G4Media.ro

Premierul Armeniei a demisionat înainte de alegerile legislative anticipate din iunie

Premierul Armeniei a demisionat înainte de alegerile legislative anticipate din iunie

Premierul Armeniei, Nikol Paşinian, a anunţat duminica aceasta că demisionează, dar că va continua să asigure interimatul funcţiei până în alegerile legislative din iunie, menite să scoată această ţară din criza politică gravă în care se află, informează agenţiile de presă internaţionale.

„Demisionez astăzi din postul meu de premier” înainte de alegeri, a anunţat şeful guvernului armean pe pagina sa de Facebook.

După acest anunţ, toţi membrii guvernului şi-au prezentat la rândul lor demisia, după cum cere legislaţia în Armenia.

Paşinian, care a convocat alegeri legislative anticipate pentru 20 iunie în încercarea de a obţine un nou mandat, se confruntă cu o gravă criză politică după înfrângerea Armeniei de către Azerbaidjan în conflictul din Nagorno-Karabah, regiune azeră cu majoritate armeană, conflict ce a izbucnit în septembrie 2020, a durat 44 de zile şi s-a încheiat la 10 noiembrie printr-un acord de încetare a focului girat de Moscova. Superior din punct de vedere tehnologic, Azerbaidjanul a învins trupele armene şi a recuperat controlul asupra unei părţi din Nagorno-Karabah, dar şi asupra mai multor districte pe care nu le mai controla după mai bine de 30 de ani şi un prim război. Luptele s-au soldat cu moartea a peste 5.500 de militari din ambele tabere şi a 150 de civili, potrivit surselor oficiale.

În virtutea acordului mediat de Moscova, Azerbaidjanul a preluat controlul asupra unei părţi a teritoriului acestei republici care şi-a autoproclamat independenţa în urma a trei referendumuri (în 1991, 2006 şi 2017), dar fără a fi recunoscută de comunitatea internaţională.

Ajuns la putere în urma protestelor antiguvernamentale din 2018, Nikol Paşinian este considerat principalul responsabil pentru înfrângerea în războiul cu Azerbaidjanul. El insistă totuşi că a semnat armistiţiul pentru a evita pierderi umane şi teritoriale mult mai mari.

Înfrângerea Armeniei a provocat de o profundă criză politică, cu manifestaţii împotriva prim-ministrului armean Nikol Paşinian, acuzat că a capitulat.

Sursa: Agerpres

Foto: Nikol Pașinian, premierul Armeniei / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...