G4Media.ro

Premierul Boris Johnson: Guvernul britanic nu va da deoparte orice investiție chineză,…

Premierul Boris Johnson: Guvernul britanic nu va da deoparte orice investiție chineză, dar nu înseamnă că ar trebui să fim naivi în ceea ce privește rețeaua 5G și energia nucleară

Prim-ministrul britanic Boris Johnson nu intenţionează să „dea deoparte” investiţiile chineze în Regatul Unit, dar ţara sa nu trebuie nici să fie „naivă” în ce priveşte chestiuni precum reţeaua 5G sau energia nucleară, transmite AFP, citând un interviu acordat de şeful guvernului de la Londra pentru Bloomberg News, preluat de Agerpres.

„Guvernul britanic nu va da deoparte” orice investiţie chineză, dar „aceasta nu înseamnă că ar trebui să fim naivi” în ce priveşte infrastructurile esenţiale ale ţării, a declarat Boris Johnson luni seară, cu o zi înaintea deschiderii unui summit pe tema investiţiilor internaţionale în Marea Britanie.

Aceasta anunţase în iulie 2020 excluderea oricăror echipamente ale gigantului chinez Huawei din reţeaua sa 5G, invocând un risc pentru securitatea ţării, iar influenţa Chinei în afacerile economice britanice este denunţată cu regularitate de către deputaţi conservatori.

În plus, Londra ar fi pe punctul de a exclude corporaţia chineză de stat CGN din proiectul centralei nucleare Sizewell şi, conform presei britanice, ar căuta mijloacele de a împiedica un grup chinez de stat să participe la noi proiecte similare în ţară.

Între Londra şi Beijing nu lipsesc punctele de fricţiune, în ce priveşte sancţiunile luate de China în martie împotriva mai multor deputaţi britanici în legătură cu problema drepturilor minorităţii uigure, sau noua alianţă AUKUS între Marea Britanie, SUA şi Australia.

Chestiunile legate de energia nucleară şi de tehnologia 5G „sunt toate preocupări legitime, pentru tot guvernul”, a afirmat Boris Johnson pentru Bloomberg. Însă „nu sunt sinofob, foarte departe de aşa ceva. China este o mare ţară, o mare civilizaţie”, a adăugat el.

„În pofida tuturor acestor dificultăţi, a discuţiilor dificile despre Dalai Lama sau Hong Kong sau uiguri – în care rămânem fidel principiilor noastre -, comerţul cu China a continuat să se dezvolte”, a mai spus premierul britanic. „China ocupă o parte uriaşă a vieţii noastre economice, iar aceasta pentru mult timp”, a afirmat el.

Declaraţiile lui Boris Johnson intervin înaintea unui „Summit mondial privind investiţiile”, organizat de guvernul britanic, ocazie cu care premierul urmează să anunţe investiţii străine totale de 9,7 miliarde de lire sterline destinate susţinerii „creşterii verzi” în Regatul Unit. Printre aceste investiţii se numără un proiect al grupului chinez Huaneng de stocare pe baterii de 50 megawaţi.

Sursa foto: Twitter/ UK House of Commons

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter