G4Media.ro

Portugalia: Triumf electoral al Partidului Socialist (PS) și al premierului Antonio Costa,…

Foto: Facebook / Antonio Costa

Portugalia: Triumf electoral al Partidului Socialist (PS) și al premierului Antonio Costa, care obțin majoritatea absolută în parlament

După numărarea aproape completă a voturilor la alegerile din week-end, Partidul Socialist (PS) din Portugalia a obținut 41,7% și 117 mandate din cele 230 ale parlamentului unicameral Adunarea Republicii, primul partid care obține singur majoritatea absolută din 2005 încoace.

Partidul Social Democrat (PSD, centru dreapta, membru al Partidului Popular European), condus de Rui Rio, s-a situat pe locul 2 cu 29% și 76 de mandate.

Pe locul al treilea s-a situat CHEGA (Ajunge!, partid de extrema dreaptă), condus de Andre Ventura, cu 7% și 12 mandate, urmat de Inițiativa Liberală (IL) cu 5% și opt mandate.

Cele două partide de stânga Coaliția Democrată Unitară (CDU, comuniști + ecologiști) 4,39% și șase mandate și Blocul de Stânga (BE, marxiști-leniniști), 4,46% și cinci mandate, sunt ambele în net recul față de alegerile parlamentare din 2019.

Aceste alegeri anticipate au avut loc din cauza căderii guvernului minoritar PS la votarea proiectului de buget în toamna trecută, când CDU și BE s-au alăturat opoziției de dreapta și votat împotrivă. Electoratul nu a apreciat gestul stângii și al extremei stângi și a menținut la putere PS, după șase ani la guvernare, de data aceasta cu o majoritate absolută.

La dreapta, PSD a obținut practic același rezultat ca în 2019, neputând progresa din cauza rezultatelor foarte bune ale CHEGA, care confirmă avansul extremei drepte în Europa, și IL care împreună au obținut 20 de mandate.

În final, electoratul portughez a preferat să-i acorde încredere premierului Costa, văzut ca un administrator relativ competent, în comparație cu Rio și poate speriindu-se de perspectiva unei alianțe la guvernare a PSD cu CHEGA.

Antonio Costa, în vârstă de 60 de ani, este de formație jurist, fiul unui scriitor născut în fosta colonie portugheză Mozambic, în timp ce bunicul său era originar din fosta colonie portugheză Goa, din India, fiind de origine indiană.

(Foto: Facebook / Antonio Costa)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu este eronată informația, PSD-ul din portugalia este de centru-dreapta, e doar numele înșelător. Este defapt un partid care adoptă în campaniile electorale poziții de pe ambele părți (atât stânga, cât și dreapta), dar el este declarat oficial ca fiind de centru-dreapta și are un discurs liberal-conservator.