Purcărea și Paul Dănuț Duță.

Armaș a fost deputat PSD în legislatura 2000 – 2004, fiind considerat unul dintre „baronii” partidului la acel moment. Purcărea a fost ofițer de informații militare, potrivit Rise Project.

Cea de-a doua teză îi aparține lui Mircea Mândru și a fost susținută, tot la UNAP, în 1999. Lucrarea, care are titlul Conținutul principalelor acțiuni strategice ale armatei României în cadrul operațiunilor multinaționale, altele decât războiul, a fost coordonată de profesorul Valentin Arsenie.

Și această teză a fost publicată în volum, cu titlul Lumea între războiul rece și pacea fierbinte. A apărut în 2000 sub semnătura lui Mândru la Editura Expert din București.

Plagierea unei alte teze de doctorat este un act de încălcare a integrității academice deosebit de grav.

O teză de doctorat reprezintă, prin definiție, rezultatul unei cercetări științifice originale al cărei scop este să contribuie, prin descoperirile făcute, la cunoașterea comună și la progresul umanității. Însușirea rezultatelor muncii altcuiva nesocotește scopul însuși al studiilor doctorale.

În acest caz, gravitatea este cu atât mai mare cu cât ambele teze din care Nicolae Ciucă a plagiat au fost susținute cu câțiva ani înainte în aceeași școală doctorală, una dintre ele fiind coordonată chiar de îndrumătorul actualului premier, generalul de brigadă în rezervă (r) Emil Chețe.

Citește integral pe pressone.ro

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

127 comentarii

 1. … țară de hoți!

  • E caz penal mai rau ca Dragnea. Pentru ca cuantumul prejudiciului obtinut prin frauda depaseste 100 de mii de euro care inlcud inaintarea in grad pe baza de studii doctorale, promomarea la nivel de stat major, misiuni incredintate in Irak, propunere ca ministru al MAPN, si mai apoi Prim Ministru. Plus pensia speciala. Daca s-ar judeca in tribunal militar ar trebui sa i se retraga gradele si sa fie inchis pentru fraudarea institutiilor militare ale statului roman.

  • O sa fie zilele astea o mare operatiune de aparare a lui Ciuca si de deturnare a atentiei, in presa alimentata cu bani publici de PSD si PNL in ultimii ani, de la A3 la B1, RTV si pana la Digi24.
   Din pacate pentru ei, presa straina va fi pe faza si va arata ce „special” plagiator e la fraiele tarii! 🙂

 2. Voi chiar credeți ca omul asta este capabil sa producă ceva original, o idee măcar?

  • Nu, nimeni nu crede că e capabil de altceva în afară de obediență.

  • Nu, dar este de 100 de ori mai inofensiv decât Cîțu. Am ajuns să ne bucurăm că suntem conduși de proști și nu de ticăloși.

  • La ce vocabular dezvoltat are, clar poate sa scrie 138 de pagini de la el.

  • De 100 de ori mai inofensiv, adică omul de paie? Fără coloană? Parcă fusese mare luptator prin Irak…

  • Nici eu nu cred.

   Ba mai mult, ascultandu-l de cateva ori, observ ca nu e in stare sa produca nici macar o fraza dintre cele mai simple, ceva cu subiect, predicat si un complement.

  • De fapt, ce m-a socat :O la acest articol a fost ca PM Ciuca a avut un doctorat.
   Sau ca a avut indrazneala sa se gandeasca sa ia un doctorat, avand in vedere ca nu are nici macar darul vorbirii.

  • @Eugen – felicitări, scrii scurt și cuprinzător.

 3. Ce chestie-surpriză :)))))))! Tocmai epoletul iesit la pensie specială la 52 de anișori care emite toată ziua comunicate intr-o înfiorătoare limbă de lemn….Neașteptat! :))))
  Premierul e si el un mic plagiator, iar vicepremierul GrindixOUG13 n- a gasit înca cartea de analiză matematică pe care se lăuda că a scris-o. Doi mincinoși in fruntea guvernului, nicio noutate pentru Romanika.:(((

  • Un mare huoooo! Si vroia, pentru elevi, burse de merit de la 9:80 in sus. Salt inainte! Culcat! si ramai asa. 🙂

 4. Si uite-asa, cu ocazia asta, ge’alul Ciuca, pensionarul special plagiator, distruge si bruma de incredere in armata Romaniei! 🙂
  A fost obedient si a executat ordinele serviciilor si ale lui Iohannis, care l-au impins in fata, in lumina reflectoarelor, pentru a conduce alianta mafiota PSD-PNL-UDMR, iar acum vine nota de plata!
  Daca statea la locul lui nu stia nimeni ce hot plagiator este… Acum stim si ca nu leaga 2 vorbe fara sa faca nod la limba! 😛
  PS. Ce regulament t@mpit are Biblioteca Nationala daca nu permite xeroxarea lucrarilor de acolo? E special pentru a acoperi plagiatorii?

 5. Daca ne invadeaza Rusia, ne descurcam cu toti impostorii si coruptii astia?

  Furt intelectual la nivel inalt…

 6. Ce nu v-ati prins, toti din statul roman au plagiat/f u r a t intr-un fel sau altul. Asta-i scopul de a fi bugetar roman. Tara de H O T I.

 7. Nu-i nimic, generalul poate scrie oricând o teză de doctorat pe bune despre triplarea prețurilor la energie!

 8. 90% din conducere e plagiatoare. Pentru ca toti sunt hoti

 9. asta ne da sri-ul plagiatori și copiatori, ăștia sunt gunoaiele care ne conduc

 10. Un bun indiciu de suspiciune de plagiat e cand „lucrarea” e tinuta la secret… Al doilea indiciu e ca se obtine foarte greu accesul la acea „comoara”. Iar sustinerea plagiatorilor de catre stat e evidenta prin faptul ca nu exista obligativitatea publicarii, ci trebuie cautata in ceva arhiva secreta, prafuita si dupa repetate cereri scrise…

 11. Nu este adevarat ca doctoratele romanesti sunt subiect de gluma! Se poate cauta pe Google Scholar rezultatele publicate (din perioada tezelor) ale cadrelor didactice din universitatile romanesti si se pot vedea citarile! Faptul ca se mai descopera cate un plagiat grosolan nu inseamna ca situatia este generalizata! Majoritatea tezelor (sustinute inaintea folosirii softurilor) au un grad mic de similitudini cu surse existente- 0-3%.

 12. Girat de ”marele” profesor. Trebuie zburat imediat din functie, situatia este revoltatoare si penibila.

 13. le fac ca sa ia 1% lunar in plus, plus avansare pe functii

 14. le fac ca sa ia 15 % lunar in plus, plus avansare pe functii

 15. Oare va avea bunul simț să își de-a demisia ?
  Bineînțeles că nu !
  HUOOOOO

 16. Eu v-am spus ca este un individ mediocru. Daca-l duce capul mergea la Academia Militara, nu la PIFA (ptr cei ce nu stiu = Prostia Intruchipata in Fortele Armate = Infanterie). Intrebati fostii colegi despre el. Dar asa prost cum e, s-a descurcat al naibii de bine: pensie mai mare decit salariu meu de IT-ist, salariu, plus masina la scara cu SPPist si girofar. Cum sa nu ii placa?

 17. Felicitări Emiliei Șercan oentru încă o descoperire a plagiatorilor de la vârful unui sistem putred!

  Demisia este minimul necesar imediat. Analizarea tezei și retragerea titlului in urma unei expertize imparțiale sunt următorii pași. Conducătorul tezei să fie trimis in judecată alături de învățăcel pentru fals in înscrisuri, furt intelectual, foloase necuvenite. Retragerea gradelor nemeritate și plata înapoi către stat a veniturilor generate in urma atribuirii nemeritate a titlului de doctor.

  • Sper ca madam Sercan să-și găsească și să-și analizeze și lucrarea de licență 😁

 18. Si in curand va fi dezvaluita si toata falsitatea legendei si aurei lui de erou din Afganistan, de fapt ceva banal ce au mai facut sute de mii de soldati cantonati pe acolo douazeci de ani

 19. Dar la ce îi trebuia un doctorat!?
  El care e militar de teren?
  Doctoratul e o chestie foarte specializată care presupune muncă multă de cercetare, arhive, redactare etc. Și care e util dacă lucrezi în învățământul superior, sau în domeniul cercetării. Altfel, doctoratul nu e decât un breloc.

  • Daca cineva are acces la baza de salarii din perioada respectiva va vedea cate mii de lei a luat suplimentar de douazeci de ani pe baza unei banale compilatii denumita pompos fraudulos doctorat

  • Pentru beneficii salariale destul de satisfacatoare , deasta .

  • @Arici – „încă_cartea” – toți greșim, dar nu toți cerem ceva pentru asta.

  • Simplu: fiindca este o conditie obligatorie sa dobandesti titlul de doctor in stiinte ca sa promovezi la gradul de general. Fara asa ceva iesi la pensie maximum colonel.

 20. Toate jigodiile din politica românească și-au tras plagiate, alături de ”apropiații” cu epoleți, ori fără epoleți, motiv pentru care legislația a fost modificată astfel încât deținătorii titlurilor să beneficieze de sume de bani în plus, la salariu, la pensie, la… Deopotrivă cu apariția multor școli doctorale dedicate haitei de profitori postdecembriști. Amintesc aici doar primarul din Târgu Jiu, Cârciumaru, un doctor agramat izbitor; alături de fostul milițian Salvador – un agramat și un incompetent la fel de mare, dar cu tupeu, și mișcări de umeri.

  • ”In traditia romaneasca si a celorlalte tari, doctoratul este un titlu stiintific menit sa confirme performanta individuala, intr-un anumit domeniu, sa contribuie, intr-un mod original, creativ, la cercetarea avansata, sa genereze progres, sa dezvolte idei, proiecte, tehnologii, cu aplicabilitate nationala sau internationala, sa promoveze interdisciplinaritatea si transdisciplinaritatea.
   O treime dintre parlamentari sunt doctori in ceva, ministrii – fosti, prezenti si viitori – asijderea. Daca numai in ultimii cinci ani s-au acordat peste zece mii de titluri de doctori, in curand va trebui sa inventam doctoratul pentru clasa zero, ca sa nu epuizam asa de repede subiectul. Suntem latini, dar suntem si balcanici, ne adaptam rapid, suntem versatili, dar nu inseamna ca nu putem fi o tara de doctori/doctoranzi. In sfarsit, iata un scop bine definit – un doctorat pe metru patrat. Am esuat in problemele economice, bajbaim in cotidian, dar putem fi neintrecuti in spirit.”

 21. Si porcul a zis că nu mai mănâncă rahat!

 22. Ce mizerie, ce obrăznicie aceasta făcătură de coaliție, o cloaca a lui Iohannis, girată de UDMR care râde de romani cu gura până la urechi. Făcută fără niciun respect față de popor, să doarmă linistit mocofanul la Cotroceni. Rezultat paradox, creste AUR.

 23. Statul Român, nu numai că a eșuat, dar a devenit o glumă proastă!

 24. TREBUIE AJUNS LA iOHANNIS, VEDETI CE CHESTII DUBIOASE A FACUT PANA ACUM

 25. Nu prea exista „jeneral” d-asta de carton cu teza pe bune. Coruptia academica e in varf, si cum se face, exista smenari d-astia de academicieni care dau studenti care intra in structurile armate mafiote pe mana „jeneralilor” si sunt obligati sa le faca „jeneralilor” tezele de doctorat … Cam asa merge treaba, smenarii de jenerali nu scriu o iota de prin tezele alea ….

  • @Rădulescu Marcel – ești sigur ??? – având în vedere proverbul cu iepurele care sare de nu știi unde …

 26. bravo Emiliei Sercan! Sper ca buturuga mica sa rastoarne carul mare! Desi suntem toti in clar ca traim cu hotii in frunte, mi se pare ca eforturile ei chiar dau rezultate, mie imi da o speranta macar!

 27. Altceva mai puteți decât linsul clanței cu plagiate usr-isti de doi bani ?

  • Mai baiatule, te pomenesti ca si tu esti bugetar si primesti 15% pentru furtul lucrarii de doctorat, bani platiti din munca celor ce muncesc pe bune in tara asta?

  • asta ar fi de dorit. pe acest model sa se descopere milioane de alte frude. nu zic ca ar fi wow ce chestie ca tot o dam cu plagiatul unuia sau altuia, dar e un inceput! Sercan a facut asta. Cine te opreste sa faci tu mai bine sau altceva?

 28. Pensia speciala sa vina ce conteaza plagiatul
  Bine ca am scapat de USR

 29. Gradul de plagiere în teza lui Ciucă este mult mai mare, sunt și alte surse tipărite neidentificate. În ceva timp vor apărea, dacă nu-și dă demisia. De remarcat că teza nu are relevanță științifică, un fel de maculatură, iar Șc. doctorală/specializarea în cauză să fie scoasă din circuitul doctoral. Un semn de întrebare se pune și asupra celorlalte teze coordonate de același conducător de doctorat.

 30. crezi ca ii pasa cuiva ca asta a FURAT?

  CIUCA va fi candidatul PNL la prezidentiale

  GEOANA va fi candidatul PSD

 31. O sa-i beliti pwla lu Ciuca,toti plusereii.Si mie…

 32. Singura solutie o gasise Funeriu: sa nu se mai plateasca „sporul de doctorat”. Astia dau cu mouse-ul pe internet si poporul plasteste pentru gunoaie si maculatura.

 33. In orice loc si pe oricare dintre politicienii celor trei ciume:rosie,galbena si verde pui degetul,sare puroiul coruptiei,al nepasarii si al „cocalarismului” abject ,dus la extrem.Plagiatul e un furt ordinar agravant pentru ca plagiatorul probabil are o minima cultura si educatie..

 34. Dincolo de fraierul plagiator, interesant de aflat e de ce abia acum au scos băieții povestea din sertarzce se intampla, ce urmeaza… Ca doar nu au livrat la Sercan pur intamplator subiectul acum, ceva e la mijloc…

  • Baietii „e” o fata…. daca nici pana acum nu stii cine e Emilia Sercan…

  • Păi la câți plagiatori și maculatură doctorală avem, cine crezi că are timp și chef să-i ia la purecat pe toți? Se face numai la nevoie, când apar ca păduchii pe frunte, în toată impostura lor.

   Chiar, de ce nu te ocupi tu, deșteptule? Ia la rând toți maiorii și căpitanii din armata română și vezi care a copiat la lucrarea de doctorat. Pe gratis, bineînțeles, mulțumim anticipat.

 35. Și semianalfabetul ăsta este posesor de doctorat??? Dumnezeule!!! Că este plagiat nu mă miră absolut deloc, este ceva firesc, că posedă o astfel de diplomă, abia asta mă surprinde! Dacă nu era hoț nu ar fi ajuns aici, abia acuma este validat și se explică poziția deținută. Un zero barat și un ins lipsit de cuvânt, parcă cariera militară avută era supremul și unica valoare! Nici nu se punea problema să intre în politică… Jurământ încălcat imediat după ce a fost făcut. Cu așa cadre militare, să stăm rilex, suntem pe mâini foarte sigure! Numai Dumnezeu ne mai poate salva, cred că și El s-a săturat de unii ca noi!

 36. Altceva de LĂTRAT la adresa lui Ciucă , nu aveți ? Despre procurăreasa Koveși ,făcută procurăreasă de Taica Lascu nu scoateți un cuvânt . Dacă nu era tatăl ei rămănea baschetbalistă , la cât de capabilă este .

 37. Cred că în această Românie, și iarba plagiază.
  Nu cred că vreun politician este cinstit. Toți sunt plagiatori.

 38. daca PLAGIATUL nu este INFRACTIUNE!!!!
  SPORUL DE DOCTOR IN BANI LA VENITUL DE ANGAJAT MILITAR SE CHEAMA FURT DIN BUGETUL TARII
  ADICA AI FURAT DOCTORATUL CA SA FURI BANI ….CUM E GENERALE????

 39. Dragnea e de vina. PEESEEDEE!!!

 40. Nu este de mirat nimic! Ciucă așa cum s-a comportat, mai ales acceptand cresterea cu 20% a salariilor și pensiilor speciale la magistrați, arată că este iresponsabil și inconștient. Așa și cu plagiatul, omul este total inconștient, o inconștiență datorată prostiei (un mediocru).

 41. De 32 ani observam aceiași lipsa de calitate morală și profesională a actorilor politici . Deși știu că mai devreme sau mai târziu vor fi descoperiți , continua să ne convingă că incompetenta este împăunata cu diverse documente de cosmetizare . O fac doar din dorința de afirmare și pentru niște bani .
  Mă întreb și-n egală măsură îi întreb, cum mai pot privi în fața proprii copii? Cum ii educa ? Probabil așa cum sunt ei . Odraslele lor vor fi viitori avortoni politici ce vor devora la fel de rapace bugetul țării și pe noi ceilalți ,care la fiecare rundă de alegeri ii permanitizam . 90% . Noapte buna !

 42. Șobolanul desertului a încasat bani grei din sporurile.pe doctoratul ăla,sporuri care au intrat la calcului pensiei speciale de 17 mii de lei.slSa de-a banii înapoi umflatul!

 43. Ce frumos arata Romania!
  Al 2-lea om din stat (catu)- dosar penal in USA.
  PM (ciuca)- doctorat plagiat.
  Vicepremierul (grindeanu)- pretins autor al unei lucrari pe care n-o gaseste nimeni.
  Iata de ce legea propusa de USR – fara penali in f-ctiile publice, zace in sertarele parlamentului si nu va fi aprobata atata timp cat coalitia toxica pnl-psd va fi la putere.
  O initiativa academica ar fi binevenita – verificarea tuturor tezelor de doctorat obtinute in Romania dupa ’90. Sunt probabil zeci de mii, ar dura cativa ani, dar ar frana avantul celor cu doctorate false, plagiate de a ajunge in functii inalte.
  PS. „Pestele se impute de la cap”

  • Iar al patrulea om in stat, Ciolanache Baiet Bun, a terminat si el o facultate de cacao când era deja batraior. Dacă a terminat-o.:))))))))))

 44. Hai ca s-a facut de gaura tzambalului!

 45. @Mihai Glumesti, pesemne. Principalul criteriu de admintere la doctorat in Romania e sa te ai bine cu profesorul conducator de doctorat. Iar profesorul ori iti da o lucrare de-a gata, ori iti da material din alte teze. Nu are nimeni timp de lucrari facute pe bune, nu degeaba s-au basicat toti cand Funriu a schimbat legea sa nu poata coordona mai mult de 6 studenti odata (in afara un conducator are 3-4 studenti, la noi are si 20).

  E drept, de cand cu bursele europene a crescut procentajul de lucrari facute „pe bune”, dar spui ca nu-s asa nulte plagiate pentru ca mai gasesti lucrari citate pe Google Scholar te plaseaza in categoria celor care spun ca invatamantul romanesc e performant pentru ca unii elevi sunt olimpici.

 46. Am uitat să scuip!

 47. in sfarsitul anilor 90 cand armata se „profesionaliza” am vorbit cu un un colonel comandant de unitate, deci pe functie de general.
  omul era foarte cult, nu avusese nevoie de „cursuri de formare academica” in schimb citea regulat cam tot ce era legat de domeniul lui de la articole stiintifice cartile de strategie, tactica al unor profesori de academii militate de prestigiu. in plus era un expert in istoria razboaielor moderne.
  ei bine l-am intrebat de ce nu e facut general.
  mi-a spus cu umor, fara ranchiuna, ca noi generalii, foarte multi de altfel, sunt mult mai tineri, dinamici, cu o sete a avansa peste rand au gasit solutia, copiata prost si distiorsonata dupa modelul occidental. „doctoratul”, conditie sine qua non, pentru functie si grad.
  No army for old men!

 48. Este România. Nimic nou sub soare.

 49. Toți plagiatorii o dau că standardele de atunci permiteau asta
  Chiar permiteau?
  Ar trebui sa ii verifice pe toți zbenguiții ăștia care făc sau făceau într-un an și facultate și doctorat și câte două trei servicii. Dar își secretizează foaia matricola din liceu și școala generala.

 50. Cizma era pe faras in momentul in care a fost propus ca premeier. Tactica veche la romania de cand domnitorii petreceau jumatate de an pe tron pana sa fie asasinati si sa vina randul la altul sa cumpere tronul la marea poarta.
  Pozitiile astea au termen de valabilitate mic doar cat sa adoarma poporul ca este stabilitate. Restul comentariilor sunt de design.

 51. Cui mai inspiră încredere generalisimo? Și să vorbească liber îi este greu…
  Respect Doamna Șercan!

 52. PLAGIATI POLITICIENI ROMANI DOCTORATE
  LA PAGINI SI PARAGRAFE COPIATE USOR
  VA ASTEAPTA SPORURI SI INDEMNIZATII
  PENSII SPECIALE PENTRU TRANTORI

 53. Nu cred că a plagiat mai mult de 4%, deci nu se pune :))
  În altă ordine de idei, iar vine una care a făcut facultatea la distanță la Sibiu că lucra în București și care a plagiat lucrarea de licență să caute plagiate în lucrări de doctorat?
  Acu cine a mai plătit-o? Tot Vântu?

 54. In Guvern trebuie sa fie primiti doar cei care nu au doctorate, asa toata lumea o sa fie fericita, plus ca ar trebui eliminat doctoratul definitiv din facultati

 55. Cand spune ca doctoratul lui îndeplinea cerințele din perioada respectivă, „dottore” Ciuca vrea să spună că atunci se fura, știind că nu putea fi nimeni pedepsit .

  Așa au ajuns toți politrucii din România „doctori”, ei fiind de fapt niște bieți analfabeți funcțional.

  • Premierul ca dealtfel si noi toti nu putem respecta decit legi ce exista la un moment dat .Daca este asa cum spune Premierul nu are nici o problema de etica .

 56. Ca sa stiti adevarul nu trebuie decit sa vedeti in ce perioda este facuta aceasta teza si care erau cerintele cu referire la doctorat in acele vremuri .Legislatia actuala nu poate fi aplicata unor teze de doctorat ce erau supse altor legi .Daca legea existenta la data respectiva nu ii permitea si premierul are o teza plagiata este foarte clara nevoia de renutare si de demisie .Daca totul este facut conform acelor legi atunci nu are nici o problema premierul .Nu va grabiti sa criticati pina ce nu stiti adevarul .

  • Nu cunoști domeniul, furtul este furt și acum și în anul 2000. Nu erau alte legi care să accepte hoția.

  • Daca lucrarea este facuta cu respectarea legii de la data aceea nu inteleg ce mai bat unii gura degeaba doar asa sa se bage si ei in seama .

  • Premierul ca dealtfel si noi toti nu putem respecta decit legi ce exista la un moment dat .Daca este asa cum spune Premierul nu are nici o problema de etica .

  • Ce spui, Gica? Plagiatul era sanctionat inca de pe vremea lui Ceausescu, prin decretul 1.172 din 30 decembrie 1968. Atunci era fapta penala, se pedepsea cu inchisoarea sau cu amenda. Ulterior a intervenit legea drepturilor de autor nr. 8/1996.

   https://www.juridice.ro/481416/despre-plagiat-dreptul-de-autor-si-protejarea-ideilor-sau-o-teorie-coerenta-a-plagiatului.html

  • Nu ne grăbim, gicutza!

  • Paginile plagiate vor fi asezate pe două coloane și atunci o sa vedeți dacă mai puteți invoca ceva! Așa se face pt toate acuzele de plagiat, așa va face și CNADCU.

  • Mai important imi pare ceea ce premierul a spus si daca teza sa de doctorat este legala si legalitatea ei este de necontestat . Daca nu este asa atunci este evidenta nevoia urgenta de a demisiona . Dar daca teza se incadreaza , ca si legalitate , in ceea ce era reglementat in anul publicarii ei atunci toti cei care politicieni fiind s-au repezit sa critice ,cu eroism , se fac de ris . Nu cred ca Premierul isi permitea sa minta .Ar fi total nepotrivit sa faca asta .

 57. Nu degeaba si-a secretizat Bode lucrarea de doctorat pentru ca si el e un plagiator imputzit stalinist care face jocurile mafiei PSD PNL UDMR HAUR!

 58. E bine ca a ajuns Prim Ministru !.
  Ca daca ramanea sef al Statului Major al Armatei ne putea bate rau Armata Sovietica a lui Putin in iarna asta !.
  Acum, dupa demisia de onoare, ar fi bine sa renunte si la Pensia Speciala.
  Propun sa fie cercetata rapid Teza de Doctorat a lui Rafila. Daca nu e plagiata Rafila e tocmai bun de Prim Ministru in locul lui Ciuca.

 59. Un profesionist adevarat n-ar fi acceptat niciodata sa fie marioneta premierului de la Grivco (Iohannis)

 60. Mă Ciucă, ești perfect pentru guvernul tău 😃

 61. @gica
  Pe dottore Ciuca , nu-l pupi-pincuresti că pe Iohannis ? Îmi e așa de dor de limba ta de lemn !

 62. Si Bode si-a secretizat lucrarea de doctorat oare de ce?

 63. Daca lucrarea este facuta cu respectarea legii de la data aceea nu inteleg ce mai bat unii gura degeaba doar asa sa se bage si ei in seama .

 64. Avea dreptate Bot in video-ul de ieri. Platim impostori in functii de importanta vitala pentru cetateni. Grindeanu s-a ascuns, acum aflam de Ciuca. Numai doctori peste tot ca sa ia niste bani la salariu in plus. Gunoiu peste tot.

 65. Se mira cineva ca ăsta avea teza de doctorat pe bune ?

 66. Al n-lea impostor din politica romaneasca.Un Ponta cu epoleti.

 67. Chiar nu ma asteptam ca cel care amenință că nu se atinge nimeni de pensiile speciale în mandatul lui sa plagieze.

 68. Tupeu de general de carton ne spune ca la ceea data (pe vremea lui Iliescu) furtul era permis.

 69. Dupa miliardarii de carton din anii 90 acum descoperim ca avem si foarte, foarte multi doctori de carton. Cu toti acesti doctori urcati la virful deciziilor vom constata ca si deciziile lor or sa fie de carton si apoi ne miram ca nu se misca nimic si ca totul se fura si Romania nu are sistem sanitar, educational functional, sosele si autostrazi cum trebuie si asa mai departe! Tara formei fara fond si tara plagiatului si furtului! Ne miram ca increderea in guvernare este la pamint? Cred ca nu!

 70. @Lili, tu ai impresiea că Emilia Sercan este la fel de proastă ca tine?!

 71. Doua tipuri de celule (indivizi) alcatuiesc „sistemul”:
  1. Cele (cei) care se desavarsesc in conjugarea verbului „A FI” (CONSTINTA, DEVENIRE).
  2. Cele (cei) care se desavarsesc in conjugarea verbului „A AVEA” (AVERE, INAVUTIRE).
  Al doilea tip s-a multiplicat endemic in „sistem”, daca nu cumva sistemul a „privilegiat” dezvoltarea acestui tip fundamental de individ, care este operationalizat prin trei actiuni elementare de INSUSIRE (COLECTARE): GASIRE, MOSTENIRE, HOTIE (FURT).

 72. Radu, nu cred ca isi lasa Geoana postul de la NATO pt presedentia unei tari ca Romania…daca mai poate fi numita tara

 73. Dar de teza ministrului Educatiei !!!! – Sorin Cimpeanu – ce se mai aude? Si acesta era secretizata, fireste.

 74. Si olguta de craiova tot plagiatoare e la doctorat, ia cautati pe google

 75. @straight&proud: ziarista e de vină :)))). Porcăria pe care o imprastiati in acest moment voi, toti trepadusii epoletului mincinos, despre Emilia Șercan e marca Mirel Curea, „jurnalistul” care e unul dintre principalii „comentatori” de la Gădea.
  Emilia Șercan a fost amenintata concret si de epoletii plagiatori de la Academia de Politie. Rezultatul a fost că s-a inchis acea fabrică de „doctori” pentru asanare morală, iar epoleții au dosare penale.
  Epoletul de la Guvern a mințit și prin primăvară, prin comunicatele lui celebre, că va vaccina civili in centrele militare din București. Au stat mii de oameni inutil pe liste, că epoletul nu si-a vaccinat decât epoleții si pe rudele si pretenarii lor. Asta se intampla pe vremea cozilor la vaccin. Așa va proceda mereu, în orice situație de criză, se va salva pe sine si pe gașcă.

 76. @straight & proud – nu-ți ajunge „drept”, mai vrei și „mândru” …

 77. E bine ca iubita voastra Kovesi nu a plagiat si e imaculata! In rest, toti ceilalti, niste gunoaie!

 78. Cică verifică UNAP prin comisia de etică. Pai UNAP nu este sluga lui ce naiba. Comisia va constata că teza de doctor este ok. Abureli de doi lei cu UNAP