G4Media.ro

Povestea unui bloc din Sectorul 4 reabilitat termic în bătaie de joc,…

Povestea unui bloc din Sectorul 4 reabilitat termic în bătaie de joc, pentru care primăria ar trebui să plătească aproape 700.000 de euro

Pereţi pătaţi din cauza infiltraţiilor, glafuri şi balcoane neterminate, guri de aerisire acoperite cu bitum, vopsele de proastă calitate care s-au scurs la prima ploaie pe faţada exterioară. Sunt câteva dintre neregulile care îţi sar imediat în ochi dacă priveşti spre blocul 7A de pe strada Olteniţei nr. 46-52, Sectorul 4.

Proprietarii se plâng că le plouă în case, că tencuiala a început să crape şi că firma de construcţie i-a lăsat baltă, deşi nu a terminat lucrările. Primăria Sectorului 4 spune că vinovați pentru această situaţie ar fi unii dintre locatari.

Primăria Sectorului 4 ar urma să plătească pentru reabilitarea blocului 7A din Şoseaua Olteniţei nu mai puţin de 3.168.639 lei (675.000 euro). Dintre aceştia, contribuţia asociaţiei de proprietari este de 20%, 526.449 lei (112.000 euro).

Firma care a reabilitat blocul se numeşte SC ART CONSTRUCT ACM SRL. A fost înfiinţată în anul 2008 şi are sediul în Popeşti Leordeni. Aceasta are o tradiţie puternică în a pune mâna pe contracte de milioane de euro încheiate cu statul. Potrivit jurnalul.ro firma a fost controlată de-a lungul timpului de Lucian Petrescu şi de Adrian Dragoş Cormoş, care a fost director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Ilfov, director de achiziţii în cadrul Primăriei Sectorului 4, iar în prezent este şeful Serviciului de Achiziţii Publice, Popeşti Leordeni-Ilfov. În ultimii ani, acţionariatul firmei SC ART CONSTRCUT ACM SRL a suferit mai multe schimbari. Compania a fost condusă de Sorin Cristache şi Silviu Valentin Cruţescu.

Reabilitarea blocului a început anul trecut, iar lucrările au fost abandonate în urmă cu trei luni. Peisajul pe care îl găseşti acum la faţa locului te duce cu gândul la nişte muncitori care ar fi dezertat din câmpul muncii, lăsând totul vraiște. Ici – colo vezi pe schele câte o cască de şantier aruncată, câte o sticlă goală de bere sau o găleată cu vopsea lasată deschisă încă de acum trei luni.

Cei peste 100 de proprietari din blocul „proaspăt reabilitat” se tem că vor rămâne mult şi bine cu imobilul în stadiul actual. Temerea le este alimentată de faptul că firma de construcţie a început să strângă o parte din schele, deşi se poate vedea cum unele balcoane au rămas neterminate, tencuiala este crăpată pe alocuri iar pe sub unele ferestre din termopan abia montate, poți băga mâna, lejer. Spațiul dintre fereastră și glaf este de doi cm şi a rămas neumplut.

Vlad A., proprietarul apartamentului 128 din bloc, ne-a poftit în casă pentru a ne arăta balconul. Este inginer, lucrează în construcţii în străinătate şi a ţinut neapărat să ne arate cu proiectul în mâna, cum firma care i-a „reabilitat” blocul nu a respectat planul iniţial şi a „lucrat” doar la suprafaţă, fără cel mai mic simț al răspunderii: „Ei trebuia să dea jos plăcile de beton de 5 cm de pe fiecare balcon, să pună alte plăci de o altă dimensiune, să le fixeze bine cu dibluri, peste dibluri trebuiau să pună polistiren, peste polistiren trebuiau să tencuiască din nou şi să facă arhitectura faţadei cum trebuie. Ori ei ce au făcut… Nu au dat jos nimica, au pus câteva dibluri şi au tencuit polistirenul pe deasupra cu un strat de doi- trei mm, cu nişte plasă de aia silconată şi au făcut ce au făcut….”.

O vecină pensionară, care stă cu două etaje mai sus, ne-a arătat şi dânsa pereţii pătaţi din cauza apei care s-a infiltrat prin acoperiş. Femeia e plină de griji acum pentru ca se vede nevoită să-și drămuiască pensia pentru a-şi putea tencui sufrageria şi baia. Ea spune că infiltraţiile au avut loc doar în timpul lucrărilor de izolare a terasei. O altă vecină ne spune că la ea pereţii sunt uzi de fiecare dată când plouă.

Contactat de TVR, reprezentantul constructorului a evitat să vorbească despre neregulile semnalate de către locatari. Acesta a menţionat doar că lucrările ar fi fost oprite din cauza proprietarilor. Mai exact, din cauza a nouă dintre ei, care nu ar fi fost de acord sa renunţe la parapeţii balcoanelor. Lucru confirmat şi de către primăria de sector. „Asta a însemnat că nu au fost de acord sa ne lase pe noi, cei de la primărie, să dăm jos acele balcoane. Proiectul prevede că lucrarea să se facă după ce aceşti stâlpi sunt daţi jos. Primăria are pârghia cea mai importantă. Nu o sa plătim lucrarea până nu este gata 100%, şi până nu respectă 100% proiectul termic” a declarat pentru TVR, Cristian Zărescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4. Acesta a mai spus că eventuale nereguli pe care le va depista primăria, vor fi refăcute exclusiv pe cheltuiala firmei de construcţii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. De fapt problema e ca incercam sa acoperim un cacat cu glazura. Cartierele dormitor trebuie demolate si reconstruite ca locuri in care si traiesc oamenii nu doar se aduna seara, dupa serviciu.
    Nu intr-un an, nici macar in patru, dar actiunea trebuia inceputa de vreo douazeci de ani. Dar ce sa faci, daca orasele noastre n-au primari?

    • ce gluma buna: DARAMATE??? Probabil nu sunteti din Bucuresti. Acum se construieste mult mai prost si mai indesit, de obicei pe micile petice de verdeata lasate de arhitectii lui Ceasca intre blocuri. Vechile cartiere dormitor vor fi destinatii de vis. Cele noi vor fi viitoare favele in curand. Va recomand si zonele limitrofe Bucurestiului cu blocuri inghesuite si fara utilitati dimensionate corespunzator.

    • Ei, nu sint din Bucuresti decit de cind m-am nascut, acum mai bine de 50 de ani, domnule razes.
      Da, daca stau si ma gindesc e clar ca gresesc, blocurile lui Ceasca vor fi vesnice, n-o sa le darime nimeni vreodata.

    • Iar zonele noi de care spuneti sint asa fiindca sint construite de particulari dornici sa cistige cit mai mult de pe orice palma de teren, eu vorbesc de o actiune a primariei pe baza unor proiecte arhitecturale serioase. Visuri desigur.

  2. Romanii sunt ticalosi lacomi si nimic nu va functiona pana cand vor renunta sa fie ticalosi.

    • Unii romani sint ticalosi, altii sint lacomi, unii sint si ticalosi si lacomi, la fel cum multi sint oameni in regula.
      Nu exista perfectiune si ar fi si plicticos sa existe, iar lucrurile evolueaza prin lupta contrariilor. Curat dialectica mon cher.

  3. In primul si in primul rand, jandarmeria a actionat in data de 10 august ca o forta de represiune criminala comandata de niste criminali. Trebuie sa rezolvam in primul rand asta, sa bagam criminalii acolo unde le e locul, adica la puscarie. Ca sa ne facem bine. Apoi discutam despre spatii verzi, masini parcate pe trotuar si cantitatea de sapun folosita de pasagerii din autobuz. NU am vazut in programul niciun partid politic chestiunea asta, si e deosebit de simplu, se poate scrie asa (consiliez eu gratuit fara sa ma numesc Caramitru): Punctul 1. Imediat ce castigam alegerile vom intreprinde toate demersurile necesare, politice, juridice, civile si militare cu maxima urgenta pentru ca acei criminali care au actionat impotriva poporului roman in data de 10 august sa infunde puscaria. Apoi sa ma contactati sa discutam despre spatii verzi si ce mai doriti dumneavoastra.

  4. Clanul sportivilor mana in mana cu Baluta jefuieste bugetul sectorului 4 si lasa in urma blocuri sufocate de polistiren lipit in bataie de joc.

  5. Din 14 august s-au pus sechelele pe un bloc cu 2 scări, 4 etaje 40 apartamente. O lună, miscare: o parte de bloc, unde nu bate ploaia. În sfârșit, de curând au pus polistiren si acolo unde bate ploaia. Ghinion! A plouat. A început să se umfle varul în casa, la glaf. Ce fac?! Dau în judecată primăria?! Inainte de asta, nu am avut probleme, pentru că acum 4 ani am adus cataratori si au izolat rosturile. Acum, cum procedez?!

  6. Pe strada luica nr 43 bl 3/6 sc 2 bătaie de joc cu reabilitarea blocurilor sector4 !
    A darmat balcon la etajul 10 și a pus doar polestiren fara sa faca nici un zid de protecție…
    Muncitorii vor șpagă, ei nu fac mai nimic toata ziua!
    Eu nu am mai pomenit asa ceva si atata bătaie de joc …