G4Media.ro

Premierul Poloniei califică drept „inacceptabilă” atitudinea Germaniei privind livrările de tancuri Leopard…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Fric.matej

Premierul Poloniei califică drept „inacceptabilă” atitudinea Germaniei privind livrările de tancuri Leopard către Ucraina

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a numit duminică drept ”inacceptabil” refuzul Berlinului de a furniza tancuri grele Leopard Kievului, care le reclamă insistent într-un moment în care ruşii sunt în ofensivă, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul. Oameni nevinovaţi mor în fiecare zi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei şi copii sunt ucişi”, a declarat Mateusz Morawiecki agenţiei PAP.

Declaraţiile sale intervin la două zile după o întâlnire a reprezentanţilor a circa 50 de ţări la baza americană Ramstein din Germania.

Cu acel prilej, aliaţii Ucrainei au anunţat noi livrări substanţiale de arme către Ucraina, dar nu au reuşit să cadă de acord cu privire la livrarea de tancuri grele, în ciuda solicitărilor repetate din partea Ucrainei.

Prim-ministrul polonez a spus că aşteaptă „o declaraţie clară” din partea Berlinului care să autorizeze trimiterea de tancuri Leopard, pe care le produce, de către ţările care le au în dotare.

Polonia, care declară că este pregătită să livreze 14 tancuri Leopard la Kiev, a anunţat că poartă discuţii cu aproximativ 15 ţări pe acest subiect.

Dacă Berlinul refuză să livreze Kievului tancuri Leopard, „vom forma o mică coaliţie de ţări gata să doneze o parte din echipamentele lor moderne, tancurile lor moderne, unei Ucraine aflate în dificultate”, a anunţat Morawiecki.

Sâmbătă, cei trei miniştri de externe ai ţărilor baltice au cerut Berlinului „să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei”, făcând referire la „responsabilitatea specială” a Germaniei, „prima putere europeană”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Sa le fabrice si sa le ofere. Cand i s-a dat voie sa le cumpere, a semnat un contract. Asa ca il va respecta, sau nu mai discuta nimeni cu el, in caz ca nu il respecta.
  Simplu.

 2. Scopul nu este sa se livreze 10-20 de tancuri obosite, care oricum nu schimba nimic.
  Scopul este ruperea „embargoului”, trimiterea de arme cat mai sofisticate si mai grele pentru a escalda conflictul.

  Ce castiga Polonia din asta? Nu e foarte clar. Cu siguranta, castiga SUA, care nici nu vor de altfel sa livreze tancurile lor (ciudat ca nimeni nu se revolta pentru asta, nu?), preferand sa-i asmuteasca de pe margine pe europeni.

 3. Polonia ne-a spus ca va da tancuri ucrainei indiferent ce spune Germania!

  acum s-au razgandit???

 4. Nu. Cum nici RO nu vrea teritoriile ei istorice. Numai HU ar baga botul la savarina.
  Daca PL ar vrea ceva, ar face ca HU, asteptand infrangerea si destramarea statului ucrainean.

 5. Probabil ca nu foarte mult, dar aici este vorba de a sparge gheata si a oferi Ucrainei arme ofensive, precum tancurile grele. Pana acuma mai tot ce a primit Ucraina erau arme defensive.

 6. Corect, o sa-i altoiască ursul de la răsărit iar nemți o săi ajute . Stai .parca am mai auzit asta.

 7. În Ucraina este război ,nu ne putem compara cu ei . Dar , oricum , mă refer la adeziunea statelor când vor ceva , cer explicații pentru refuzul Germaniei de a trimite tancuri . Pentru România , nu a ceeut mai nimeni explicații Auztriei , pentru refuzarea intrări României în schengen .